Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 18°C | 33°C Még több cikk.

Van még fából tartalék

Bőven van még tartalék a megyénkbeli erdőnkben. A kijelentés azért is időszerű, mert

az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a fa iránti kereslet. A kereslet több esetben nagyobb, mint a kínálat.
A magas gáz- és szénár miatt mind többen váltanak át fatüzelésre. A kazánokból idén országszerte háromszor többet adtak el, mint tavaly. A fából a keresletet nem minden esetben egyszerű kielégíteni, ugyanis fakitermelés ősszel-télen történik. Ám a kitermelhető mennyiséget szigorúan szabályozzák.
– Tavaly megyénkben az engedélyezett fatömeg 74 százalékát termelték ki – mondja Nagy Dénes, az Állami Erdészeti Szolgálat megyei osztályvezetője. – Idénre is hasonló arány várható, vagy úgy is lehetne fogalmazni, hogy még harmincszázalékos tartalékunk van. A fa viszont nagy kincs, tölgy esetében például 90–100 év alatt éri el a vágásérett kort. Tehát nem lehet felelőtlenül erdőt irtani, még akkor sem, ha most éppen megnőtt a kereslet. Az erdőgazdálkodási üzemterv tíz évre szól, ebben pontosan meghatározzuk, hogy az adott tulajdonos mekkora mennyiségű fát termelhet ki. Importra tehát nincs szükség.
Az, hogy nő a fa kiskereskedelmi ára, az illegális fakivágást is növeli. Bár megyénkre nem jellemző többhektáros törvénytelen fakitermelés. A erdészeti szolgálat munkatársai a területi ellenőrzések során feltárt engedély nélküli fakitermelések ügyében eljárásokat kezdeményeznek. Amennyiben az elkövető személye ismertté válik, úgy az erdőtörvény vonatkozó előírásai szerint erdővédelmi vagy erdőgazdálkodási bírságot rónak ki.

Faállomány megyénkben

Megyénkben az összes erdőterület 80.693 hektár, ebből magántulajdonban van 22.622 hektár. Ebből a kezeletlen erdőterület 7640 hektár, azaz erre nincs nyilvántartásba vett erdőgazdálkodó. Az erdők egészségi állapota és a tulajdonosok érdeke is azt kívánná, hogy a kezeletlen erőterület csökkenjen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyen pontvesztés nélkül

Tovább olvasom