Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Változásokról árulkodnak a kisnépszámlálás első adatai

A Központi Statisztikai Hivatal 2005. április 1-je és 21-e között az ország népességének és lakásállományának két százalékát érintő, hazánk történetének hatodik kis népszámlálását hajtotta végre. Az első megyei adatokat a múlt heti szegedi sajtótájékoztatón ismerhették meg az újságírók.
A tízévenkénti nagy népszámlálások félidejéhez közeli reprezentatív, 2 százalékos összeírás, a mikrocenzus szerint Csongrád megye lakóinak száma ez év április 1-jén 424 ezer 615 volt, ami a legutóbbi népszámláláshoz képest 2 százalékos csökkenést jelent. 2001 óta tovább folytatódott a születések számának visszaesése, valamint a népesség öregedése. A korösszetétel eltolódása főként a nőknél figyelhető meg, akiknek több mint fele negyvenéves vagy idősebb. Tendencia a házasok arányának csökkenése, miközben tovább emelkedik az élettársi kapcsolatban élők száma – adott rövid demográfiai összefoglalót Végh Zoltán szegedi igazgató és Szűcs Anna tájékoztatási osztályvezető.

A gazdasági aktivitás szerkezeti átrendeződése az 1990-es évtized egyik kísérőjelensége volt. A foglalkoztatottak aránya a megyében 1980-ban még meghaladta a 47 százalékot, tíz év múlva 43 százalékon volt, a kis népszámlálás adatai szerint a mutató ma 37 százalék. Ezzel együtt változott a munkanélküliek száma is. Az 1990-es évek első felében arányuk rohamosan emelkedett, majd az évtized közepétől némileg csökkent. A népszámlálás óta a munkanélküliek aránya kisebb – 0,7 százalékpontos – emelkedést mutat. A foglalkoztatottak összetétele továbbra is a szolgáltatási ágak súlyának folyamatos növekedését mutatja. A szellemi foglalkozásúak – közülük is a magasabb képzettséget igénylő munkakört betöltők – aránya tovább növekedett, a fizikaiaké pedig valamelyest csökkent.

Csongrád megye lakásállománya mintegy 185 ezer, ebből 170 ezer lakott. Az összes lakás száma 1,5, a lakottaké 4,7 százalékkal haladja meg a népszámlálás adatát. A száz lakott lakásra jutó személyek száma 258-ról 243-ra javult. A szobaszám szerinti összetétele 2001 óta alig változott, de ebben az időszakban is érvényesült a nagyobb, többszobás lakások arányának enyhe növekedési tendenciája. Az egyszobás lakások száma csökkent, és változatlanul a kétszobás lakások csoportja a legnagyobb, 47 százalékkal. A háromszobások aránya meghaladja az egyharmadot, az ennél nagyobbak részesedése 16 százalék. A lakott lakások átlagos alapterülete 80 négyzetméter, néggyel nagyobb, mint 2001-ben.

Érdekes, hogy a csatornával, illetve a gázzal ellátott lakások aránya alig változott, de növekedett a közműhálózati ellátásba kötött lakások aránya a házi emésztős, illetve a palackos gázos lakások rovására. A közcsatornába kötött lakások aránya 52, a hálózati gázzal ellátottaké 82 százalék volt Csongrád megyében 2005 áprilisában.


Aprózódunk

A „nagy" népszámlálás óta eltelt négy évben a háztartások száma – az egyszemélyesek emelkedése következtében – csaknem négyezerrel nőtt a megyében, miközben a családot magukba foglaló háztartások száma tovább csökkent. Folytatódott az elaprózódás. Száz háztartásból a négy évvel ezelőtti 29-cel szemben a mikrocenzus idején 31-ben élt egyetlen személy. Tovább csökkent a családok – ezen belül a házaspárosok aránya –, az élettársi közösségben élők száma ugyanakkor több mint kétezerrel nőtt, meghaladja a tizenöt ezret. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lélekmelegítő délután

Az újabb és sokakat gazdagító baráti kör megszületésének ötlete és dédelgetése egy nyári… Tovább olvasom