Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Változások július 1-jétől

Júliustól megváltozott a közgyógyellátás rendszere, emelkedtek a gyógyszerárak, új, EU-konform vényekre kell gyógyszert írni, változott az a törvény, amely a művi meddővé tételt eddig szabályozta, valamint átalakult a szociális segélyezés és az intézmények finanszírozása is megváltozott.
A szociális törvény tavalyi módosításával július elsejétől a közgyógyellátás új rendszerében havonta legfeljebb 12 ezer forintos keretet használhatnak fel a rászorulók betegségük kezelésére, ami indokolt esetben évi hatezer forinttal bővíthető.
Ezernégyszáz, a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszer ára emelkedik, háromszáz ára pedig csökken. Az áremelkedés átlagosan 2–2,5 százalékos lesz, az 1400 patikaszerből ezernek az árnövekedése nem éri el a 100 forintot.
Szintén júliustól új, EU-konform vényekre írhatnak csak fel gyógyszert, gyógyászati segédeszközt és gyógyfürdő-szolgáltatást az orvosok, de a régi típusú receptpapírokra felírt patikaszert még egy hónapig be lehet váltani a gyógyszertárakban.
A szociális törvény tavalyi módosításával a rendszeres szociális segély családi alapú támogatássá alakult át július elsején; az új rendszerben a juttatás megállapításánál az eltartott gyermekek számát is figyelembe veszik, emellett megjelenik a munkaösztönző segélyezés is.
Az AB döntésének értelmében júliustól bárki, aki elmúlt 18 éves, kérheti a művi meddővé tételt családtervezési célból. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Horváth Balázs egykori belügyminiszter

Elhunyt Horváth Balázs, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség képviselője - közölte a politikus… Tovább olvasom