Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Változik a családi pótlék szabálylai

Januártól a babakötvény mellett számos, a családtámogatási rendszert érintő változás lépett életbe.

Kránitzné Rikker Ildikó
Érdemes áttekinteni a szabályokat és a számokat, hogy ne érjen senkit meglepetés a hó elején. Takács Tibor, az Államkincstár Családtámogatási Irodájának megyei vezetője úgy véli, a babakötvénnyel kapcsolatos információkról a szülőket folyamatosan tájékoztatják, ennek megfelelően a családok úgynevezett Start-számlát nyithatnak. Ha ezt nem teszik, a gyermek támogatását az államkincstár tartja nyilván és kamatoztatja, az összeg a kedvezményezett 18. évének betöltése után vehető fel.

– A családi pótlék terén az összegszerű változás a legjellemzőbb, ezt február elsejétől kapják kézhez a szülők. Míg a múlt évben például egy gyermek után 5100, idén januártól 11.000, két gyermek után 24.000, a három csemetét nevelő szülőknek pedig 42.000 forint jár. Az egyedülállók pár ezer forinttal többel számolhatnak. Eddig aki örökbefogadási szándékkal vitt az otthonába gyermeket, de még nem fogadta a kicsit örökbe, nem illette meg a családi pótlék, ám idén már ezek a szülők is megkapják.

Változik a gyes melletti munkavégzés lehetősége, hiszen a kisgyermek egyéves kora után az édesanya hat órában vagy teljes munkaidőben is dolgozhat. (A gyes összege idéntől 25.800 Ft, amiből 8,5 százalék nyugdíjjárulékot vonnak le.) Márciusig lehet kérvényezni ezt az ellátási formát, ami miatt a bölcsődék akár zsúfoltabbak lehetnek.
A téti Kránitzné Rikker Ildikó a 8 éves Krisztián, a 6 éves Péter és a 4 éves Bence édesanyja. Kránitzéknál az apa a „pénzügyminiszter", ám számításai szerint nagyságrendekkel nem változik a családi kassza.

A gyermekek után 2005-ben járó adójóváírást és az összesen 13 havi családi pótlékot számítva, a tavalyi havi 55.350 forint idén januártól összességében 54.000 forintra csökken. Ezt egészíti ki a családfő fizetése és az édesanya gyete (a gyermeknevelési támogatás 1100 forinttal nőtt), amiből összesen öten élnek.

Családipótlék- és jövedelemkalkulátor az interneten: http:// www.vtsoft.hu
A családtámogatási rendszer átalakításával megszűnt a rendszeres gyermekvédelmi támogatás. Kérdés, mi lesz helyette.
– A törvényalkotók a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapításáról is döntöttek – kaptuk a választ Páternoszter Piroskától, a győri polgármesteri hivatal irodavezetőjétől. – Az eddig rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők június 30-ig ennek jogán vehetik igénybe a kedvezményeket, ám június végéig a helyi jegyzőknél, illetve az illetékes irodánál kérni kell a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményekre való jogosultság megállapítását. Utóbbi érintheti a tartósan beteg gyermeket nevelő vagy az egyedülálló szülőket, a 18. életévüket betöltött fiatal felnőtteket, ahol a családban az egy főre eső összeg nem éri el a nyugdíjminimum 110 százalékát, az egyéb családokban pedig a 100 százalékot (25.800 Ft).
Harcsás

Beck Gáborné 17 éves, sérültséggel élő fia után eddig 13.900, mostantól 21.000 forint családi pótlékot vehet fel, ehhez jön még a most megemelt ápolási díj, aminek az összege (levonás után) közel 30.000 forint.

Információk

Győri Polgármesteri Hivatal Egészségügyi és Szociálpolitikai Irodája (9021 Győr, Honvéd liget 1., 96/500-552), ügyfélfogadás: hétfő: 8.30–15 óra, szerda: 12.30–15 óra, csütörtök: 8–17.30 óra.
Magyar Államkincstár megyei irodája (9024 Győr, Szabolcska u. 1/A, tel.: 312-944), ügyfélfogadás: hétfőn, szerdán és pénteken 8–12-ig, csütörtökön 8–15 óráig.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Nem lehet kizárni a katonai fellépést Irán ellen''

Nem lehet kizárni a katonai fellépést Irán ellen, bár az e pillanatban "senkiben még csak fel sem… Tovább olvasom