Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Változtak az eho szabályai

Az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai egy teljesen új rendelkezéssel egészülnek ki. A magánszemélyek 4 százalék ehót fizetnek bizonyos jövedelmeik után.
A magánszemélyek 4 százalékos ehót fizetnek a következő, 2006. január elseje után keletkezett jövedelmeik után: vállalkozásból kivont jövedelem, értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem, osztalék, vállalkozói osztalékalap, árfolyamnyereség, ingatlan-bérbeadás, ha a bevétel az 1 millió forintot meghaladja, kivéve, ha a bérbeadó benne lakik a bérbe adott ingatlanban, s amennyiben nem vállalkozás céljára adja bérbe.

Az ehót csak a foglalkoztató által megfizetett 11 százalékos egészségbiztosítási járulékot, illetve a baleseti járulékot is figyelembe véve, összesen 400 ezer forintig, a hozzájárulási felső határig kell megfizetni. Ha tehát például a magánszemély a munkáltatójától 3 millió forint fizetést kap 2006-ban (ez után a foglalkoztatója 11 százalék, azaz 330 ezer forint egészségbiztosítási járulékot fizet), az említett jövedelmei után már csak legfeljebb 70 ezer forintnyi ehót kell fizetnie. A 4 százalékos hozzájárulást a kifizetőnek mindaddig le kell vonnia az említett jövedelmekből, amíg a magánszemély nem nyilatkozik arról, hogy a járulékot a hozzájárulási felső határig megfizette, vagy várhatóan el fogja érni ezt a határt. Erről a hozzájárulásról a személyi jövedelemadó bevallásában a magánszemélynek el kell számolnia. Ha kevesebbet vontak le tőle a nyilatkozata miatt, akkor a különbözetre 6 százalék különadót kell fizetnie, de a többletlevonást visszaigényelheti.

Fontos átmeneti szabály, hogy először a 2007-ben ténylegesen kifizetett osztalék után kell ilyen hozzájárulást fizetni, tehát 2006-ban a korábbi évekre fizetett osztalékra még ezt a rendelkezést nem kell alkalmazni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikola István sajnálja egyes kijelentéseit

Mikola Istvánnak nem volt szándékában megsérteni senkit, de ha valakit megbántott, azt sajnálja. Tovább olvasom