Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Változnak a keretszámok

Várhatóan októberben születik kormánydöntés a jövő évi hallgatói keretszámokról – közölte az oktatási tárca sajtóirodája a Népszabadság szerdai számában megjelentek kapcsán.
A napilap arról számolt be a Felsőoktatási és Tudományos Tanács (FTT) elnökére hivatkozva, hogy jelentősen csökkennek jövőre a felsőoktatási keretszámok: az eddigi 62 ezer helyett államilag finanszírozott képzésben csak 56 ezer elsős kezdheti majd meg tanulmányait. Bazsa György, az FTT elnöke elmondta: a csökkentés – a felsőfokú szakképzés kivételével, ahová a jövőben is 12.500 diákot vennének fel – átlagosan 13 százalékos lesz. Ugyanakkor hangsúlyozta: a csökkentés nem „a fűnyíróelv” alapján történik meg, az évek óta tapasztalt visszajelzések alapján hajtják végre. Ez üzenet kíván lenni a hallgatóknak, hogy milyen irányokban gondolkodjanak – tette hozzá.
Az agrárszakokra 30, a gazdálkodási területre 24, a pedagógusképzésre 23, bölcsészképzésbe pedig 20 százalékkal kevesebb hallgató kerülhetne be egy miniszteri előterjesztés szerint. Társadalomtudományi szakokra 19, jogászképzésre 13 százalékkal juthatnának be kevesebben. Ezzel egyidejűleg a természettudományos szakokon 2,63, a műszaki képzésben 1,08 százalékkal több hallgatót vennének fel. Az orvosképzésben változatlan maradna a létszám.
A változásokról kifejtette: a kormány úgy látta, hogy különböző diplomásigények és a belépő korosztály létszáma lehetővé teszi a csökkentést. Nincs ok arra, hogy a magas beiskolázási létszámot fenntartsák – tette hozzá Bazsa György. A 12.500 diák felsőfokú szakképzési létszámát ugyanakkor tartani kívánja a kormány, mert az az általános munkaerő-piaci tapasztalat, hogy keresik ezeket a szakembereket – mondta az FTT elnöke.
Bazsa György arra számít, hogy jövőre erősebb verseny lesz a felsőoktatási intézmények között, de nem az intézmények versenyeznek majd, hanem a hallgatók határozzák meg azzal, hogy hová jelentkeznek. Kitért arra is, hogy vannak olyan elképzelések is, miszerint csupán egy pontszámot határoznának meg a jövőben egy adott képzésnél. Most készül majd próbaszámítás az idei adatok alapján, hogy ha egy „vonal” van például az orvosképzésben, akkor egy adott intézménybe idén hányan kerültek volna be. A keretszámokkal kapcsolatos részletekről a szaktárcánál egyelőre nem kívántak nyilatkozni. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár, a kétszeres apuka

Tovább olvasom