Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Változó áfakulcsok a közelgő EU-csatlakozás miatt

Megváltozik több termék és szolgáltatás áfakulcsa. A módosítás indoklása alapján a változtatásokat Magyarországnak az Európai Unióhoz történő, küszöbön álló csatlakozása indokolja.
A kedvezményes kulcsból a normál, 25 százalékos kulcsba sorolták át a mákgubót, a fonásra alkalmazott növényi eredetű nyersanyagot, a közúti járművekhez tartozó katalizátort. Megmaradnak viszont a 12 százalékos kedvezményes kulcs alatt a könyvet helyettesítő CD-lemezek, illetve a felszámított adó nulla százalék a közoktatásban használt tankönyvek és CD-ROM-ok.

A szolgáltatások közül normál kulcs alá kerül a zeneműkiadás, a raktározás, az áruszállítás, a postai tevékenységek, a kutatás-fejlesztési tevékenység, a gazdasági tevékenységet segítő szolgáltatások a mezőgazdasági termelésben használt szolgáltatások kivételével, továbbá a kéménytisztítás és tüzeléstechnikai szolgáltatás, a mosás, vegytisztítás és textilfestés.

Ugyancsak jogharmonizációs okok miatt tárgyi mentesség helyett normál kulcs vonatkozik egyebek között a lakóingatlanok kezelésére, az igazságügyi szakértők által végzett tevékenységre, az önálló bírósági végrehajtó, valamint az ügyvédi tevékenységre.

A könyvtári, levéltári, múzeumi és egyéb kulturális szolgáltatások kedvezményes kulccsal adóznak. Az oktatás területén az iskolarendszeren kívüli felnőttoktatás adókötelessé válik, a közszolgálati műsorkészítés esetében csak közvetlenül a hallgatók, nézők felé történő műsorszolgáltatásra vonatkozik a tárgyi mentesség. Nem változik viszont a tankönyvek és a könyvek, illetve a lakosság által vásárolt kották forgalmi adó terhelése.

Emelkedik viszont a természetes és mesterséges ásványvizek áfája, amelyek után jövőre már 25 százalék lesz az adómérték.

A módosítás több pontosító rendelkezést is tartalmaz, ezek egy része továbbra is a termékazonosító rendszer váltásának következményeit korrigálja. így kedvezményes adómérték vonatkozik a méztermelésnél használt propoliszra. Kizárólag az emberi fogyasztásra alkalmas olajok kedvezményezett köre bővül, ugyanakkor a gyümölcsszörpöket és sűrítményeket a többi itallal azonos módon 25 százalékos adókulcs terheli majd.

A jövedéki törvény elfogadott módosítása szerint a fűtőolajra, amely a gázolajtól eltérően adózik, kilogrammonként 40 forint adót írtak elő az uniós környezetvédelmi rendelkezések betarttatása érdekében.

2003. január 1-jétől az egy százaléknál magasabb kéntartalmú fűtőolajat csak olyan tüzelőberendezésben lehet felhasználni, amely megfelelő hatásfokú füstgáztisztítóval rendelkezik. így az adómentes felhasználók körét csak azokra a cementgyárakra és nagyteljesítményű tüzelőberendezést alkalmazó ipari üzemekre terjeszti ki, amelyek teljesíteni tudják a füstgáz kéntartalmára vonatkozó kibocsátási határértékeket.

A társasági adóban hozott módosítások közül a beruházások ösztönzését szolgálja a fejlesztési tartalék adómentes képzési lehetősége, illetve az, hogy az adóévben lekötött tartalékba átvezetett összeg, az adóévi adózás előtti nyereség 25 százalékáig, de legfeljebb adóévenként 500 millió forintig a társaságiadó-alap meghatározásakor csökkenti az adózás előtti eredményt.

Az adómentesen lekötött tartalékot az adózó beruházásra köteles felhasználni a lekötés évét követő négy adóévben.

Az adómentes fejlesztési tartalék már a 2002. évi adózás előtti nyereség 20 százalékáig – legfeljebb 500 millió forintig – érvényesíthető.

A járulékok esetében a tételes egészségügyi hozzájárulás 2003-ban a jelenlegi 4500 forintról 3450-re csökken, és 3 éven belül megszűnik. A 35 százalékos szja-terhet viselő osztalék után megszűnik a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás.

A nem magánnyugdíj-pénztári tagok nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettsége a jelenlegi 8 százalékról 8,5 százalékra nő, de a járulékemelést kompenzálja a munkavállalói járulék 1,5 százalékról 1 százalékra mérséklése.

A magánnyugdíj-pénztári tagdíj jövőre 7, 2004-ben 8 százalék lesz, ennek megfelelően nyugdíjjárulékuk 2003-ban 1,5, 2004-ben 0,5 százalék lesz. Visszahozta a törvénymódosítás a pályakezdők kötelező magánnyugdíj-pénztári tagságát.

Az adótörvények módosítása érinti még az adózás rendjét. Az új szöveg az adóhatóság felügyeletét, illetve az ellenőrzések rendjét érinti.

(MTI)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Neki sikerült

Többször is az utcára került, mégsem hagyta el magát a nagyszentjánosi Rafai Mihály, így már öt éve… Tovább olvasom