Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Változó jogszabályok január 1-jétől

Január 1-jétől több jogszabály is változik. A határon túli magyarság támogatására létrehozott közalapítványok január 1-jével beolvadnak a Szülőföld Alapba. Ennek alapkezelőjébe – a szakmai szempon-

tok érvényesítésével – olyan munkatársakat is bevonnak majd, akik korábban a december 31-én megszűnő közalapítványoknál dolgoztak. A Szülőföld Alap veszi át az Illyés és az Apáczai közalapítvány identitásmegőrzéssel, oktatással, kultúrával kapcsolatos feladatait, míg a gazdasági jellegű támogatási formákat a jövőben „más szerkezeti rendben” működtetik.

Az átlátható gazdálkodás és a párhuzamosságok megszüntetése érdekében döntött arról a kormány, hogy feladataik összevonásával megszünteti a Teleki László Alapítványt és az Atlanti Kutató és Kiadó Közalapítványt. Tevékenységüket a 2007. január 1-jével megalakuló Magyar Külügyi Intézet veszi át.
Megváltoznak a falusi turisztikai szolgáltatások szabályai is. A falusi turisztikai szolgáltatások közül eddig csak a falusi szállásadói tevékenység volt szabályozva, hiányzott ugyanakkor a szállásadáshoz nem kötődő, a falu turisztikai értékeit hasznosító egyéb szolgáltatások meghatározása és szabályozása.
A személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása értelmében azonban január 1-jétől már nemcsak a magánszemélyek falusi szállásadásból származó bevétele adómentes 800 ezer forintig, hanem a szállásadáshoz nem kapcsolódó egyéb, alkalmi falusi és agroturisztikai tevékenységből származó bevétel is 400 ezer forintig.
A jogszabályváltozás szerint falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenység – a falusi szállásadásra alkalmas településeken – a helyi népművészeti, néprajzi, kézműves, építészeti és kulturális értékek, örökségek bemutatása, falusi vendégasztal szolgáltatása, falusi rendezvények szervezése, a falusi élethez, környezethez és munkakultúrához kapcsolódó hagyományok, tevékenységek bemutatása, valamint saját előállítású népművészeti és kézművestermékek értékesítése. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondok közepette

kosárlabda

A két ünnep között sem tétlenkednek az élvonalban szereplQ SEAT Foton… Tovább olvasom