Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Változik a gyed forrása, az összeg marad

Kiesnek a nők a munkából, nincs az a munkakör, ahová több év kihagyás után visszatérhetnének, és a költségvetésnek is hatalmas kiadást jelent a gyermekgondozási díj (gyed) - ezzel indokolja a Nemzetközi Gazdasági és Fejlesztési Szervezet (OECD) a gyerekgondozási időszak csökkentéséről szóló javaslatát.
Az OECD a harmadik gyermek után járó adókedvezményt is megszüntetné, az így felszabaduló pénzt pedig gyermekgondozásra költetné.

A Népszava úgy tudja, hogy a kormány kész lenne hasonló lépéseket tenni. A cél az, hogy a kismamák minél előbb visszamenjenek dolgozni, ezért folyamatosan fejlesztik a bölcsődéket és óvodákat. Kapitány Balázs, a Népességtudományi Kutató Intézet kutatója is támogatja, hogy minden anya visszamenjen dolgozni, de szerinte nem biztos, hogy a bölcsődei helyek számának bővítése a legjobb megoldás.

Az ellátás nagyon drága ugyanis, becslése szerint egy hely egy évben 1,1 millió forintba, egy új kialakítása pedig 3-4 millióba is kerülhet. A gyed összege egyébként 2009-ben sem változik. A különbség csupán az lesz, hogy teljes egészében a Egészségbiztosítási Alapból fizetik majd ezt a díjat. Idén a gyed forrásainak felét a központi költségvetés még megtéríti az alapnak - írja a lap.

Olvasóink írták

 • 2. szatkat 2008. november 12. 09:07
  „Nem csak a GYED idejét kellene csökkenteni, ami a gyermek két éves koráig tart, hanem inkább a hivatásos anyukák számára biztosított plusz 5 év otthonlétet, ők ugyanis a legkisebb gyermek 8 éves koráig otthon lehetnek. Jól szabályozott szülésekkel hány év is ez otthon 3 gyermek esetében? 3+3+3+5=14 év. Ez valóban sok egy kicsit.”
 • 1. Horton 2008. november 12. 08:18
  „Lehet, hogy én nem vagyok teljesen tisztában vele, ezért azokat kérdezném, akik jelenleg is Gyeden vannak,hogy nem véletlenül a Gyes az, ami fix pénz?
  A Gyedet pedig a munkabér alapján kapja a kismama?
  A Gyed tart a gyermek 2 éves koráig, a Gyes pedig 2-től a 3. évig........., vagy ez már megváltozott?

  Először is munkahelyet kellene teremteni a kismamáknak, mert e nélkűl nem fog menni a munkába való visszatérés.
  Jó volna, ha nem minősítenék le a cégek, munkáltatók a kismamákat, csak azért mert pici a gyermekük, és ez számukra, egy betegség esetén problémát okoz.
  A bölcsödék kapacitása meg reménytelen, főleg, hogy folyamatosan bezárják őket, így viszont az egész " kezdeményezés " eleve egy halott dolog.......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb MDF-es leszámolás készül?

Felvetődött az MDF vezetőségében, hogy leváltják Kiss Gábort, az Antall József Alapítvány… Tovább olvasom