Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Változnak a közúti járművek vizsgáztatási szabályai

Amennyiben a műszaki vizsgán egy gépjármű nem felel meg, akkor automatikusan kivonja a forgalomból a vizsgabiztos.
Amennyiben a műszaki vizsgán egy gépjármű nem felel meg, akkor nemcsak közvetlen balesetveszély esetén, hanem automatikusan kivonja a forgalomból a vizsgabiztos, és ezt rögzíti az elektronikus jármű nyilvántartóban is - tartalmazza a közúti járművek műszaki vizsgáztatásáról szóló rendeletet módosító KHEM rendelet, amely megjelent a Magyar Közlönyben.

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter számos ponton módosította a korábbi rendeletet, az új szabályok többsége január első napjától hatályos. Amennyiben a műszaki vizsgán nem megy át a jármű, akkor jelenleg a következő történik: a vizsgabiztos a forgalmi engedély érvényességi idejét nem hosszabbítja meg, a forgalmi engedélyben feltüntetett érvényességi határidőt lerövidíti, vagy pedig a forgalmi engedélyt - ha a jármű közúti forgalomban való részvétele közvetlen balesetveszéllyel jár - érvényteleníti, és a rendszámtábláról az érvényesítő címkét eltávolítja.

Az új szabály szerint a forgalmi engedélyt érvényteleníteni kell, a rendszámtábláról pedig el kell távolítani az érvényesítő címkét, és mindezt közölni kell az elektronikus nyilvántartóval. Tehát megszűnik az a lehetőség, hogy csak közvetlen balesetveszély esetén kell kivonni a járművet a forgalomból. Ha a közúti ellenőrzés során az ellenőrző szerv megállapítja, hogy a jármű további részvétele a közúti forgalomban közvetlen balesetveszéllyel jár, illetőleg a járművel az előírt hatósági engedély nélkül végeznek közúti közlekedési szolgáltatást, akkor a forgalmi engedélyt elveszi, és a rendszámtáblát az érvényesítő címke eltávolításával érvényteleníti. Ez a jelenlegi szabály. Az új annyival több, hogy a forgalmi engedélyt is érvényteleníteni kell, és mindezt közölni kell az elektronikus nyilvántartóval.

Jelenleg is megteheti a közlekedési hatóság, hogy a jármű telephelyén ellenőrzi annak közlekedés-biztonságát, amennyiben az üzembentartó a járművet menetkésznek nyilvánította. A jövőben a közlekedési hatóság elnöke szabályzatot ad ki az ilyen ellenőrzésekre.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. babocska 2009. december 07. 15:42
  „Én is láttam már,hogy csak a rendszámtábla ment vizsgáztatásra.De előtte van átnézhetőségi lehetősége mindenkinek,s ott már a hibát kihozzák,s lehet javitani.Még világ a világ,élelmes a magyar ember,csak arra nem gondol,hogy másokat hoz kellemetlen helyzetbe.Úgy mint sok ember alkalmatlan a vezetésre,de mégi s valahogy átnyomják a vizsgán.Az első baleseténél megnézném,hogy ki is engedte át.Annyi sok lepukkant autó rohangál a városban,hogy ezeket kellene a rend őreinek hajkurászni.”
 • 41. keletaru 2009. december 07. 13:29
  „B.K.V. buszokra kíváncsi lennék? Vagy majd megint lesznek kivételek !”
 • 40. morci 2009. december 07. 08:05
  „kedves tótkomlósi!!maradjunk annyiban,hogy vagy nincs kocsid,vagy ha van is sosem neked kellett intézni a vizsgáját..olyan autó a világon nincs,amibe egy vizsgáztató ezért vagy azért ne tudna belekötni...soha nem találkoztam még olyannal,soha!!mind megfizethető,és szándékosan el is várják,ki ezért ki azért...de találnak apró hibát,amiért csurran cseppen 5-10rongy...amiről te beszélsz az meg faxság..az autó műszaki állapota nem típus függő,és természetesen az olyan kocsikat amiknek lóg a bele nem engedik át...több ilyet is láttam már hiába a "protekció"..az esztétikai állapot az más lapra tartozik...ha egy picit rozsdás a jószág és ütött kopott,az nem jelenti feltétlen azt is,hogy nem rendelkezik jó futóművel,és fékekkel,mert ez az ami igazán számít...kormánymű,lengéscsillapítás,fék...ezeknek mindíg hibátlannak kell lennie...de jönnek a pici faxságok amikér kérik a lóvét,de nem befolyásolja a kocsi műszakiját..pl. pici repedés szélvédön,egy egy matricázás,optikai tuning,olaj folyás,kopottab gumi...egyéb apróság..ami nem gyári,ami más,ami eltér,de nem vészes,de fizessen csak..ennyi a vizsga!!”
 • 39. kékcitrom 2009. december 07. 05:02
  „A gond ott kezdődik, hogy az igazán tré állapotban lévő négykerekűt az - egyébként rendszerint jogosítvánnyal sem rendelkező - gazdi el sem viszi a vizsgára, így ki sem lehet vonni a forgalomból ezeket!
  Találkoztam már sötét színű, német gyártmányú "autóval", aminél jobb állapotú található a méhesnél, a rendszámot is lazán kartonpapírból kreálták rá, és a - színben hozzá illő - vezető és utasai úgy jártak vele, mintha ez a világ leg természetesebb dolga lenne!
  Az ehez hasonló járművekből van még jónéhány példány ebben a városban is, és gyanítom lesz is még sokáig, mert ezek rendszerint rendői védelmet élveznek!”
 • 38. Power 2009. december 06. 20:55
  „38. hozzászólás james27 2009.12.06. 19:49
  Az Semmi garanciát nem látok arra, hogy ezzel megszűnik a korrupció.
  Az áldozatul eséshez nem kell feltétlenül rossz műszaki állapotban lévő kocsi.
  Ez van amikor idiótákat és haverokat fogadnak be az államapparátusba.”
 • 37. KolompárRómeó 2009. december 06. 20:11
  „Ebben az esetben a vizsgapadon ajtó bezár, én meg hazaslattyogok. Aszt csináljanak a kocsival, amit akarnak.”
 • 36. james27 2009. december 06. 19:49
  „nem kívánok én rosszat a negatív hozzászólóknak, csak vonják be az autójukat egy apróság miatt, és másnap hirtelen kelljen valamelyik hozzátartozójukat a sürgősségire vinni életveszélyes állapotban az utolsó fillérjükön !”
 • 35. hecsedli 2009. december 06. 18:28
  „Nem tudom a negatív hozzászólók mit tennének ha a családtagjaik közül valaki a megvásárolt műszakis kocsik egyike áldozatául esne?Ha egy kocsi nem felel meg az előírásoknak nem viszem műszakira.Átvizsgálásra műszaki előtt van lehetőség.Nem értem mi a gond?”
 • 34. cumania 2009. december 06. 17:27
  „Azt mikor vizsgálják felül, hogy a sofőr orvosilag alkalmas-e vezetni? Némelyik lepukkantabb, mint az autója, mégis kap jogsit! Az nem közveszélyes?”
 • 33. tótkomlósi 2009. december 06. 17:01
  „Az még senkinek sem tünt fel, hogy megfelelő állapotú autóval forikázzon?

  Nem az ő életéről van szó, hanem azokéról, akik esetleg belepusztulnak egy kitört kerekű ajudiba vagy béjemvébe!

  Aki rendszeresen karbantartja a kocsiját, annak nem kell lefizetnie senkit sem!

  A másik: itt is mindíg a korrupció ellen megy a szájtépés!

  Ti sem vagytok külömbek, mikor lefizetitek a vizsgáztatót, hogy engedje át a szart!

  Tehát, előőbb tükörbe nézni és utána lázadni!!!!”
 • 32. Power 2009. december 06. 16:56
  „Kérdés hogy hogyan mehetett át a műszakin egy "szar" autó? Ha kenőpénzzel, akkor most eggyel több helyre kell majd fizetni a "szar" autó tulajdonosának és az érvényes műszakija még mindig meg lesz. Akkor mi értelme van az okoskodásnak?
  A szegény embert még az ág is húzza!”
 • 31. KilgoreTrout 2009. december 06. 16:42
  „Nem hinném, hogy a szilenthiba a legfőbb buktatási ok. Szar autókat ki a forgalomból, teljesen rendben van ez így.”
 • 30. liteon 2009. december 06. 15:55
  „Logaritmus is tud aztán általánosítani.. az én autóm igényesen át van alakítva, 1 szóval se lehet rámondani hogy gagyi, mindenkinek tetszik mégis folyton kenni kell a vizsgabiztost hogy átengedjen mer előítéletei vannak vele szemben. pedig 5 éves az autó és KITÜNŐ müszaki állapotban van a mai napig, de ha már egy szemöldök van rajta, ültetőrugó vagy ilyesmi akkor már nem megy át. bezzeg a rozsdás szar 30éves kocsik kis kenővel átmennek. melyik a balesetveszélyesebb? egy kitünö állapotban lévő kicsit átalakitott autó (nincsenek tunying lökösök meg ilyesmi) vagy egy 30éves rozsdaboglya amelyiknek bármikor kitörhet a kereke?!...”
 • 29. Mil 2009. december 06. 15:30
  „Egy ponton túl már inkább megéri "okosba" vizsgáztatni. Ez nem jelent feltétlen rossz, alkalmatlan műszaki állapotot, de pl. 1-2 xarabb helyen levő szilent cseréje nem eccerű, és nem is olcsó..
  Egyébként sok "bezzeganémetező" okoska elgondolkodhatna azon, hogy ott mennyi pénzük van az embereknek az autóra és milyen autóipar van ott, és itt hogy állunk ezekkel. Havi 100 ezer nettobol nem lehet autót felújítani, újat venni meg pláne. No nem azt mondom ezzel, hogy akkor minden xart eresszünk az utakra, na de ne is követeljünk már vasszigorral gyári állapotot, mert ugyebár kb erről van szó.
  Én nemrég vettem autót, átnézettem vételnél, és az első féknél több volt az eltérés, mint lehetne. Ehhez képest a gyakorlatban semmit nem érezni ebből, megjártuk vele a Dolomitok szerpentinjeit fullra pakolva.. ÉS elméletileg ezzel ki lehetne vonni a forgalomból. Nevetséges.”
 • 28. csakmost5 2009. december 06. 15:23
  „csak hagyd ott a pénzt a kocsiban és tuti át fog menni a vizsgán a NAPOS úton ez megy 2000-3000 ft!”
 • 27. Logaritmus 2009. december 06. 15:06
  „25. aranka2: volt már 15 éves Trabantom és 1.5 éves BMW-m is. Soha sem állítottam úgy a vizsgáztatáshoz, hogy ne lett volna rendben a kocsi, és ezért nem is kellett soha senkit lefizetnem. Tényleg elképedve olvasom, hogy ti milyen autókkal járhattok, ha le kell fizetni a műszaki állomáson a szakit, hogy átmenjen.”
 • 26. spaceboy 2009. december 06. 14:56
  „Na most ez "normalisek"nal ugy mukodik, hogy az evenyes muszaki vizsgad utolso napjaig be kell jelentkezni az ujra, a varakozasi ido alatt(ami ha zsufolt a hely akar lehet 2 honap is) egy papirkaval vezethetsz ami igazoja a bejelntkezest, majd ha a vizsgan valami nem stimmel 30 napod van felkesziteni az autot az uj vizsgara ( persze ez ido alatt is hasznalhatod az autod).”
 • 25. aranka2 2009. december 06. 14:07
  „A kitűnő új rendelet következményei:
  1. A vizsgabiztosokat jobban meg kell kenni, hogy a kocsi átmenjen
  2. Ha ezt elmulasztod, többet kell fizetni, hogy visszakapd a forgalmit
  3. Úgyis a pógár szív, a vizsgabiztos meg az állam gazdagodik
  4. Csesszék meg!
  Mit mondtam? Kitűnő új rendelet?”
 • 24. Pinochet 2009. december 06. 13:27
  „Megint azt cseszegetik aki csóró. A vizsgabiztosokat eddig is megvesztegették, miből gondolják, hogy ugyanezt nem lehet majd a közúton megtenni. Választási kampány idején rendeletmódosításokkal kábítjuk a népet. Ne csodálkozzunk akkor, hogy elveszítjük a választásokat.”
 • 23. Logaritmus 2009. december 06. 13:24
  „Szegeden soha nem láttam igényes tuning autót. Ültetett Skoda, szárnyas Suzuki, szigszalagozott öreg Opel...pff.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt telitalálat az ötös lottón

A 4 találatosok egyenként 2.754.900 Ft-ot vihetnek haza. Tovább olvasom