Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Változik a gyes és a gyed rendszere szombattól

Szombattól, május 1-jétől átalakul a gyermekgondozási támogatások rendszere: emelkedik a terhességi gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj (gyed) megszerzéséhez szükséges biztosítási idő, és már csak kétéves korig jár a gyermeknevelési segély (gyes) az eddigi három év helyett.
A kormányszóvivői iroda pénteken közleményben az MTI-vel közölte: az új szabályok a 2010. április 30-át követően születő gyermekekre vonatkoznak.

Hozzátették: a tgyás és a gyed megszerzéséhez szükséges 180 nap előzetes biztosítási idő 365 napra emelkedik, és a gyed legfeljebb olyan időtartamban vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, de továbbra is legfeljebb a gyermek kétéves koráig járhat.

A gyes a gyermek második életévének betöltéséig jár, figyelembe véve azonban a méltányossági szempontokat az ikergyermekek, valamint a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekek után folyósított gyermekgondozási segély időtartama nem változik - áll a közleményben.

A kormányszóvivői iroda szerint a 2009-ben elfogadott és szombaton hatályba lépő intézkedés része a Bajnai-kormány a foglalkoztatás bővítését, a gyermeket vállaló nők újbóli munkába állásának elősegítését, valamint a családalapítás és a munkavállalás összehangolását célzó programjának. A kormány a gyermekgondozási rendszer átalakítását vállalta a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) küldött szándéknyilatkozatában is - közölték.

A kommüniké szerint a kormány ezen intézkedések mellett 2012-ig 15-16 ezer új férőhellyel kívánja bővíteni a nappali ellátást, elsősorban európai uniós források felhasználásával és új ellátási formák kialakításával.

Mint írják, már január 1-jétől 20 százalékkal emelkedtek a csoportlétszámok; a bölcsődei férőhely-hiányt mérsékelheti egy új, a családi napközihez hasonló tartalmú, de egyszerűbb és rugalmasabb szabályozással év elejétől működtethető napközbeni ellátási forma, a családi gyermekfelügyelet.

Továbbra is elérhető a 2007-ben indult, a munkáltatónak járulékkedvezményt nyújtó Start Plusz Program; 2010 januárjától a közszférában kötelező részmunkaidőben foglalkoztatni a gyesről, gyedről visszatérőket amennyiben ezt kérik a munkáltatótól, legfeljebb a gyermek hároméves koráig - tájékoztatott a kormányszóvivői iroda.

Az Országgyűlés a vonatkozó törvényeket tavaly június 29-én 199 igen, 159 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el újra a Sólyom László köztársasági elnök által egyszer már megfontolásra visszaküldött, a gyermekek védelméről szóló törvény, valamint egyes szociális tárgyú törvények módosítását.

Olvasóink írták

 • 10. nyálasbeszéd 2010. május 01. 09:28
  „akik esetleg nem tudnák:
  bölcsi= bölcsőde”
 • 9. Grétari 2010. május 01. 08:59
  „Szerintem durván felháborító ez a rendelet!Ha valakinek akinek nincs nagyszülői,szülői segítség,és nem megoldható a bölcsi,mert lehet,hogy városokban megoldják ezt a problémát,de faluhelyen nem lesz bölcsi az biztos,az mit csinál pénz nélkül még egy évig oviig??Én például ebbe a kategoriába esem.Beraknám azokat az embereket,akik ezt a törvényt alkották,és elfogatták az én helyzetembe,ilyen egyszerű anyagi körülmények közé,ugyanebbe a szituációba,hátha akkor beéreznék,hogy mit tesznek az anyákkal,családokkal.”
 • 8. George58 2010. május 01. 05:08
  „A szociálisan érzékeny szocialista kormány utolsó szemétsége!”
 • 7. macs 2010. április 30. 22:54
  „Egyébként volna egy kérdésem. Sokan aggódnak, hogy nincs bölcsi, nos akkor mondja meg nekem valaki, azok a kismamák, akik a gyes 3. évében a korábbi törvény adta lehetőséggel élve napi 8 órában dolgoztak és nem otthon, azok hová tették a kisbabát?
  Aki a munkanélküliség elől menekül a gyesbe, az 2 év, sőt 3 év után is munkanélküli marad, hacsak időközben nem keres munkát.”
 • 6. macs 2010. április 30. 22:44
  „Besenyő_Pistabácsi,
  "Tehát akik azok az anyák akik nem a segíjjé szaporodnak, és nincs munkahelyük (ami egyre gyakrabb) azok rohadjanak meg a nagyrabecsült rendelethozók szerint!!??"
  A harmadik évben megoldás lenne a gyes, de utána mi lesz?
  Javaslat?”
 • 5. soligor 2010. április 30. 21:08
  „nincs is hely a bölcsikben....1 évig hova rakják a csemetéket majd?”
 • 4. Tommyst 2010. április 30. 20:54
  „2 Jó lenne, meglátjuk, mi lesz a gyakorlat :)”
 • 3. Besenyő_Pistabácsi 2010. április 30. 20:53
  „Tehát akik azok az anyák akik nem a segíjjé szaporodnak, és nincs munkahelyük (ami egyre gyakrabb) azok rohadjanak meg a nagyrabecsült rendelethozók szerint!!??”
 • 2. Logaritmus 2010. április 30. 18:23
  „KolompárRómeó: dehogynem.”
 • 1. KolompárRómeó 2010. április 30. 17:09
  „Szerencsére ez csak a dolgozókat, adózókat érinti. A segílyesek továbbra is potyogtathatják a pulyákat, ott nem csökken a támogatás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombattól drágább a négynapos e-matrica

A nyári turisztikai időszak kezdetével, május elsejétől a négynapos autópálya-matricák ára 1.170… Tovább olvasom