Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Varázstrombita a Salföldről

Volt egy fakatona. Ezzel a vidám dallal kezdődött tegnap Győrött a Prohászka-gimnáziumban Somogyi Győző kiállítása, ennek ellenére a neves grafikus- és festőművész félszáz bemutatott alkotásán hús-vér huszárok láthatók.
Somogyi Győző Jakab Gábor
A népes diákseregnek Jakab Gábor tanár méltatta Somogyi Győző munkásságát. Megnyitójában hangsúlyozta: „Sokszor vádolták a művészt azzal, hogy az erőszak alkalmazóit, a huszárokat emeli, magasztalja az égbe munkáival”, pedig képein az „erőszak” megtestesítőit – a népszerű akciófilmekkel ellentétben – nem komolytalanul, öncélúan, hamis módon ábrázolja, hanem a „jó védelmében létező erő képviselőiként”. Jakab Gábor megemlítette, hogy a megzenésített fakatonáról írott Kányádi-vers közeli „rokona” a féllábú, de rendíthetetlen ólomkatonáról készült Andersen-mesének. Mindkét alkotás, ahogy Somogyi Győző művei is, bizakodó, reménykedő életfilozófiát sugároznak. Segítő szeretetet.
A művész az iskola igazgatójának, Németh József atyának ajándékozott egy „varázstrombitát”, amelybe, ha bajban van a ház, belefúj, és a salföldi huszárok, Somogyi Győző kapitánnyal az élen, Győrbe sietnek. Ha ismét szeretet költözik az iskola falai közé – azt is jelzi a csodás hangszer –, mint aki jól végezte dolgát, a művész kapitány hazatér.
Végezetül Jakab Gábor reményéről beszélt. Arról, hogy „Somogyi Győző képeinek segítségével a kiállítást tanáraikkal meglátogató fiatal fiúk és férfiak a testből, szellemből és lélekből épülő valóságra fognak szomjazni, nem a szappanoperák és akciófilmek hamis világára”.
„ A sajátos tárlattal egy időben hadd figyelmeztessek arra, hogy a saját fakatonáját mindenki maga faraghatja ki. S advent idején tudni kell, kitől várhatjuk, hogy lelket leheljen bele, belénk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét támad a Csernobil vírus

Új változatát fedezték fel a Csernobil nevű számítógépes vírusnak, amely képes… Tovább olvasom