Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Változhat a rokkantigazolványok kiadási rendje

Néhány héten belül változhat a mozgáskorlátozott igazolványok kiadásának rendszere - mondta Kondorosi Ferenc kormánybiztos.
Az elképzelések szerint a mozgáskorlátozottakra vonatkozó parkolási szabályok is változnának, valamint kiterjesztenék azokat a siketekre és a vakokra is. A KRESZ-t úgy módosítanák, hogy a mozgáskorlátozottak ingyenes parkolásáról az önkormányzatok dönthetnének.

Egy már elkészült, de ki nem hirdetett minisztériumi rendelet szerint a jövőben már nem a háziorvosok, hanem az Országos Rehabilitációs Szakértői Intézet orvosai adnák ki az igazolványokhoz szükséges szakvéleményt. Az iratokat azonban ezután is az okmányirodák állítanák ki.

A módosítás értelmében továbbra is ingyen parkolhatnának azok az autósok, akik mozgáskorlátozott hozzátartozójukat szállítják. A parkolás időtartamát viszont korlátoznák, de még nem tudni, ez pontosan mit jelentene. Újdonság, hogy azok is parkolhatnának korlátozott időben, akik siket vagy vak hozzátartozójukat szállítják - mondta Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos.

A rendeletmódosítások heteken belül életbe léphetnek. Egyebek mellett azért van sürgősen szükség ezekre, mert a jelenleg érvényes 3 éves igazolványok többsége június 30-a utáni egy hónapon belül lejár.

A tervek szerint a főváros valamint a kerületi önkormányzatok maguk dönthetnének arról, hogy a fizetős parkoló-övezetekben korlátlanul, vagy csak előre meghatározott ideig használhatják-e ingyen a mozgáskorlátozottak a parkolóhelyeket. A készülő rendelet elvben arra is lehetőséget adna, hogy a mozgáskorlátozott igazolványt használókkal is megfizettessék a parkolási díjat.

Jelenleg 400 ezer mozgáskorlátozott igazolványt használnak Magyarországon, ám a mozgássérült szervezetek adatai szerint legfeljebb 300 ezren lehetnek a valódi rászorulók - mondta a Független Hírügynökségnek a főváros új parkolási stratégiáját kidolgozó Parking Kft. ügyvezető igazgatója. Gyarmati Zoltán hozzátette: a mozgássérültek saját járműveikkel csak akkor parkolhatnának korlátlan ideig ingyenesen, ha járművük teljesítménye nem haladja meg a 100 kilowattot (136 lóerőt). A mozgáskorlátozottakat saját autójukkal szállítók legfeljebb 30 percig parkolhatnának díjmentesen a tervek szerint.

Akik jogtalanul parkolnak a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyeken, azok az eddigi 3-10 ezer forint helyett 50 ezer forintos bírságra számíthatnának, és járművüket el is szállíthatnák. Gyarmati Zoltán azonban hangsúlyozta, hogy ezek csak elképzelések, az egyeztetések még nem zárultak le ugyanis.

Olvasóink írták

 • 4. flower 2009. január 15. 10:11
  „30 perc alatt egy mozgáskorlátozott be sem ér oda, ahova ment, nemhogy elintézi. ( Orvos, hivatalok, stb.)
  Ennyi idő alatt Speedy Gonsalez sem végezne.
  Biztos korlátolt vagyok. Mi a párhuzam az autó teljesítménye és a parkolási idő között?”
 • 3. online 2009. január 14. 19:24
  „Ugyan azok bírálják el az igazolványügyeket akik eddig a rokkanttányilvánítást végezték ? Akkor jól nézünk miki!”
 • 2. samu 2009. január 14. 17:00
  „Ismerek vagy 20 nyomorékot, ezek közül egy sem rokkant, csak nyomorék.”
 • 1. kekeczke 2009. január 14. 16:50
  „gondolom az m5 bmw-re, szoláriumozott fuxos illetőkre továbbra sem vonatkozik a rendelet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is megoldott a gázellátás hazánkban

Az energiaügyi miniszter szerint jövő szerdáig akkor sincs szükség további intézkedésre… Tovább olvasom