Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Varga Erika: Asszony a fronton

Varga Erika, a szentesi kórház orvosa Polcz Alaine Asszony a fronton című regényéről beszél.
„Legkedvesebb könyveim az ágyam mellett tornyosulnak. Az egyik közülük Polcz Alaine Asszony a fronton című önéletrajzi regénye. Akkor veszem elő, ha erőre, hitre van szükségem.
Az írónő a háború utolsó évében 20 éves erdélyi fiatalasszony. A férje ridegen, közönyösen bánik vele, sokszor igazságtalanul gúnyolja. De az asszony szereti, és mindennap újra, meghatóan reménykedve próbálja visszaszerezni férje szerelmét. A front hullámzásában elszakadnak egymástól. Az asszony sebesülteket ápol, éhezik, az idegen katonák többször megerőszakolják. A szerzett betegségekből évek múlva meggyógyul, de gyermeke soha nem lehet.
Ám Polcz Alaine, az írónő ebből a sok testi-lelki szenvedésből is erőt merít. A háború után elvégzi az egyetemet, és pszichológusként a daganatos, sokszor gyógyíthatatlan beteg gyermekek és szüleik lelki segítését vállalja. Második házassága boldog. Mészöly Miklós Kossuth-díjas íróval 53 évig élnek együtt. Dolgozik, tudományos munkát végez, társasági életet él, főz, kertészkedik és ír. Bölcsen és humorral az életéről, a barátairól, a főzés öröméről, az utazásairól. És úgy ír a halálról, az élet részéről, hogy abból reményt merítünk, belső hitünk erősödik.
E csodálatos, derűs asszony októberben a szentesi könyvtár vendégeként mindnyájunkat elvarázsolt. Az Asszony a fronton, a '91-ben Év könyve-díjat nyert regénye mellett minden művét szeretettel ajánlom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milánóban a hó miatt 1500 fa dőlt ki

Egész Észak-Olaszország hó alatt van, néhol a közlekedés is megbénult, a hólánc kötelező. Délebbre a… Tovább olvasom