Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Változások januártól

Január elsejétől átlagosan 2,9 százalékkal nő az áram ára, a gázért viszont nem kell többet fizetni. Változások lépnek életbe a szociális támogatási rendszerben, elindul az Út a Munkába a program, és számos gyógyszer ára csökken - mondta el Budai Bernadett kormányszóvivő.
A Robin Hood adó kétéves bevezetésével 2009-ben 2,2 millió háztartás kaphat az ideivel megegyező mértékű gáz- és távhőtámogatást. Januártól nem változik a gáz ára, és az autópályadíjak mértéke sem. A tervezett infláció mértéke alatt, átlagosan 2,9 százalékkal emelkedik a lakossági áramár, ami a kormány számításai szerint havi 180 forint plusz kiadást jelent egy átlagos háztartás esetében. Januártól jár az úgynevezett "beóvodáztatási" támogatás, amelynek célja az, hogy anyagi okból egyetlen gyerek se maradjon ki az óvodából. A támogatás beíratáskor 20 ezer forint, ezt követően félévente 10 ezer forintra számíthatnak azok a hátrányos helyzetű szülők, akik rendszeresen járatják gyereküket óvodába. Januártól kiegészítő illetményt kapnak a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok, emelkedik az osztályfőnöki és gyógypedagógiai pótlék mértéke is.

Az Út a munkába program révén nem rendszeres szociális segélyt, hanem rendelkezésre állási támogatást kapnak januártól azok, akiknek esélyük van arra, hogy visszakerüljenek a munka világába. Azok jogosultságát, akik már kapnak rendszeres szociális ellátást, március végéig felülvizsgálják a jegyzők. Januártól körülbelül 350 gyógyszer ára csökken, elsősorban a szív- és érrendszeri betegségre, illetve a központi idegrendszer kezelésére szánt gyógyszereké, átlagosan 4 százalékkal. Legnagyobb mértékben, 36 százalékban egy onkológiai készítmény ára csökken.

Jogszabályok, bérezések, juttatások

Számos jogszabályi változás lép életbe január elsejétől. Egyebek mellett egyszerűbb lesz az SZJA kedvezmények kiszámítása, megszűnik az örökösödési illeték és 71 ezer 500 forintra nő a minimálbér összege.

Egyszerűbb lesz január elsejétől az adókedvezmény kiszámítása, az eddigi hét féle szabály helyett, januártól egységes, azonos számítási mód lép életbe: 30 százalékos kulccsal, 3,4 millió forint éves jövedelemig, legfeljebb 100 ezer forint értékben lesznek érvényesíthetők a kedvezmények. Új elem lesz a háztartási adókedvezmény, ami lehetővé teszi például, hogy a lakásfelújítással járó költségek levonhatók lesznek az adóból. Fontos változás, hogy jövőre 20 millió forintig első fokú örökösök esetében -házastárs, szülő, gyermek- megszűnik az örökösödési illeték Megszűnik béren kívüli juttatások adómentességének 400 ezer forintos felső határa, ez a többi között az étkezési utalványra és az üdülési csekkre is vonatkozik.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács megállapodása értelmében januártól 69 ezer forintról 71 500 forintra nő a minimálbér összege és 87 ezer forintra emelkedik legalább középfokú végzettséget igénylő munkák esetében a garantált bérminimum A közszolgálatban dolgozók bruttó 180 ezer forint alatt teljes egészében megkapják a 13 havi bért, akik efölött keresnek havi bruttó15 ezer forintos kiegészítést kapnak. Súlyosabb büntetésre számíthatnak az idei évtől a nyilvános helyen garázdálkodók, illetve azok is akik megzavarnak egy igazságszolgáltatási eljárást. Szigorodnak fémek átvételére vonatkozó szabályok, és ismét büntetendő lesz az uzsora bűncselekmény, alapesetben három év szabadságvesztéssel.

Változások a Vám- és pénzügyőrség területén - több árut lehet behozni adómentesen<=strong>

Több árut lehet kézipoggyászban adómentesen behozni Magyarországra már decemberben, de az értékhatárok január elsejétől is változnak majd. Kettéválasztják a légi- és a szárazföldi úton közlekedők adó- és vámmentességének mértékét. 2009-ben várhatóan a külső uniós határok védelmére bővül a Vám- és Pénzügyőrség létszáma, szervezeti átalakítások is lesznek. Várhatóan a színesfémkereskedelem ellenőrzése is a pénzügyőrség hatáskörébe kerül, hogy pontosan mikor, arról hamarosan kormányülésen születik döntés.

A január elsejétől érvényes változások egyes szabályai a ki- és beutazások kapcsán már decemberben is érvényesek voltak. Eddig egységesen 175 euró érték lehetett vámmentesen a kézipoggyászban. Decembertől a légi utasoknál ez 430 euró - 108 ezer forint - a közúti határátlépésnél 300 euró - 75 ezer forint a limit. Január elsejétől, az átmeneti időszak végén az összegek 104 ezer és 72 ezer forintra módosultak. A decemberi átmeneti időszaktól kezdve változott a jövedéki termékek kézipoggyászban történő adó- és vámmentes behozatala is. Légi utasoknál vagy 200 darab cigaretta, vagy 100 darab szivarka, vagy 50 darab szivar, vagy 250 gramm fogyasztási dohány lehet. Azoknál, akik nem repülővel utaznak, csak 40 darab cigaretta, vagy 20 szivarka, vagy 10 szivar, vagy 50 gramm fogyasztási dohány lehet. A különbségtétel oka, hogy az uniós külső határok felől gyakori ezeknek a termékeknek a csempészete. Akik nem légi úton érkeznek, lehetőségük van kézipoggyászukban 1 liter, 22 százalékos alkoholtartalomnál erősebb, vagy két liter annál gyengébb alkoholos italt adó- és vámmentesen behozniuk. Nem tartozik ebbe a körbe a sör és a szőlőbor: sörből 16 liter, szőlőborból 4 liter a vámmentes.

Várhatóan az év közepén vezetik be a biometrikus elemeket is tartalmazó új, második generációs útleveleket, ezek bevezetéséről - ami nem a VPOP feladata - és ellenőrzéséről - ami részben igen - még nem tudni pontosat.

Olvasóink írták

 • 5. camberfoord 2009. január 01. 22:38
  „Sot minden lakasban a WC-re 200-sal nyilo zarat szerelni az anyagot a csatornazas a szagot az APEHH gyujti be”
 • 4. maci52 2009. január 01. 19:36
  „Javaslom az Apeh nevű végrehajtó-behajtó bandának:
  1.Fingg adó,mert nyilván jót evett a kliens.
  2.Levegő vételi adó.
  3.Lépésadó.
  4.Szaradó,minden budinál Apehosok mérik a szart,kilónként adótarifák.
  5.Kutya ugatás adó.
  Természetesen a behajtóknak Karibi utazás,torony óra láncostól.”
 • 3. .suhym. 2009. január 01. 11:38
  „"..Oroszország negyedére csökkentette ma reggel az Ukrajnának szállított gáz mennyiségét.." - idézed Te.

  ".... Más hírforrások szerint a korábbi mennyiségnek csak a negyedét kapja Ukrajna....." - idézem én.

  Nem vitatkozom,
  DE
  negyed = negyed...amikor még én jártam iskolába ezt mondta a matematika!:)))))))))))))))))))

  B.U.É.K.”
 • 2. csonakos 2009. január 01. 11:13
  „Valós hírek!
  Alig ad gázt Ukrajnának a Gazprom!
  Majdhogynem elzárta a csapot az orosz gázóriás Ukrajna felé, ugyanis a szállításról mindeddig nem sikerült megállapodni.
  Oroszország negyedére csökkentette ma reggel az Ukrajnának szállított gáz mennyiségét, mivel a 2008-ra szóló szerződés ebben az időpontban lejárt és nem sikerült megállapodni az új feltételekről.
  Mindezt Alekszej Olejnyicsenko, a Gazprom-Transzgaz-Moszkva Rt. főmérnöke közölte a ITAR-TASZSZ hírügynökséggel csütörtökön délelőtt.
  Az eddigi szerződés értelmében óránként 1,6 millió köbméter földgázt pumpált az orosz fél a vezetékbe az ukrán fogyasztók számára, csütörtök délelőtt 10 óra óta ez a mennyisége óránként 0,4 millió köbmétert tesz ki.
  Ennyit a HÍR tv hitelességéről.”
 • 1. .suhym. 2009. január 01. 10:30
  „2009-01-01 10:18
  A Gazprom elzárta az ukrán csapot

  Leállította a gázszállítást Ukrajnába a Gazprom - jelentette be az orosz televízió. Más hírforrások szerint a korábbi mennyiségnek csak a negyedét kapja Ukrajna. A hírTV információi szerint a Magyarországnak szánt gáz mennyisége egyelőre nem csökken.  Az orosz cég azután döntött a gázszállítás visszafogásáról, hogy kudarcba fulladtak a két fél közötti tárgyalások. Kijev és Moszkva az idei gázárban nem tudott megegyezni: az ukránok ugyanis túlzónak tartják a 250 dollárt. A korábbi gázártartozásból az ukránok állításuk szerint másfél milliárdot kifizettek. A Gazprom azonban további 450 millió dollárt követel fizetési késedelem címén. Julija Tyimosenko ukrán kormányfő azt ígérte az Európai Bizottság elnökének, hogy mindent megtesznek az európai gázszállítmányok továbbításáért. Ám Moszkva szerint az ukránok levélben nekik azt jelezték, hogy ha nem kapnak gázt, megcsapolják a tranzitszállítmányokat.

  Hazánk a vita végét várja

  A Magyarországnak szánt gáz mennyisége egyelőre nem csökkent - mondta el a hírTV-nek Kutas István, az E.ON földgázcég kommunikációs vezetője. A magyarországi földgáztárolók egyébként 90 százalékos töltöttséggel várják az ukrán-orosz gázvita végét. A tárolókból napi 51 millió köbméter gázt lehet kitermelni, a felhasználás viszont a jelenlegi időjárási körülmények között 66 millió köbméter. Ha korlátozni kell a gázfogyasztást, először azok a létesítmények kerülnek sorra, amelyeknek más energiaforrás is rendelkezésükre áll. A lakossági felhasználást csak végső esetben korlátozzák. Magyarországon az éves földgázfelhasználás 13-14 milliárd köbméter, ennek több mint háromnegyede orosz import.

  (hírTV)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötös karambol a 85-ös főúton

Öt autó ütközött össze a 85-ös főúton szerda délután. A balestben egy nő súlyos, életveszélyes… Tovább olvasom