Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Varga: ˝gazdasági vészhelyzet˝ van

Varga Mihály szerint Magyarországon "gazdasági vészhelyzet" van. Leszögezte: a kormány nem átgondolatlan, hanem rendszerszintű lépésekben gondolkozik.
A Miniszterelnökség államtitkára a gazdasági tényfeltáró bizottság csütörtöki ülése után az Országházban Kósa Lajosnak, a Fidesz ügyvezető alelnökének szavaira reagálva az MTI-nek azt mondta: Magyarország rossz helyzetben van, még a "gazdasági vészhelyzet" kifejezés sem indokolatlan.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy debreceni konferencián csütörtökön egyebek közt úgy fogalmazott: a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése, és "a krízis időszakára" egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni.

Varga Mihály az ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolva aláhúzta, a tényfeltáró bizottság azért dolgozik, hogy pontos, korrekt adatokat közöljenek a közvélemény számára, hogy mindenkinek nyilvánvaló legyen: Magyarország milyen helyzetben van. Megismételte, reményeik szerint hétvégére elkészül a bizottság részjelentése.

Hozzátette: egy krízishelyzetet rendkívüli intézkedésekkel kell kezelni, de a kormánynak nem az a célja, hogy kapkodó, átgondolatlan intézkedéssor induljon el. Az államtitkár kiemelte: a kormány a kétharmados többség birtokában olyan rendszerszintű átalakításokat tervez, amelyek hosszú távra javítják az ország versenyképességét, a felzárkózásra adnak lehetőséget és a megteremtik a fenntartható növekedést.

Az idei államháztartási hiánycéllal kapcsolatban leszögezte: bekövetkezik, amit tavaly becsültek, hogy a 3,8 százalékos hiánycél nem tartható, annak nagysága hozzávetőleg 7-7,5 százalék lesz. Arra a felvetésre, hogy ne 7-7,5 százalékos legyen a hiány, kormányzati intézkedések szükségesek, azt válaszolta: erről a kormány dönt majd, ezt nem tudja megelőlegezni.

Arra a kérdésre, hogy július 1-től lesz-e adócsökkentés, Varga Mihály azt válaszolta: a részjelentést szeretné egyelőre elkészíteni. A bizottság arról döntött, hogy a részjelentés azt a helyzetet fogja tükrözni, amit átvett az Orbán-kormány az elődjétől - emelte ki.

Ezzel kapcsolatban azt mondta még: derültek ki olyan tények, amelyek a tervezett hiány nagyságát növelhetik, az átadás-átvételkor "hullanak ki csontvázak a szekrényből", de a részjelentés az átadás-átvétel előtti állapotot rögzíti majd.

Olvasóink írták

 • 5. saturnus 2010. június 04. 10:03
  „Hú de átverték az országot,lám lám már évek óta mondogatják a Spanyoloknak ,Franciáknak ,Angoloknak Portugáloknak,Olaszoknak,Görögöknek és a Keleteurópai csatlakozott országoknak magas a költségvatési hiányuk takarékoskodnik kel! De nem úgy ,hogy a szociális hálót gyöngíteni hanem az állami bürokrácia kiadásait drasztikusan csökkenteni kell.Hát csak látni kell milyen sok állami intázmény van és micsoda gigantikus költségvetésük van.És a benne levő emberkéknek busás extra javadalmazásuk.A kétkezi termelőknek/NEM A KERESKEDŐKNEK/ minimálbér jár.Csak nálunk az önkormányzatnál ötszörössére emelkedett az önkormányzati dolgozók száma négyszázezres fizetésért havi minimum.Mindezt a mi adónkból és a kizszigerelt fizetésért mely feér alamizsnával.Tehát őksem fognak tudni miből pénzt csinálni mert ahoz termelni kell plussz bevétel egymillió munkahely,tíz év alatt? És addig mi lesz nem esznek és nem élnek egyszercsak tíz év mulva felugrik mindenkinek kolbászból lesszl a kerítése.”
 • 4. szatyi 2010. június 04. 07:43
  „A haveri körnek -akik exportra szállítanak- nagyon jót tesznek ezek a bejelentések.”
 • 3. jozko 2010. június 04. 07:32
  „Vészhelyzet van? Az bizony, már évtizedek óta! Mi ebben az újság? Főleg azoknak, akik mindig a tűz közelében voltak /és még a hamvadó parázs mellett is megsült a pecsenyéjük/...”
 • 2. allegro 2010. június 04. 01:41
  „Hova tűnt az előző 86 hozzászólás?
  Szóval Matolcsy 280-290 Ft-os Euró árfolyamot tart indokoltnak és jónak, hogy a vállalkozóknak jó legyen. Tesznek is ennek érdekében, a hitelfelvevők meg pusztuljanak bele! Ez elfogadhatatlan stratégia!
  Az árvizek meg csak tetézik a vészharangokat...”
 • 1. allegro 2010. június 04. 01:34
  „A hitelfelvevőkkel, bocsánat...mert a hitelezőknek nagyon jó így bizonyára...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kósa Lajos szerint kríziskezelésre lesz szükség

Kósa Lajos szerint a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése, és "a krízis időszakára" egy… Tovább olvasom