Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Változtatnak a vizitdíj szabályain

Kedden megkezdődött a parlamentben a vizitdíjról és egyéb egészségügyi változtatásokról szóló törvénymódosítások általános vitája. Horváth Ágnes miniszter szerint megvizsgálták az elmúlt hónapok tapasztalatait, és ezeket építik most be a törvényekbe.
A törvénymódosítások értelmében július 1-jétől kórházi napidíjat sem kell majd fizetni azoknak, akik eddig mentességet kaptak a vizitdíj fizetése alól. 1000 forintra nő ugyanakkor az eddigi 600 forintos térítési díj azokban az esetekben, ha valaki beutaló nélkül megy szakrendelésre, vagy ha nem ott veszi igénybe az ellátást, ahová a beutalója szól - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. A beutaló nélküli szakellátásért fizetendő 1000 forintos díj azokra is vonatkozik majd, akik egyébként mentesülnek a vizitdíj fizetése alól, így a gyerekekre és a hajléktalanokra is. A kormány azt szeretné ugyanis elérni, hogy senki ne kerülje meg a háziorvosát, hanem orvosa tudtával menjenek a szakrendelésekre.

Ugyancsak változás a vizitdíjjal kapcsolatban, hogy július 1-jétől nem kell a terhes anyáknak részleges térítési díjat fizetniük a szülésekért és az orvosválasztásért sem - mondta Horváth Ágnes. Továbbra is ingyenes lesz a tüdőszűrés és a középiskolásoknak még akkor sem kell vizitdíjat fizetniük, ha tanulmányaik befejezése előtt elmúltak 18 évesek.

Bővül a vizitdíj-mentességi kör. A 300 forintos díjat a jövőben a rendőröknek, a katonáknak, a mentősöknek, a katasztrófavédelmieknek, a vámosoknak, a titkosszolgálatnak, a katonáknak, a határőröknek és a büntetés-végrehajtásban dolgozóknak sem kell megfizetniük, ha szolgálat közben sérültek meg, valamint mentesülnek a vizitdíj fizetése alól azok a véradók is, akik legalább 30 alkalommal adtak vért.

A kedden tárgyalt törvények között szerepel az is, hogy a jövőben Magyarország csatlakozik a Eurotranszplanthoz a szervátültetések könnyítése érdekében. A szakminiszter végül elmondta, hogy jelenleg csak az intézmények 24 százalékában van várólista, illetve előjegyzés, amit a minisztérium ki szeretne terjeszteni.

hirado.hu/Független Hírügynökség

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós támogatás a művészetnek

Hefter László üvegművész élete, munkássága mindig is kötődött Pannonhalmához. Tehetsége,… Tovább olvasom