Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Változó agrárigazgatás

– Januártól alapjaiban változik meg az agrárirányítás rendszere – adta hírül szerkesztőségünknek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei hivatalának vezetője.
– Januártól alapjaiban változik meg az agrárirányítás rendszere – adta hírül szerkesztőségünknek Janák József, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei hivatalának vezetője. Sok különálló intézményt egy főigazgatóság alá vonnak.

– Új intézmény, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) égisze alá kerül a növény- és talajvédelmi szolgálat, az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás, az Állami Erdészeti Szolgálat, a vetőmag-felügyelőségek és az FVM-hivatal hálózata – mondta el Janák József hivatalvezető. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal mint uniós akkreditált intézmény a korábbiakhoz hasonlóan végzi feladatát.
Az irányítás megyei rendszere megmarad, sőt, közelebb kerül a „földhöz", a termelőhöz. A falugazdászközpontok lesznek a megyei szakigazgatási hivatal területi központjai, a nyolc kistérségi régiónak megfelelően.

A Csorna, Győr, Kapuvár, Mosonmagyaróvár, Nagycenk, Pannonhalma, Sopron, Tét körzetében lakók tehát a felsorolt szakigazgatási szervekhez tartozó ügyeik intézését ezentúl közvetlenül a kistérségi központokban kezdeményezhetik. Az elsőfokú határozatokat rendre ott helyben meg is hozzák.

A különböző szakigazgatási szervek mostantól igazgatóságokként – növény- és talajvédelmi igazgatóság, élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság, földművelésügyi igazgatóság (az eddigi FVM-hivatal) – tagozódnak a megyei szakigazgatási hivatalba. A győri Aradi vértanúk útján található vetőmag-felügyelőség a földművelésügyi igazgatóság része lesz. A szombathelyi központú erdészeti szolgálat igazgatóságként a Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz kerül, a megyei erdőfelügyelők és erdőtervezők igény szerint a kisrégiós központokban tartanak majd fogadóórákat.

Az MGSZH megyei központjának főigazgatója Janák József lett, ő vezeti a földművelésügyi igazgatóságot is. A főigazgató csupán költségvetési szempontból felügyeli az egyes igazgatóságokat, a szakmai irányítás az országos központhoz tartozik.

– Az új intézmény működésétől hatékonyabb államigazgatás, az ügyintézési idő jelentős rövidítése várható – hangsúlyozta a főigazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2006: évforduló utcai harcosokkal

Ki hitte volna most búcsúzó évünk kezdetén, hogy a rendszerváltás tizenhatodik, uniós tagságunk… Tovább olvasom