Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Változnak az adókulcsok

20006- ban új adótörvények lépnek érvénybe, amely a kedvezményekre is kihatással lesz.
Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a jövő évi adótörvényeket, a fontosabb változásokról korábban írtunk. Érdemes azonban néhány eleméről részletesebben is szólni – már amennyit azokról most tudni lehet. Segítséget az eligazodáshoz Horváth Szabolcstól, az APEH megyei igazgatóságának főosztályvezetőjétől kértünk, aki azonban megjegyezte, az adóügyekben érintett szakembereknek a Pénzügyminisztérium ma tart tájékoztatót, s azon nyilván sok „technikai" részlet napvilágra kerül még.

A lakáshitelt nem érinti

A legfontosabb, mint már ismert, hogy kétkulcsos lesz a személyi jövedelemadózás, az eddigi 26 százalékos kulcs megszűnik. Évi másfél millió forintos jövedelemig 18 százalékos, az e fölötti rész után 38 százalékos adót kell fizetnünk.

Ami az igénybe vehető kedvezményeket illeti: szigorodást hoz a törvényi változás. A kedvezményeket összevontan maximum 100 ezer forint mértékéig lehet érvényesíteni. Mielőtt erre kitérnénk, jegyezzük meg, nem vonatkozik a százezer forintos limit a családi, a súlyos fogyatékossággal járó és a lakáshitel törlesztéséhez kapcsolódó adókedvezményekre, ezek továbbra is teljes mértékben érvényesíthetők az adóbevallásban. Tehát mondjuk lakáshitel törlesztése után járó, akár 120 ezer forintos adókedvezményt továbbra is igénybe lehet venni – a százezer forint egyéb kedvezmény mellett.

Változás, hogy a családi adókedvezmény 8 millió forintos éves jövedelemhatárig érvényesíthető, azaz havi bruttó 667 ezer forint felett már nem jár. (Idáig nem volt ilyen határ, és az eredeti törvénytervezet még 12 millió forintos határról szólt.)

Megmaradnak a magán-nyugdíjpénztári, az önkéntes és kölcsönös biztosítói befizetések után járó kedvezmények is.

Mi számít összevontnak?

Először nézzük meg, mi tartozik az összevont kedvezmények körébe, vagyis ahol akár többféle kedvezményt is összeadva maximum 100 ezer forint írható le az adóból.

Az összevontak köre

Az összevont kedvezmények körébe tartozik a szellemi tevékenység után járó (50 ezer forint), az életbiztosítási (100 ezer forint), a sulinetes vásárlási vagy az ehelyett alkalmazható tandíj (60–60 ezer forint) kedvezmény, s ide tartoznak az alapítványi befizetések maximum 100 ezer forintos kedvezményei is. Az ebbe az összevontan értendő körbe tartozó kedvezmények 6 millió forintos éves jövedelemig érvényesíthetők, utána sávosan csökkennek, és 6,5 millió forintos jövedelemnél megszűnnek.

Nem mindegy, ki számol vele

A fentiekből következően a jövő szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy családon belül a különböző kedvezményeket ki veszi igénybe. Ha például a férj kapja fizetésével a családi pótlékot, célszerűbb, ha mondjuk a feleség nevére vesznek sulinetes számítógépet, hogy az a kedvezmény se vesszen el...

Említhetünk extrémebb példát is. A családi adókedvezmény csak 8 millió forintos éves jövedelemhatárig érvényesíthető. Ha történetesen a férj jövedelme ennél magasabb, ám a feleségé alacsonyabb, ő már jogosult a kedvezményre.

Mindezekről azért érdemes most elgondolkodni, mert az új „adóóra" januártól ketyeg, nem sok idő van az esetleges intézkedésekre. Gondoljunk például arra is: az elkülönülten adózó jövedelmek, pl. ingatlaneladásból származó adója 20-ról 25 százalékra emelkedik, érdemes még az idén benyújtania az érintettnek a szerződést a földhivatalhoz...

Március helyett májusban

A törvény hozta változások még most kezdenek „technikai formát" ölteni. Mint Horváth Szabolcstól megtudtuk, az APEH minden lényeges tudnivalóról időben, több formában is tájékoztatja a lakosságot. A főosztályvezető megemlített még egy „közelebbi" változást az adózás rendjében. Már a jövő évben nem március 20-ig, hanem május 20-ig kell benyújtani a személyi jövedelemadó-bevallásokat. Aki kéri és jogosult rá, elég lesz egy egyszerű formanyomtatványt kitöltenie s pár dokumentumot mellékelni: az adóhatóság elkészíti a bevallást és köteles lesz az adatok nagy részét hivatalból beszerezni. Aki azonban kíváncsi rá, hogy ő tartozik-e az adóhivatalnak, vagy neki térítenek vissza, nyilván maga is számolni fog...


 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrorista álca egy új víruson

Egy a napokban felbukkant új számítógépes egy régi trükk új változatát használja fel annak… Tovább olvasom