Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Változnak a gyes, a gyed, a családi pótlék szabályai

A gyed-jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje 180 napról 365-re emelkedik, a gyes időtartama pedig háromról két évre csökken.
Az Országgyűlés 199 igen, 164 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett elfogadta hétfőn a gyes, a gyed és a családi pótlék szabályainak módosításait. A szavazáson Baja Ferenc és Deák Istvánné szocialista képviselők nemmel voksoltak, a szintén MSZP-s Warvasovszky Tihamér pedig tartózkodott. Lengyel Zoltán és Gyenesei István független képviselők is tartózkodtak, az ugyancsak független Császár Antal pedig igennel voksolt.

Gyurcsány Ferenc nem volt jelen a szavazáson. Három szabad demokrata képviselő, Béki Gabriella, Gulyás József és Velkey Gábor pedig ott voltak ugyan a teremben, de nem nyomtak gombot. Ugyanígy tett az SZDSZ-ből Világosi Gábor is, aki éppen elnökölt, ezért nem szavazott.

A gyed-jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje 180 napról 365-re emelkedik, a gyes időtartama pedig háromról két évre csökken. A törvényjavaslat szerint a 2010. április 30-a után született gyermekek esetében lesznek érvényesek a gyes- és gyed-változások.

A két munkaviszonyhoz, illetve biztosítási időhöz kötött juttatás, azaz a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj (gyed) jogosultsági ideje 180 napról 365-re emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a kismamának minimum 365 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy kapjon tgyást, majd gyedet. A terhességi-gyermekágyi segélynél változás még, hogy a jogszerző időbe nem számítható be a felsőoktatásban eltöltött idő egésze, hanem csak 180 napot lehet majd belekalkulálni. A szociális tárca számításai szerint a gyedre vonatkozó változások az igénybevevők alig 5 százalékát érintik majd. A gyed továbbra is a gyermek kétéves koráig jár majd.

A gyermekgondozási segélynél (gyes) a jövőben sem lesz szükség jogszerző időre, ám ennek időtartama háromról két évre csökken, kivéve az ikerterhességeket, ahol továbbra is három évig kapják a kismamák a pénzt. Az előzetes számítások szerint 2012-ben 3,6 milliárd forint, 2013-ban pedig 14 milliárd forint megtakarítást jelentene az államnak a gyes idejének csökkentése.

A három vagy több gyermeket nevelőknél a gyermeknevelési támogatás (gyet) eddig a legkisebb gyerek hároméves korától nyolc éves koráig járt. A törvénymódosítással az alsó határ három évről két évre módosul, a felső határ azonban nem változik. Ez azt jelenti, hogy egy évet nyernek a főállású anyák.

A kormány szándéka szerint a családi pótlék nem szűnik meg, ám annak összege sem idén, sem pedig jövőre nem változik. Eddig évente átlagosan négy-öt százalékkal emelték - ez marad el a következő időszakban. Erről a 2010-es költségvetés szavazásakor dönt az Országgyűlés.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. Laserdance 2009. május 27. 08:47
  „Amikor végigmegyek a városon, sajnos a kis gyökér ugrik be elsőre. Itt Pesten ahol élek meg főleg:(
  Egyébként ez tényleg fontos, de szerintem ha menni fog hogy ilyen gyereket neveljünk, akkor menni fog két év GYES vagy GYED mellett is. Ha nem fog menni - remélem nem így lesz - akkor pedig azt hiszem nem ezen fog múlni...
  Azt pedig sajnos el kell fogadni, hogy manapság minden a pénz körül forog. Nincs olyan dolog a világon szerintem, aminek valamilyen anyagi vonzata ne lenne. És mivel itt nemzeti sport kihúzni magukat az embereknek a közterhek alól, ez egyre nagyobb nyomást helyez azokra, akik még nem tették meg ezt...”
 • 40. Pupets 2009. május 27. 05:48
  „39:valószínű nincs gyereked. Egyébként nem írnál kis gyökeret!Én arra nevelem a sajátjaimat,hogy tisztességesen éljenek(lehet ez később változni fog és arra tanítom majd őket,hogy csak magukra gondoljanak,lopjanak, csaljanak,hazudjanak).Az,hogy ők tartanak el minket,nem csak a nyugdíjra vonatkozik,abból valószínű nem lesz semmi,én is magamnak gyűjtögetek,de számtalan dolog van még, amihez a következő generáció tisztességes,normális neveltetése,nevelése szükségeltetik.”
 • 39. Laserdance 2009. május 26. 22:32
  „38: az én jövőmet egy valaki építheti és tarthatja fenn: ÉN! Eszedbe se jusson ara számítani, hogy a sok kis gyökér akiket mindenfelé látni, hogy majd ők tartanak el minket. Öngondoskodás, ennyi. Ez a nyugdíjrendszer pl. már rég összeomlik, mire mi odajuthatnánk. Bár lenne még idő egy rendeset csinálni, dehát ez kinek érdeke?”
 • 38. Pupets 2009. május 26. 19:02
  „Tudjátok mi a baj? Már megint minden a pénz körül forog! Eszébe sem jut itt senkinek, hogy gyereket azért is vállalhat két szülő, mert szeretne utódokat, szeretné őket felnevelni és egyáltalán csak úgy szeretne gyereket, mert szeretné a gyerekét! Ezek a gyerekek fogják a Ti, Mi jövőnket biztosítani, fenntartani! Az,hogy ma valaki gyereket mer szülni a világra( Magyarországra),sajnos bátorságnak számít.Nekem van kettő és nagyon örülök, hogy a feleségem két évig itthon tudott velük maradni, mert ugye a harmadik év az már a GYES, ami fix 28.000 FT! Szerintetek ki maradt otthon a harmadik évben? Ezért nem értem ezt az egész változtatást.
  Nem mellékesen: milyen bölcsibe viszed a gyereked? Ma úgy működik, hogy egy évvel a bölcsibe járatás előtt a gyereket már be kell íratni,hogy be tudjon kerülni. Képzeljétek el, az új rendszernek köszönhetően már a születése előtt meg kellene tenni ezt. Nyugaton a megoldás a bébiszitter( nem kevés magyarral)! Szeretném én is megengedni magamnak!”
 • 37. Birodalmi 2009. május 26. 13:42
  „loga, a szociális segély, szoc.ösztönző program, felzárkóztatási segély stb. ingyenpénz a tücsköknek, arról nem szól a megnyírbálás és ez a baj, még nagyobb hátrányból indul ahol dolgoznak rendesen.:(”
 • 36. Logaritmus 2009. május 26. 13:26
  „35. hozzászólás kakoszeged: nem jól látod.”
 • 35. kakoszeged 2009. május 26. 12:32
  „most akkor nem jó látom?... eddig pl 6 év alatt 2 gyermeke született a cickánynak (3 év=1 gyerek), majd most 3 fog (2 év= 1 gyerek), mert sietni kell, ki ne essen a bevétel!!!???”
 • 34. Logaritmus 2009. május 26. 12:29
  „32: valoban van olyan veszely, hogy ezt majd a karvallotak zsarolassal, a Fidesz pedig az automatikus kotozkodes miatt megprobalja felpuhitani de ilyenkor kellene jonnie a tarsadalom igazsagerzetenek es ERROL szervezni egy nepszavazast.”
 • 33. pacalpöri 2009. május 26. 12:21
  „Ha a rendőrségről van szó:bezzeg Amerika, ha a demokráciáról van szó:bezzeg Amerika....stb!
  Ilyenkor miért nem emlegetik:bezzeg Amerika és hogy közelebbit irjak Olaszország!
  A háboru alatt,előtte,utánna is születtek gyerekek. Akkor meddig maradhattak otthon anyáink,nagyanyáink??? Még is itt vagyunk. Apuka Ausztriába rabszolga, feleség itthon reggel gyerek kocsiba éthordó a hordozóba,cigi a szájba irány shoppingolni! De még ha csak ezt csinálják..........
  Ja ez utóbbi itt a határ közelébe tapasztalható!”
 • 32. segítség! 2009. május 26. 12:11
  „Hát igen, szerintem a c-ok ezután is megtalálják majd a módját annak, hogy nekik több járjon, mint más normális embernek. Félek én attól, hogy ezeket nem igazán fogja visszatartani a szaporodástól a kormány ilyen-olyan visszatartó erejűnek szánt rendelete. Különben eddig is óvatosabbak lettek volna a gyerekvállalás terén. Dehát majd sírunk-rívunk, ombudsmanhoz futunk, aztán meg is van a zsé.”
 • 31. Boytronic 2009. május 26. 11:51
  „Mihelyt lesz munkahely,lesz meló is!!!Ez a dolog nyitja!!Dolgozz ha nincs hol,és ebből élj is meg!!Igaz végül is sporolás kérdése az egész,mondjuk nem kell zabálni minden nap,és a vizzel is csak csinján mert szegény állam nagyon beteg,de ne is dugj mert abból gyerek lehet és te leszel az aki az országot tönkreteszed,tehát szaporodás lefújva,megteszik ezt helyetted az itt tartózkodó ügyesokos külföldiek,akik azért kapnak ezt-azt állambácsitól,de erről szemérmesen hallgatnak...és a végén "tényleg kihal a Magyar"::))!!!!”
 • 30. Logaritmus 2009. május 26. 10:58
  „29. hozzászólás Birodalmi: igen, valakinek dolgozni is kellene. A "megélhetési" gyerekcsinálókra ez a szabály ugyanúgy érvényes, a segélyezést meg átalakítják úgy, hogy csak bizonyos dolgokra (energia, kenyér, vitamin, tej) lehet elkölteni, illetve maga a segély sem lesz annyi mint eddig. Véget kell vetni a deviancia szaporodásának, és mivel ez ma már legkönnyebben pénzügyi, adójogi, szociális jogi lehetőségekkel tehető meg, ezt fogják tenni, VÉGRE!”
 • 29. Birodalmi 2009. május 26. 10:30
  „28, a megélhetési gyerekgyáraknak ezután is ugyanúgy folyósítják a pénzeket. a gyeshez eddig is kellett munkaviszony (fél év 1 évben) az alaoján fizettek. melyiknek volt munkahelye? egyiknek sem, rájuk más törvények vonatkoznak:(, ezzel csak a nehezebb gyerekvállalást támogatja a kormány, nehogymár 3 évet legyél a gyerekkel, gyere vissza dolgozz nekünk, valakinek azt is kell...”
 • 28. Logaritmus 2009. május 26. 10:07
  „18. hozzászólás Laserdance: azért az elég meredek és igazságtalan kijelentés, hogy a magyarok többsége nem szeret dolgozni. Adót fizetni azt tényleg nem, sőt tombol a hülye logika, hogy "ne a zemberekkel fizettessék meg, amit a zemberek fogyasztanak". :) Ez az új szabályozás elég szigorú ahhoz, hogy a megélhetési gyerekvállalókat, akik a 4., 5., 6. stb. purdét azért vállalják be mert az államtól/önkormányzattól így tudnak pénzt lehúzni azok majd leállnak az - elnézést a szóhasználatért - szaporodással. A szomorú az, hogy a szigorítás természetesen a normális családokra is kihatással lesz, de hát nem lehet különbséget tenni törvényi szinten különben az apartheid rendszert is bevezethetjük.

  Off topic de érdemes elolvasni:
  http://w.blog.hu/2009/05/26/az_orszag_a_hatalom_es_a_dicsoseg”
 • 27. cselac 2009. május 26. 10:02
  „Nem túlzás ez a 3 hónap? Tudomásom szerint a még meg sem született gyermekeket is gyakran beíratják bölcsődébe...szóval, ismét hátulról kezdik a dolgokat.”
 • 26. Boytronic 2009. május 26. 09:52
  „23..!!! Mélységesn egyetértek veled,tudod "a fejétől bűzlik a láb""Ja :-a lábfejétől::)))”
 • 25. triniti 2009. május 26. 09:47
  „6 éve küzdök azért, hogy a "kedves" foglalkoztatási támogatásból élő vállalkozók be jelentsenek a béremre, ne pedig szürkén foglalkoztassanak, csak azért mert tudom hogy gyermeket szeretnék vállalni. Most végre sikerült..
  Ez a válság nem most kezdődött, csak kapóra jött a tisztelt politikusoknak, ezért nyomják a demagógiát, hogy válság van, és azért kell ezeket a lépéseket meghozni. Ez nem igaz, már 5 éve ilyen a helyzet, és soha senki sem tett semmit, most meg van indokuk sarcolni. (kíváncsi vagyok a coca-colát mennyiért finanszírozták a nagypapás reklámért)
  Nagyon dúrva az, hogy a 3 hónapos csecsemőt be kell öltöztetni, mert bölcsödei felvételre kell vinni.., ugyanis ha nincs hely akkor amikor ő 3 hónapos egyszerűen nem veszik fel a bölcsibe 2 éves korában...akkor hová rakjam a lúrkót ha mennem kell dolgozni? Nagypapára a ki 48 évesen meghalt agyvérzésben, vagy a nagymamára akinek felemelték a nyugdíjkorhatárát 63 évre? És ő is munkában van? Esetleg vigyem be a gyereket dolgozni, ahol olykor a 12 óra is össze szalad?
  Nekem egy fillér nem kellene az államtól, ha végre rendet tudna tenni a foglalkoztatás terén. Hogy a férjem ne min bérre legyen bejelentve és normális bérért (nem EU-s, az 500 000 lenne)tudjon dolgozni, s ha már megkereste ne vegyék el minden féle sarc címén.
  Sztem nem így kellene munkahelyet csinálni a túlképzéses munkanélküli óvódai pedagógusoknak...
  Több sebből vérzik itt magyarország...csak így kisbetűvel...”
 • 24. cselac 2009. május 26. 09:37
  „Na igen, jó dolog ez a családi napköziotthon, a jelenlegi szabályzás szerint egy egyszerű képzést el kell végeznie egy gyermekápolónak, vagy óvónőnek, ahhoz, hogy be tudja indítani, természetesen önköltségen. Hiába vagy magasabban képzett, akkor is csináld meg...egyelőre ezek az intézkedések a megfelelően infrastruktúra nélkül teljesen fölöslegesek és csak a károkat okoznak.”
 • 23. Boytronic 2009. május 26. 09:24
  „Szegeden 7000-munkanélküli van!!!A gyerekedet nem "egészséges vadidegenekre"bizni,kérdés:-Ha ennyi a nem dolgozó miből finanszirozzák a bölcsödét,a fiatalok mikor vállalhatnak gyereket,és ha vállalnak miből tartják el,a "nincsre felelőtlenség,a van-ra meg lassan képtelenség !!!”
 • 22. Laserdance 2009. május 26. 09:01
  „Még sok minden máson is kellene itt változtatni. De valahol el kell kezdeni, és ők ezt választották.
  Nem baj, egy év múlva ezek egy jó része úgyis vissza lesz vonva szerintem, bár nem feltétlen értek egyet vele. Én meg a párom mindig is dolgoztunk, tehát ez minket nem érintene annyira érzékenyen. A barátnőm úgyis olyan helyen dolgozik, hogy szóba sem jöhet hogy éveket otthon maradjon, sőt, valószínűleg havi 2-3 napot akkor is dolgoznia kell majd, mikor a gyerek még nagyon pici lesz. Persze biztos jobb lenne évekig otthon lenni vele - vagy nem - de mivel ezt a világ egyetlen országában sem tudják finanszírozni (az olajországokat kivéve), így nem lepődök meg, hogy mi sem...”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több jármű ütközött az M1-esen

A Budapest felé tartó oldalon egy kamion vesztegelt, amelybe egy kisbusz, majd egymás után még két… Tovább olvasom