Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Változik a KRESZ Ausztriában

Októbertől kötelező lesz nappal lakott területen is a tompított fényszóró használata a szomszédos Ausztriában.
Néhány hete az osztrák rendőrök már szigorúan büntetik azokat az autósokat, akik nem tartják az autó utasterében az egyébként már hónapok óta kötelező tartozéknak számító fényvisszaverő mellényt. A közeljövőben azonban már arra is figyelnie kell az osztrák utakon autózóknak, hogy nappal lakott területen belül is kötelezővé teszik a tompított fényszóró használatát. Az osztrák KRESZ erről szóló módosítása októberben lép életbe.

Kevesebb baleset lehet

A jogszabály változtatásával a szakemberek szerint évente mintegy harminccal csökkenhet a közlekedési balesetek halálos áldozatainak a száma. A fényszóró állandó használatával előzésnél jobban észre lehet venni a szembejövő forgalmat, kevesebb lenne a frontális ütközés és a gyalogosok is jobban tudják észlelni a gépkocsiforgalmat. A számítások szerint akár tizenöt százalékkal is csökkenhet a balesetek száma a KRESZ módosításával.

Ellenzői is vannak

A „Mehr Licht!", azaz a „Több fényt!" program elfogadását hosszú huzavona előzte meg a szomszédos országban. Egyes vélemények szerint a fényszóró használatával a két gépjármű között az úttestre lelépő gyalogost sokkal kevésbé vennék észre a szembejövők. Egy dán statisztika szerint például Dániában öt százalékkal nőtt a gyalogosbalesetek száma az általánosan kötelező fényszóróhasználat bevezetése óta. Az ellenzők arra is hivatkoztak, hogy az állandó fényszóróhasználat száz kilométerenként egy-két deciliterrel megnöveli a kocsik fogyasztását, és az égőket is gyakrabban kell cserélni.

Márciustól büntetnek

A KRESZ-módosítás ugyan októberben lép életbe, ám az osztrák hatóságok jövő év márciusáig átmeneti időszakot biztosítanak az autósoknak. A határidő leteltével azonban már büntetik azokat, akik lakott területen nem kapcsolják be lámpáikat. Ezért a szabálysértésért az osztrák rendőrök helytől és forgalomtól függően saját megítélésük szerint szabhatnak majd ki pénzbírságot legfeljebb 38 euróig.

Országonként más a szabály

Európában egyébként nem egységes a szabályozás a fényszóróhasználat terén. Szlovéniában, Horvátországban, Macedóniában, Romániában, Észtországban, Lettországban, Norvégiában, Svédországban és Dániában nappal is kötelező a világítás lakott területen minden gépjármű számára. Olaszországban, Finnországban és hazánkban azonban csak lakott területeken kívül, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában pedig csak télen kell lakott területen is bekapcsolni a fényszórókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pápai Joci: Vigaszdíj

A megasztáros fiú elsősorban slágeres R'n'B-soul dalokat énekel első nagylemezén.

Tovább olvasom