Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Változnak a vizitdíjszabályok július 1-től

Július elsejétől részben változnak a vizitdíj fizetésének szabályai: egyes munkakörökben dolgozók mentesülnek a díjfizetés alól, bizonyos ellátási formák igénybevételénél azonban többet kell majd fizetni.

Az elfogadott törvénymódosítás értelmében ha szolgálatteljesítés során szerzett sérüléseik következtében szorulnak ellátásra, akkor mentesülnek a vizitdíj-fizetés alól a Magyar Honvédség tényleges állományába tartozók, a határőrség, a rendőrség, a hivatásos katasztrófavédelem, a vám- és pénzügyőrség, a büntetés-végrehajtási szervezet, a hivatásos önkormányzati tűzoltóság, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálat kötelékéhez tartozók és az Országos Mentőszolgálat állományában dolgozók.

Mentesülnek továbbá azok is, akik legalább 30 alkalommal adtak vért, és ezt igazolni is tudják, illetve nem kell a háromszáz forintot megfizetni a tüdőszűrő vizsgálatoknál, amennyiben a szűrés a fertőző betegségek és járványok megelőzése céljából történik. Szintén nem kell fizetni azoknak a fiatal felnőtteknek, akik ugyan elmúltak 18 évesek, de nappali alapfokú és középfokú oktatási intézményben tanulnak, és az ellátást az iskola-egészségügy keretében veszik igénybe. Ezentúl nem kell kórházi napidíjat fizetni a tartós orvosi kezelés alatt állóknak, amennyiben alapbetegségükkel összefüggésben kezelik őket kórházban.

Fontos változás július 1-jétől, hogy hatszáz forintról ezer forintra emelkedik a vizitdíj mértéke, ha valaki - legyen az gyerek vagy felnőtt - a szakorvosi ellátást nem ott veszi igénybe, ahova a háziorvos beutalta, vagy beutaló nélkül keres fel egy adott járóbeteg-szakrendelést, illetve a 18 év alattiaknak is emelt összegű díjat kell fizetniük, amennyiben indokolatlanul veszik igénybe az ügyeleti ellátást.

Az életbe lépett törvény egyben szabályozza a vizitdíj visszaigényléséhez szükséges jegyzői adatkezelést. Az eljárás során a jegyző a nyugtán, számlán szereplő nevet, a beteg taj-számát és egyéb adatait csakis az eljárás befejezéséig jogosult kezelni. (A 20 alkalomnál többször kifizetett vizitdíj visszaigényelhető, és ezt a jegyzőnél kell kezdeményezni.)

Forrás: Figyelőnet

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év roncsderbiversenyét rendezik Ruzsán

Holnap Ruzsa lesz a házigazdája az országos szériakrossz-bajnokság (roncsderbi) negyedik… Tovább olvasom