Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Van, ahol mindenki dolgozik

A kapuvári kistérségben nőtt legnagyobb mértékben a munkanélküliségi ráta egy év alatt, míg a csornaiban csökkent leginkább. Több Sopron környéki községben egyáltalán nincs állástalan.
Nagylózs: A szociális otthon a legnagyobb munkáltató, ahol csaknem hatvan falubelinek van biztos munkája.
Csér, Pusztacsalád és Zsebeháza: azon megyei települések listája, ahol a legfrissebb adatok – a 2003. szeptember 20-i állapot – szerint a sorrendben 21, 156 és 96 munkavállaló korú között egyetlen munkanélküli sincs. Ugyancsak a legjobbak közé tartozik 1 százalék alatti mutatójával Fertőhomok, Nagyózs és Sopronhorpács.
Marton Ferenc, Nagylózs polgármestere több okot is tud arra, a községben miért nincs gyakorlatilag munkanélküliség.

Szerinte egyrészt szorgalmas emberek lakják a falut, másrészt a környező falvakban, Lövőn és Sopronkövesden több jelentős létszámot foglalkoztató vállalkozás működik. Nagylózson a szociális otthon a legnagyobb munkáltató, ahol csaknem hatvan nagylózsinak van biztos munkája.

Nagylózson vállalkozások is működnek, valamint a termelőszövetkezet utódtársaságai szintén többeknek nyújtanak kenyérkereseti lehetőséget. A másik ok, amit a polgármester említett, az ott élők szorgalma. – Nagylózs nem tartozik a nagytelepülések közé, 920 lakosából mintegy háromszáz a munkavállaló.

Jelenleg nincs munkanélküli a faluban, mert itt olyan emberek élnek, akik akarnak dolgozni – mondta Marton Ferenc.
Nem véletlen, hogy a legtöbb említett település Sopron környékén található: ebben a kistérségben csupán 3 százalék körüli a munkanélküliek aránya, ami a megyében a legalacsonyabb. Pedig Győr-Moson-Sopron amúgy is meglehetősen jól áll.

A munkaügyi központ december 31-én 8059 állástalanról tudott, ezzel a mutató 4,1 százalékon állt, ami Budapest és Pest megye után a legjobb az országban. Jellemző, hogy 5 százalék feletti munkanélküliségi aránnyal csupán tíz település rendelkezett tavaly szeptemberben: Árpás (6,29 százalék), Bakonygyirót (7,50), Cakóháza (7,89), Fenyőfő (5,49), Gyömöre (5,30), Mórichida (5,80), Rábakecöl (5,15), Rábaszentmiklós (5,49), Vadosfa (6,12) és Vásárosfalu (5,36).

Az év végi számok egyébként minimális növekedést takarnak. 2002-ben még 7996 munkanélküli és 4 százalék szerepelt a rubrikában. A megye térségei eltérően vették ki a részüket ebből a folyamatból. Kapuváron és környékén – részben a Rába üzembezárása és a Ringa nehézségei nyomán – csaknem egyharmaddal, a soproni kistérségben egyheteddel, Mosonmagyaróváron és vonzáskörzetében 8 százalékkal több a regisztrált munkanélküli, mint egy évvel korábban. Három kistérségben ugyanakkor javult a helyzet: a győriben és a tétiben 5 százalékkal, a csornaiban 23 százalékkal.

A Szalay Györgytől, a megyei munkaügyi központ igazgatóhelyettesétől kapott információk szerint Győr-Moson-Sopron megyében jelenleg NC- és CNC-gépkezelőket, gyártósori összeszerelőket, valamint egyéb fém- és gépipari szakmában képzetteket várnak leginkább a munkáltatók. Jók az elhelyezkedési esélyei a pékeknek, a szakácsoknak és a varrónőknek is.

A szellemi munkakört betöltők közül keresettek a gépészek, a villamosmérnökök és az informatikusok. A fodrászok, a kozmetikusok, a tanítók, a jogászok és a közgazdászok ugyanakkor kevés szabad álláshelyre számíthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a hajó

Bár a bősi vízi forgalom évről évre növekszik, máig nem érte el a kilencvenes évekbeli jugoszláviai… Tovább olvasom