Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Változhat a nyugdíjrendszer a ciklus vége előtt

Kormányzati számítások szerint a ciklus végére állhat össze a nyugdíjrendszer hosszú távú stabilitását célzó javaslatcsomag. Az egyik elképzelés szerint mindenkinek biztosítanának egy alapnyugdíjat, amit az állam finanszíroz - függetlenül attól, dolgozott-e az illető.
A változásra azért lesz szükség, mert ha ez elmaradna, akkor a nyugdíjra fordított közkiadások 2050-re meghaladnák az ország összes jövedelmének 17 százalékát.

A nyugdíjrendszer átalakításához "szükség lesz a Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) javaslataira, amelyek a műhely korábbi vezetője, az MNB alelnökévé való kinevezése miatt leköszönő Király Júlia szerint leghamarabb 2008 végén születhetnek meg".

A NYIKA előtt vázolt elképzelések egyike szerint, amely szerint mindenkinek biztosítanának egy alapnyugdíjat, amit az állam finanszíroz - függetlenül attól, dolgozott-e az illető, vagy sem -, "mellette létezne a munkanyugdíj (ami a ledolgozott éveket is figyelembe venné)". Ez kiegészülhet egy újabb pillérrel, a tőkefedezetivel, "ami a mostani magánnyugdíjaknak felelne meg".

A nyugdíjrendszert átalakító javaslatcsomagban mindezek különböző kombinációja jöhet számításba, mint ahogy megvizsgálják az egyéni virtuális számlák alkalmazásának lehetőségeit is; ekkor "egy nevesített számlán gyűlnek a biztosított járulékai, és ez az összeg nyújt fedezetet a későbbi nyugdíjkifizetésekre".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan barnulhat a legbiztonságosabban?

Még mindig divat nyáron a bronzbarna bőr. Sokan a napra fekszenek ki, míg mások rendszeresen… Tovább olvasom