Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Változott az időjárás: már csak néhány centi friss hó eshet!

Intenzíven havazik az ország nyugat-dunántúli területein, járhatatlan út vagy elzárt település nincs az országban.
18:57 - Vasárnapra a jelentős mennyiségű eső miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológia

Vasárnapra a jelentős mennyiségű eső miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést több megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat.

E szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyékben, valamint a főváros területén 24 óra alatt több mint 20 milliméternyi csapadék hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat kora este az MTI-hez eljuttatott előrejelzésében azt írta: vasárnap hajnalig az Alpokalján (Vas megyében, Zala megye nyugati felén és Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén) még 5 centiméter körüli hó hullhat, majd a hőmérséklet ott is várhatóan fagypont fölé emelkedik.

Vasárnap hajnalban, illetve délelőtt Bács-Kiskun és Csongrád megyében helyenként a szél viharossá fokozódhat.

A Duna-Tisza köze középső és északi részén - beleértve az Északi-középhegység területét is - nagy mennyiségű eső várható, meghaladhatja a 20, főként a hegyvidéki területeken helyenként a 30 millimétert is - közölte a meteorológiai szolgálat.

Vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 11 Celsius-fok között várható, de az Alpokalján ennél hidegebb, az Észak-Alföldön melegebb is lehet.

10:25 - Visszavonták a figyelmeztetést, csak néhány centiméter hó eshet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délelőtt visszavonta a korábban kiadott figyelmeztetéseket, mivel a jelenlegi előrejelzés szerint már csak néhány centiméternyi friss hó várható.

Korábban öt dunántúli megyére - Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy - elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délelőtt az MTI-hez eljuttatott előrejelzésében azt írta: a csapadék intenzitása a Dunántúlon fokozatosan csökken, majd megszűnik. Délelőtt még néhány centiméter hó hullhat a Dunántúl nyugati-északnyugati részén és a Dunántúli-középhegységben.

A Dunától keletre esőre kell számítani, kivéve az Északi-középhegység magasabban fekvő területeit.

Késő estétől vasárnap reggelig az Alpokalján (Vas megyében, Zala megye nyugati felén, Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén) 5 centiméter körüli hó valószínű, majd a hőmérséklet ott is várhatóan mindenhol fagypont fölé emelkedik.

Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet általában plusz 2 és plusz 8 Celsius-fok között alakul, de nyugaton 0, a Tiszántúlon 10 fok körüli értékek is lesznek. Késő este többnyire 1 és 7 fok között lesz a hőmérséklet.

8:39 - Öt dunántúli megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat reggel mérsékelte a korábban szombatra kiadott veszélyjelzését. A havazás miatt jelenleg öt dunántúli megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

E szerint Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy megyékben 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi hó hullhat, de a Dunántúl északnyugati részén rövid idő alatt 20-25 centiméter is eshet.

Késő este az Alpokalján újabb, maximum 5 centiméternyi friss hó várható.

8:37 - Kamionok torlódtak fel Zalalövő előtt

Kamionok akadtak el a hóban mintegy 200 méter hosszú szakaszon Zalalövő előtt, a 86-os számú főút 30-31-es kilométerszelvényénél - közölte a katasztrófavédelem ügyeletese szombaton.

A rendőrség a hóeltakarítás idejére leállítja az érkező kamionokat, de a személygépkocsik - ugyan lassan és nehezen - át tudnak jutni az érintett útszakaszon.

Kamionok akadtak el a 75-ös számú főúton Zalaszentmihály és Tornyiszentmiklós belterületén is, a gépjárművek mentése folyamatban van.

A főutak és a mellékutak szinte mindenütt havasak Zala megyében, a folyamatos havazás pedig tovább nehezíti a közlekedést. A közútkezelő közel negyven géppel járja az utakat, és végzi a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést.

A változó intenzitású havazás miatt a megye területét átlagosan 15 centiméter vastag hótakaró borítja, és az előrejelzések szerint pedig további havazás várható.

8:15 - Kamion és személyautók akadtak el Veszprém megyében

Kamion és személyautók akadtak el Veszprém megyében a havazás miatt - tájékoztatott a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese szombaton.

Kővári László elmondta: egy kamiont a Veszprém-Tapolca útvonalon, Nemesvámosnál kellett menteniük a tűzoltóknak, két személyautó pedig Sümegnél akadt el az úton.

Közlése szerint a megye útjai néhol erősen havasak, hókásásak.

6:22 - Nincs járhatatlan út az országban, a Dunántúlon intenzíven havazik

Intenzíven havazik az ország nyugat-dunántúli területein, járhatatlan út vagy elzárt település nincs az országban - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombaton reggel.

Közleményük szerint a közútkezelő csaknem 600 szakembere több mint 210 munkagéppel dolgozik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon. A folyamatos munkavégzés ellenére a csapadékkal érintett területeken több helyen is havas útszakaszokra számíthatnak a közlekedők a fő- és mellékutakon egyaránt.

A tájékoztatás szerint a Dunántúlon Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Veszprém megyében változó intenzitással havazik, Komárom-Esztergom és Pest megye területén elszórtan havas esőre vagy esőre kell számítani. Másutt az országban csapadékmentes az időjárás.

A fő- és mellékutak burkolata a havazásban érintett területeken többnyire havas, helyenként latyakos. Komárom-Esztergom és Pest megyében a korábbi havazás nyomán még latyakosak az alsóbbrendű utak, máshol az országban vizes, nedves a fő- és a mellékúthálózat.

A csapadékos területeken jelentősen romlottak a látási viszonyok, átlagosan 100-300 méter között alakul a belátható út hossza. Csorna, Körmend, Zalaegerszeg és Nagykanizsa térségében az intenzív havazásban 100 méter alá csökkent a látótávolság. Tatabánya környékén ködfoltok nehezítik a közlekedést, míg az Alföldön Békés megyében sűrű köd képződött az éjszaka folyamán, helyenként ott is 100 méternél kisebb a látótávolság.

A Dunántúlon tapasztalható útviszonyokra való tekintettel a közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek - olvasható a közleményben.

5:12 - Éjszaka folyamatosan dolgoztak a hókotrók Budapesten

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) hókotrói az éjszaka folyamatosan dolgoztak a budapesti utakon, a főútvonalakat megtisztították, a közösségi közlekedés pedig elindult - közölte a társaság szombaton.

Közleményük szerint szombaton hajnali három óra óta ismételten, változó intenzitással és területi eloszlásban, változó halmazállapotú csapadék esik. Budán a magasabban fekvő területeken hó, lejjebb havas eső, a pesti városrészben eső esik. Az FKF a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban végezte az utak síkosságmentesítését: a főutak jól járhatóak, a mellékutak többségét is megtisztították.

Az FKF az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a ferihegyi gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon dolgozik.

Arra kérik a tulajdonosokat, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokon takarítsák el a havat a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.

PÉNTEK

19:19 - Többnyire csak nedvesek az utak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan dolgozik az utak takarításán, ennek köszönhetően a főutak többnyire csak vizesek vagy sónedvesek, de Balassagyarmat környékén vannak hókásás, jégbordás szakaszok is.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-hez kora este eljuttatott közleményében azt írta: a legfrissebb jelentések szerint továbbra is változó intenzitással havazik Pest, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye számos pontján. Sokfelé a havazás azonban havas esővé alakult át.

Mint kiemelte: a főutak burkolata a folyamatos síkosságmentesítési munkáknak és a korábbi megelőző sószórásnak köszönhetően többnyire vizes vagy sónedves. A mellékutak nagy része a Dunántúl nyugati és északi részén, valamint az északi megyékben, különösen a Börzsöny, a Mátra, a Bükk és a Zemplén hegyvidéki útjain havas vagy latyakos, Balassagyarmatnál jégbordás néhány alsóbbrendű útszakasz.

Felhívták a figyelmet továbbá, hogy az esti és éjszakai órákban a hőmérséklet csökkenésével a folyamatos sószórás ellenére bárhol kialakulhatnak síkos útszakaszok.

A téliesebb útviszonyokra való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek. A közlekedők az aktuális útviszonyokról friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a cég megyei ügyeletein - elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez kora este eljuttatott figyelmeztető előrejelzése szerint szombat éjfélig még több helyen akár 30 centiméter hó is eshet, de azután az enyhülés hatására olvadni kezd.

A meteorológiai szolgálat szombatra négy megyére - Komárom-Esztergom, Fejér, Vas és Zala - narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a havazás miatt. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat.

Emellett Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Tolna, Baranya, Nógrád és Pest megyére, valamint a főváros területére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a szombaton lehulló hó mennyisége a 10 centimétert is meghaladhatja.

19:11 - Szombat éjfélig még több helyen akár 30 centiméter hó eshet

Szombat éjfélig még több helyen akár 30 centiméter hó is eshet, de azután az enyhülés hatására olvadni kezd - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez pénteken kora este eljuttatott figyelmeztető előrejelzésből.

A meteorológiai szolgálat szombatra négy megyére - Komárom-Esztergom, Fejér, Vas és Zala - narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a havazás miatt. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat.

Emellett Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Tolna, Baranya, Nógrád és Pest megyére, valamint a főváros területére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a szombaton lehulló hó mennyisége a 10 centimétert is meghaladhatja.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében kifejtette: több hullámban (először péntek estétől, majd szombat estétől délnyugat felől) várható csapadék. Eleinte - az Alföld kivételével- a legtöbb helyen hó valószínű. Szombat délutántól, estétől inkább már csak a Dunántúl nyugati részén várható havazás, míg az Alföld nagy részén már péntek estétől az eső lesz a jellemző. A két terület között vegyes halmazállapotú csapadékra (hó, havas eső, eső, átmeneti jelleggel fagyott eső, esetleg kis eséllyel ónos eső) egyaránt számítani lehet.

Összességében szombat éjfélig a Dunántúlon, a Duna-Tisza-köze nyugati határán és az Északi-középhegység nyugati részén átmenetileg mintegy 10-30 centiméteres hótakaró is kialakulhat. A lehulló hó viszont a kelet felől érkező enyhébb levegő miatt egyre több helyen olvadni kezd vagy elolvad. Eleinte az Alföldön és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a legkésőbb, illetve a legkisebb eséllyel az Alpokalján várható olvadás.

A meteorológiai szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy ismét mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, emiatt az előrejelzésekben becsült csapadék (annak mennyisége, halmazállapota, területi kiterjedése) és a valóság között lényeges eltérés adódhat.

14:20 - Megszűntek az útlezárások Nógrád megyében

Mindkét Nógrád megyei baleseti helyszínen, Mátraszelénél és Nagylócnál is befejeződött a műszaki mentés, így megszűnt az útlezárás - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

Mátraszele és Jánosakna között egy autóbusz, Nagylóc és Zsunypuszta között pedig egy kamion csúszott árokba. A balesetekben senki nem sérült meg - mondta Dankóné Nagy Éva.


14:10 - Feloldották az útzárat a 84-es főúton

Feloldották a baleset miatt elrendelt útzárat a 84-es főúton Zalagyömörőnél - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t.

Kómár Viktória elmondta: Zalagyömörőnél busz és teherautó ütközött össze, a műszaki mentés idejére rendelték el a teljes útzárat.
A mentők korábbi tájékoztatása szerint a balesetben egy ember könnyebben megsérült.


13:10 - Három autó ütközött a 4-es főúton Székelynél - két súlyos sérült

Három autó ütközött össze a 4-es főút Székely és Nyírbogdány közötti szakaszán pénteken, a balesetben ketten súlyosan megsérültek - közölte honlapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A balesethez a nyíregyházi hivatásos és a demecseri önkéntes tűzoltók vonultak. A műszaki mentés és a rendőrségi helyszínelés idejére az érintett útszakaszt teljesen lezárták - írta a katasztrófavédelem.


13:00 - Autóbusz és kamion csúszott árokba Nógrád megyében

Mátraszele és Jánosakna között egy autóbusz, a Nagylóc és Zsúnypuszta közötti szakaszon pedig egy kamion csúszott árokba pénteken Nógrád megyében - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

Dankóné Nagy Éva hozzátette: egyik balesetben sem sérült meg senki, de a műszaki mentés idejére mindkét útszakaszt teljes szélességében lezárta a rendőrség.


11:40 - Feloldották az útzárat Mórnál
Feloldották az útzárat a 81-es út 26-os kilométerénél, ahol korábban keresztbefordult egy kamion - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-vel.

Kiss Z. Edward elmondta: feltehetően nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel haladt a kamion, ezért csúszott meg. Nem sérült meg senki.


11:00 - Délután eláll a havazás, este aztán újra esni fog
Péntek délutánig, estig még az ország nagy részén lehet havazás, majd rövid idő alatt több újabb nedves léghullám éri el az országot.

Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, a délutáni óráktól délnyugat felől észak felé haladva lassan szűnik a csapadék, addig azonban az ország nagy részén még havazás várható, míg a Tiszántúlon havas eső, eső is előfordulhat.

Közölte, a péntek esti-éjszakai órákban délnyugat felől egy újabb nagyobb nedvességtartalmú léghullám érkezik; ebből nyugaton havazásra, míg keleten esőre lehet számítani, a középső országrészben pedig eső, havas eső és hó is egyaránt lehet.

Szombaton este délnyugat felől egy újabb nagyobb nedvességtartalmú léghullám éri el az országot, és a csapadék kitart vasárnapig, amikor már az ország nagy részén eső, záporeső lesz jellemző.

Hozzátette: ugyanakkor a Dunántúl nyugati-északnyugati vidékein eleinte még havas eső, hó is hullhat.

A meteorológus szerint tehát az elkövetkező napokban szinte mindenhol kell számítani csapadékra, ám a havazást a lassú enyhüléssel mindenhol havas eső, eső váltja fel, majd olvadás kezdődik.


10:35 - Útzár a 81-esen
Keresztbefordult egy kamion a 81-es út 26-os kilométerénél, ezért teljesen lezárták az érintett útszakaszt - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-vel.

Kiss Z. Edward elmondta: a forgalmat a műszaki mentés idején Mór belterületén keresztül terelik el.


10:10 - Elakadt kamionok lassítják a forgalmat Zala megyében
Elakadt kamionok lassítják a forgalmat Zala megyében, a 75-ös úton - olvasható a rendőrség honlapján.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a havazás miatt a 75-ös úton, a baki tetőnél elakadt kamionok nehezítik a közlekedést. A járművek műszaki mentését a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai megkezdték.

Zala megyében minden út járható, a sármelléki repülőtér jelenleg nyitva tart. A határon a forgalom zavartalan.


8:40 - Baleset Sándorfalvánál
Lesodródott egy személyautó a Sándorfalvát Szegeddel összekötő útról pénteken reggel, a balesetben négyen megsérültek – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Szenti Szabolcs elmondta, hogy az eddigi adatok szerint egy Sándorfalva felé tartó autó a havas úton, a 47-es kilométernél, a halastavaknál egy balra ívelő kanyarban megcsúszott, és lesodródott az útról.

A balesetben négyen sérültek meg, őket kórházba vitték a mentők.


8:25 - Baleset a 84-esen
Busz és teherautó ütközött össze a 84-es úton, Zalagyömörőnél, egy ember megsérült - közölte a rendőrség és a mentőszolgálat pénteken az MTI-vel.

A baleset miatt rendőri irányítás mellett, félpályán halad a forgalom - mondta Kómár Viktória, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az eddigi adatok szerint az ütközés a havas útviszonyok miatt következett be.

Csermák József, a mentőszolgálat megyei mentésirányítója az MTI-nek elmondta: a baleset helyszínéről egy embert vittek könnyebb sérülésekkel az ajkai kórházba.


8:15 - Havazik országszerte
Szinte az egész ország területén havazik, de a közúti közlekedésben nincsenek fennakadások - tudatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az Útinform alapján péntek reggel az MTI-vel.

A közútkezelők közlése szerint a főutak a folyamatos munkavégzés ellenére a Dunántúlon egyelőre még havasak, Vas, Zala és Baranya megyében, valamint Tapolca környékén hókásásak, Tamási és Szántód térségében pedig latyakosak.

Az Alföld középső és déli részén, a Hajdúságban, a Nyírségben és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében havas, hókásás az úthálózat. Pest megyében egyelőre csak lepelszerű a hó, így fennakadás nincs a közlekedésben. A mellékutakon téliesebbek az útviszonyok, havas az alsóbbrendű úthálózat a Kisalföldön, az Alpokalján, a somogyi dombok között és a Mecsekben, valamint Vác, Salgótarján és Putnok térségében - tudatta a közútkezelő.

Olvasóink írták

  • 3. _csutak_ 2013. február 22. 19:11
    „Képtelenek tudomásul venni, hogy télen nem a száraz útnak megfelelően közlekedünk!”
  • 2. Írástudatlan 2013. február 22. 13:27
    „Milyen havazás? Itt szakad az eső!”
  • 1. szentmiki 2013. február 22. 11:56
    „Ilyen az ember, a hóra fogja a saját ökörségét...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták az ezer forintot rabló támadókat

A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai két órán belül elfogta azt a négy személyt, aki… Tovább olvasom