Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Változott a kisebbségi választások rendje

Az idei évben több fontos változás is életbe lépett a kisebbségi önkormányzatok megválasztásánál. Például nem lehet automatikusan szavazni, csak az választhat kisebbségi képviselőt, aki nyilatkozik, a kisebbséghez tartozónak vallja magát.
A most bevezetett változásoknak az a célja, hogy a kisebbségeket valóban azok képviseljék, akik elhivatottak és az adott népcsoporthoz tartoznak. Emellett nagyobb aktivitásra buzdítják a választókat, csak az szavazhat ugyanis a kisebbségi jelöltekre, aki július 15-ig írásban nyilatkozik, hogy valóban az adott népcsoporthoz tartozónak vallja magát. Az erre vonatkozó formanyomtatványokat már kipostázták az önkormányzatok – kitöltve a jegyzőhöz kell visszajuttatni őket. A beérkező nyilatkozatokból áll össze az a névlista, amelynek alapján kiírják a választásokat – feltéve, ha a szavazni szándékozók száma eléri kisebbségenként a harmincat. Nem írják ki a választásokat akkor sem, ha nincs meg a testület alakításához szükséges öt képviselőjelölt. A választói jegyzék egyébként, azaz hogy ki melyik kisebbséghez tartozónak vallotta magát, titkos.
Változást jelent az eddigi gyakorlathoz képest az is, hogy a kisebbségi képviselőjelölteknek nyilatkozniuk kell, hogy ismerik a képviselni kívánt nép hagyományait és nyelvét, igaz, ezt senki nem ellenőrzi. A fentiek alól kivételt jelentenek a nyelvüket már elvesztett romák és a helyi örmények.
Győrben az elmúlt négy évben öt – cigány, örmény, lengyel, görög és német – kisebbségi testület működött. (További információk: http:// www.nekh.gov.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ígéretesen játszott a magyar válogatott Anglia ellen

A magyar labdarúgó-válogatott Manchesterben Anglia vendége volt, és 3–1-re kikapott. Tovább olvasom