Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

Varga: a valutaalaptól nem pénzt, hanem segítséget kérünk

Az IMF-tárgyaláson nem pénzt, hanem a magyar költségvetésnek egy biztonsági hálót kér a kormány.
A Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval jövő év elején folytatódó tárgyalásokon nem pénzt, hanem segítséget kérünk ahhoz, hogy egy biztonsági háló álljon a magyar költségvetés rendelkezésére - mondta Varga Mihály tárca nélküli miniszter szombaton Lakiteleken.

"Mi tudjuk magunkat finanszírozni, de ha az európai állampapír-piacon valami nagy baj történik, akkor legyen egy biztonsági háló, egy olyan biztonsági pont, ahonnan segítséget tudunk kérni" - hangsúlyozta a miniszter a Lakitelek Népfőiskola Apor Vilmos, Balázs Ferenc és Szent-Györgyi Albert Kollégiumának több száz hallgatója előtt tartott előadásában.

Varga Mihály hangsúlyozta: évente 5-7 milliárd eurónyi állampapír jár le. Megjegyezte: Görögország két részletben kapott segítséget, közel 290 milliárd euró összegben, nekünk viszont csak 5 milliárd eurós biztonsági összegre volna szükségünk.

Emlékeztetett arra, hogy Lengyelországnak sikerült elővigyázatossági megállapodást kötnie, amely után nem pénzt kaptak, hanem a lehetőséget, hogy "ha baj van, akkor a valutaalap segít". Mi is ilyen megállapodást szeretnénk kötni - tette hozzá.

Varga Mihály előadásában sorra vette azokat a gazdasági körülményeket, amelyek ez ország eladósodásához vezettek. Véleménye szerint 2003-2004-ben a szocialista-szabaddemokrata kormány olyan gazdaságpolitikába kezdett, amelynek eredményeként elindult a leépülés, felélték a tartalékokat.

A 2004. évi európai uniós csatlakozástól azt reméltük, hogy be tudjuk hozni azt a lemaradást, amit a kommunista rendszer 1947-től összehozott - mondta. Az uniós tagságot azonban Magyarország hátránnyal kezdte: a magyar gazdák csak a negyedét kapták a mezőgazdasági támogatásoknak, mint amennyihez a német vagy a dán gazda jutott, ugyanakkor túlzottdeficit-eljárás alá vették az országot, mert nem tudta teljesíteni a GDP 3 százaléka alatti hiányt.

Az euró bevezetésének dátumát 2007-re tervezték, majd több időpont lebegtetése után Veres János, a szocialista kormány pénzügyminisztere már azt jelentette be, hogy nem tudni, hogy Magyarországon mikor lesz euró - idézte fel.

A tárca nélküli miniszter szerint 2003-tól Magyarország potenciális növekedési szintje elmaradt a régió országaiétól, azonban ezt az emberek életszínvonalán nem lehetett észrevenni, mert hiteleket vettek fel, az ország eladósodott.

Hangsúlyozta: a jelenlegi kormány kiemelt törekvése, hogy az adósságtól megszabaduljon az ország, visszanyerje gazdasági függetlenségét, hiszen a hiteleknek csak az éves kamatterhe a GDP 4 százalékát emészti fel, amely 1200-1300 milliárd forint.

Kiemelten fontosnak nevezte a foglalkoztatás növelését, mert amíg a hasonló lélekszámú Csehországban 5,1 millió munkavállaló van, addig Magyarországon csak 3,9 millió. Az elmúlt időszakban 100 ezer fővel sikerült növelni a foglalkoztatást, de vannak még tartalékok - tette hozzá.

Varga Mihály leszögezte: az ország nincs abban a helyzetben, hogy a választások előtt elkezdjen osztogatni, mert ha átlépné a 3 százalékos hiányt a költségvetés, akkor tetemes EU-támogatástól esnénk el.

Olvasóink írták

 • 11. Lacimaci 2012. december 17. 06:28
  „http://www.imf.org/external/country/HUN/index.htm egy kis oknyomozashoz adalek anyag , gondolom nem en vagyok az elso aki megtalalta de jo lenne ha kiderulne mi is az igazsag.”
 • 10. Lacimaci 2012. december 17. 06:17
  „JO lenne ha nyilvanossagra hoznak mik az IMF feltetelei , kulonben meg miert adna valaki is ilyen hitelt esszeru fedezet vagy garanciak nelkul?”
 • 9. Power 2012. december 16. 15:36
  „Értelmezhetetlen szójátékba bonyolódtunk. Egyszer segítséget, biztonsági hálót, másszor "elővigyázatossági készenléti hitelt"...Ez utóbbiról tudjuk, hogy nem létezik, de jól lehet vele etetni az embereket.”
 • 8. igazságkereső 2012. december 16. 15:33
  „...meg aztán az is jó lenne, ha a 2003 és 2004-ben különböző off-shore számlákra kimenekített ezer milliárdok is visszakerülhetnének a központi költségvetésbe...!!”
 • 7. Qllancs 2012. december 16. 11:52
  „Ezek a szerencsétlenek nem kérnek pénzt ?? ne is kérjen attól akit a nyáron kigúnyolt, lefikázott ..médiákban, plakátokon 200 millió ft ért lejárató kampányt indított az Eu , meg az IMF ellen !!
  Alig várják ,hogy Simor A,. mandátuma lejárjon és a MKHB. mivel az ország devizatartalékán ül, és védelmezi !!Ez a pénz 35 milliárd eu. ami EU s szinten is kimagasló !
  A bank vezetője keszekuszaszem lesz .. és rögtön kinyitják a széfet--és úgy jár mint a MNYP vagyon !! KILOPJÁK !!!!”
 • 6. kumisz 2012. december 16. 10:10
  „Nekem is kellene egy "háló"!”
 • 5. Tibi71 2012. december 16. 10:07
  „Már megint beszélnek a semmiről,NEM akarnak megállapodást!!!
  Inkább drágában finanszírozzák az országot az adófizetők pénzéből!
  A többlet finanszírozás kidobott pénz az ablakon,a szegényektől veszik el!!!

  Ez a mi szabadságharcos kormányunk! Szabadság-harcol a pénzünkből!”
 • 4. nyuszikuffer 2012. december 16. 09:57
  „Szép ez a magyar nyelv, pénz = segítség!”
 • 3. Moon 2012. december 16. 09:52
  „KamuNeni!

  Ez jó!”
 • 2. roxper 2012. december 16. 09:51
  „Kamu!”
 • 1. KamuNeni 2012. december 16. 08:58
  „Ja azt hiszem a fele orszag nem ker penzt a banktol csak biztonsagot hogyha nem tudjak fizetni a hitelt akkor a bank adon nekik penzt. Hol el ez az ember?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor: ingyenesnek kell maradnia a felsőoktatásnak bizonyos pontszám felett

Ingyenesnek kell lennie az oktatásnak azoknak, akik elérik a követelmi szintet, elszántak és… Tovább olvasom