Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Változó szabályok, emelkedő bírságok

Több, a veszélyes anyagok szállítására vonatkozó szabály is megváltozott május elsején: jelentősen emelkednek a bírságok, és új jogosítványokat kap a katasztrófavédelem.
Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője elmondta: május elsejétől a katasztrófavédelem szakemberei megállíthatják, ellenőrizhetik és hiányosság esetén meg is bírságolhatják a veszélyes árukat szállítókat. A vonatkozó szabályok ellen vétők az eddigi legfeljebb 100 ezer forintos bírság helyett akár 800 ezer forintos büntetéssel is számolhatnak. A bírságból befolyó összeget technikai fejlesztésére fordítják.
Bár az új szabályok május elsején léptek életbe, a tényleges ellenőrzések megkezdéséig a megyénként 6–8 szakembernek még 1–2 hét felkészülésre van szüksége.
Ugyancsak megváltoztak az útvonallal kapcsolatos szabályok, míg eddig veszélyes anyagot csak a kijelölt útvonalon lehetett szállítani, a jövőben KRESZ-táblák jelzik majd az igénybe vehető útvonalat. A táblák már elkészültek, de várhatóan csak pár héten belül kerülnek a helyükre. A táblák elhelyezésére az OKF-nek kell javaslatot tennie – mondta Dobson Tibor.
A szóvivő tudatta: az elmúlt években javult a szállítási fegyelem Magyarországon, a szigorú és növekvő számú ellenőrzésnek is köszönhetően. Az országon évente 45–50 ezer veszélyes szállítmány halad át. A katasztrófavédelem a 2002-es 500 ellenőrzéssel szemben tavaly 988-at végzett, ami 2383 jármq vizsgálatát jelentette. Ebből 726 esetben találtak hiányosságokat, és 379 esetben intézkedtek. A leggyakoribb problémák közé tartozik a fuvarokmányok, illetve az írásbeli utasítások, valamint a munka- és tqzvédelmi felszerelés hiánya, valamint a szabálytalan jelölés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetés Ukrajnában Koporsókat találtak

Kijev» A kijevi észt követség előtt tüntettek hétfőn az ukrajnai oroszok közössége és a… Tovább olvasom