Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Változnak a vizsgaszabályok

Az orvosoknak készülőknek kettő, a leendő jogászoknak, politológusoknak, szociális munkásoknak egy emelt szintű érettségi vizsga lesz kötelező 2013-től - közölte egy készülő kormányrendelet alapján a csütörtöki Magyar Nemzet.
A természettudományos és a műszaki pályát választóknak nem lesz felvételi alapkövetelmény a magasabb fokú bizonyítvány.

A rendelet hatálybalépése elsőként a mai tizedik osztályos középiskolásokat érinti, akiknek azért fontos mielőbb megtudniuk, hogy mely tárgyból kell emelt szintű vizsgát tenniük, mert ezekből magasabb fokú tudásra kell szert tenniük.

A kötelező emelt szintű vizsga nem lesz jelentkezési feltétel annak, aki 2005 előtt érettségizett és már rendelkezik felsőfokú végzettséggel, de ha az illető az emelt szintű vizsgáért járó többletpontokra igényt tart, lehetősége van vizsgázni.

Olvasóink írták

 • 4. novaklaszlo56 2011. február 17. 12:44
  „Igen, Kiokushin. A "lőtéri kutya" effektus. Tudom. De olyan bizonytalan vagyok... Vagy nem...? :S :D
  De az biztos, hogy sok pedagógus nem hálás azért, amit alább skríboltam, mert nekik munkát (de milyet?!) jelent a tizenévesek óvodája. Nehéz ügy ez, de melyik nem az mostanában?”
 • 3. kiokushyn 2011. február 17. 12:32
  „novakovlaszlo56
  Ezzel az írással most megváltottad a világot.legalább kiírtad magadból.”
 • 2. novaklaszlo56 2011. február 17. 11:29
  „Ez ügyben a rendteremtés irányvektora szerintem az egyszerűsítés felé mutat: vagy érettségizik valaki, vagy nem, de az érettségi vizsgának tekintélye kell, hogy legyen. A jelenlegi "alapfokú" érettségi amolyan jutalomcukorka azoknak, akik hajlandóak voltak végigülni a tankötelezettségi idejüket a gyermekmegőrzőkben. Lehetne még édesíteni a gyengébbek kedvéért a jutalomfalatot mondjuk A, B, C, D, E, F, G... Z fokozatú érettségi vizsgával is, ahol a Z fokozat mondjuk az írási és olvasási nehézségek súlyos, de még nem a teljes analfabetizmus állandósult állapotát jelenti - az a gyanúm, hogy sokak "érettsége" ezen az "alapszinten" (!) imbolyog -, de szerintem inkább be kellene fejezni az oktatási rendszer züllesztő (politikai) "továbbfejlesztését". Az érettségi vizsga legyen az emberi élet kiemelkedő eseménye, mérföldköve, amely súlyosan és tekintélyt parancsolóan bizonyító erejű, nem pedig "na, jól van, ez is megvan, de minek" címkéjű, kétes értékű egércsemege a sufniban. Ha valaki történetesen a TTK-n akarja folytatni a tanulmányait, akkor nyilván ennek megfelelő tárgyakból fog kiemelkedő vizsgateljesítményt nyújtani, a többi, kötelező tárgyból pedig a szükséges pontszámok eléréséhez elegendőt. Ennyi. A milánói, meg a bolognai pedig inkább az étlapon szerepeljen. Tudom, nem így lesz. Pedig jó lenne. Ahogyan az is, ha a tankötelezettség korhatárán változtatnánk, mert a kölykök nagyobbik fele tényleg csak azért üldögél a (szakképzőnek nevezett) középiskolák tantermeiben, mert muszáj neki. Sokan meg még ennek ellenére sem. Jó, jó, tudom: meg kell őrizni őket valahol, hogy legalább formailag (=látszólag) legyen valami elfoglaltságuk, és ne az utcákon, tereken, plázákban lógjanak, meg törjenek-zúzzanak, legalább hétköznap délelőtt, s azt is tudom, hogy mindez összefügg a gazdasági kondíciókkal is (nincs munka, nem lehet őket ekkora tömegben értelmesen foglalkoztatni), de a manóba is, a viszonylag keresett szakmákat oktató iskolákban két-három-négy év alatt megtanulják a professzionális alapokat az elemi szintű gyakorlattal együtt, érettségi nélkül is kitűnő szakember válhat belőlük, és szinte azonnal fel tudja szippantani őket a "fehér" gazdaság. S ha később mégis komoly tanulásra adná a fejét, hát azt már önként, saját elhatározásból, és nem kényszerű tankötelezettségből teszi. Nem értem, mi a fenének annyira erőltetni az érettségi vizsgát, hacsak nem azért, hogy papírforma szerint műveltnek látsszék a magyar. Ez is egy a szakmaiatlan, politikai (politikusi) hazugságaink közül: óriási önbecsapás, valaki, valakik politikai ámokfutásának a hátrahagyott taposóaknája. Van belőle bőven, évtizedek óta gyártjuk őket, ámítva-züllesztve önmagunkat, de az eredmény ellen kézzel-lábbal tiltakozunk.

  Nekem nyÓc. Vagy mégsem? Már nem tudom. Már azt sem tudom, hogy amit tudok, azt jól tudom-e, vagy hogy jó-e az, hogy tudom, amit esetleg tudok. Azt hiszem, már tényleg semmit sem tudok, de ezt egyre biztosabban tudom. És ez is nagyon bosszantó tud lenni. Bosszantóbb néha, mint amikor még tudtam valamit, vagy azt gondoltam, hogy tudok valamit... Azért mindent egybevetve, úgy tűnik, jobb, kellemesebb állapot nem tudni. Én csak tudom, ezt tényleg. Vajon honnan tudom? Mindegy, ez is egy tudás, régi, de nem akármilyen. ;) :)”
 • 1. deszkás 2011. február 17. 07:21
  „És helikopter lesz a levegőben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálinkás József marad az MTA elnöke

A Magyar Tudományos Akadémia idei májusi közgyűlésen vélhetően mindössze egyetlen névjegytáblát kell… Tovább olvasom