Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Varga: a kormány megállította az ország és az önkormányzatok eladósodását

Ma 22 éves csúcson van a foglalkoztatás, és megállították, illetve megfordították az eladósodás folyamatát, amely 2002 és 2010 között alakult ki.
A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormánynak sikerült megállítania az ország és az önkormányzatok eladósodásának folyamatát. Varga Mihály erről csütörtökön Budapesten beszélt, amikor átadta Kocsis Máténak (Fidesz-KDNP), a főváros VIII. kerülete polgármesterének Józsefváros 9,397 milliárd forintos adósságának állami átvállalásáról szóló bizonyságlevelet.

Varga Mihály rámutatott, hogy a 2010-es kormányváltáskor két gazdaságpolitikai céljuk volt: a foglalkoztatás növelése, valamint kiszabadítani az adósságcsapdából az országot, a családokat, az önkormányzatokat, a vállalkozásokat. Azt mondta: ma 22 éves csúcson van a foglalkoztatás, és megállították, illetve megfordították az eladósodás folyamatát, amely 2002 és 2010 között alakult ki.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy 2002-ben 53 százalék volt az államadósság GDP-hez viszonyított aránya, 2010-re, a szocialista kormányzás végére ez 83 százalékra növekedett. A jelenlegi kormány ezt kezdte el csökkenteni, és most már 80 százalék alatt van - ismertette.

Varga Mihály kitért arra, hogy a kormány először a megyei önkormányzatok, majd az 5000 fő alatti, végül az 5000 fő feletti települések adósságát vállalta át.

A politikus beszélt arról is, hogy 2002 és 2010 között a Gyurcsány-Bajnai-kabinet a forrásokat is elvonta az önkormányzatoktól, a kötelező feladatokhoz nem adta meg a szükséges támogatást, így a települések hiteleket vettek fel és eladósodtak.

Kocsis Máté elmondta, hogy a kerület 2009 óta nem vett fel új hitelt, a régiek azonban évente 500-600 millió forintos terhet jelentettek.

A kormány döntésével a józsefvárosiak élete jobbá válik, több pénz lesz fejlesztésekre, beruházásokra - hangsúlyozta.

A Fidesz kommunikációs igazgatója is azon a véleményen volt, hogy a települések a korábbi szocialista kormányok rossz gazdaságpolitikai döntései miatt adósodtak el, így a józsefvárosi önkormányzat is a Gyurcsány-korszakban került bele "abba a csúszdába", hogy 2009-re adóssága meghaladta a 10 milliárd forintot.

Kocsi Máté, akinek szavait többször is taps szakította félbe, azt mondta, az önkormányzat vállalja, hogy a következő években is, ahogy az elmúlt 5 évben is, nem eladósítással, hanem önerőből, jó, feszes, pontos, becsületes, tervezett gazdálkodással vezeti a kerületet. Hozzátette: elég erősek ahhoz, hogy az önerőt előteremtsék az uniós pályázatokra, és hogy az év végére valamennyi józsefvárosi közteret újjáépítsenek.

A polgármester beszámolt arról, hogy az elmúlt években a kerületben számos intézményt újítottak fel, azt követően mintegy négyszázezer négyzetméternyi közterület megújítása következett.

Kocsis Máté közölte, a következő években a társasházak felújítása lesz a céljuk, de az Új Széchenyi Terv keretében szeretnék megkezdeni az Orczy-negyed program kidolgozását is.

Vas Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője sorsfordítónak nevezte 2014-et az önkormányzatok életében, mivel az adósság állami átvállalása után azzal lehetnek elfoglalva, milyen terveik vannak, eddig pedig a terheikkel voltak elfoglalva. hozzátette, azzal, hogy a Józsefváros, és egyébként Ferencváros önkormányzata is "megszabadult az adósságaitól", jóval több pénz jut a gyermek, szociális és az egészségügyi intézményekre, az utak és a lakóházak felújítására.

A fideszes politikus hozzátette, az április 6-i választásnak az az igazi tétje, hogy arra koncentráljunk, ami az ittélőket minél jobb helyzetbe hozza. Hogy minél jobb utakon közlekedhessünk, minél jobb intézményeink legyenek - jelentette ki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb NAV-os szólalt meg: több ezer milliárdos kárt okoznak az adócsaló hálózatok

Az adócsalások ellen fellépő igazgatóságot pedig hatásköri túllépéssel segítették megszüntetni ma is… Tovább olvasom