Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Varga: halasszák el a jegybanktörvény végszavazását

A Fidesz-frakció fontolja meg a MNB-ről szóló törvény végszavazásának elhalasztását! - kéri Rogán Antaltól Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokat felügyelő kinevezett tárca nélküli minisztere.
Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokat felügyelő kinevezett tárca nélküli miniszter azt kéri Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőtől, hogy a képviselőcsoport fontolja meg a jegybanktörvény hétfői végszavazásának elhalasztását.

Varga Mihály szombaton az MTI-nek azt mondta: az elmúlt napok jegybanktörvényt érintő felvetései, valamint a IMF/EU-tárgyalások előkészítése miatt fordult a mai napon ezzel a kéréssel Rogán Antalhoz.

A politikus - akit június 2-i hatállyal neveztek ki tárca nélküli, és hétfőn teszi le miniszteri esküjét a parlamentben - utalt arra, hogy a jegybanktörvényről szóló végszavazásra június 4-én, hétfőn kerülne sor az Országgyűlésben.

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását a kormány nevében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyújtotta be az Országgyűlésnek pénteken.

A parlament honlapján olvasható javaslat szerint kikerülne a törvényből az a paragrafus, hogy a Magyar Nemzeti Bank megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője szavazati jog nélkül részt vesz a monetáris tanács ülésein. Ugyancsak kikerülhet a törvényből az a bekezdés, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozza, valamint az, amely a monetáris tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén.

A törvényjavaslat az Európai Bizottság és a magyar kormány egyeztetése után született, és a bizottság szerint ezzel a jegybanktörvény összhangba kerül az uniós jogszabályokkal. Így a testület lezárja a kötelezettségszegési eljárást. Az Európai Bizottság döntése alapján a törvénymódosítások jogerőre emelkedését követően kezdődhetnek meg a formális IMF/EU-tárgyalások. Az EB április 25-i döntése után a Nemzetközi Valutaalap szintén jelezte, hogy kész megkezdeni a hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalásokat, amint a magyar jegybanktörvény ügyében megszületnek a szükséges törvénymódosítások - közölte korábban az NGM.

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön kiadott véleményében azt írta, hogy a Magyar Nemzeti Bankról szóló módosított törvényjavaslat továbbra sem oldja fel az MNB függetlenségével kapcsolatos aggályokat. Az EKB továbbra is aggályosnak tartja, hogy a monetáris tanács tagjainak száma változtatható, és kinevezhető egy harmadik alelnök.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az EKB-vélemény megjelenése után az közölte az MTI-vel, hogy az EKB és részben az IMF által, a jegybanktörvényben igényelt további finomításokról ötoldalú egyeztetések folynak. A cél az, hogy a törvény hosszú távra megalapozza egy széles hatáskörrel rendelkező, független jegybank működését.

Olvasóink írták

 • 9. tótkomlósi 2012. június 03. 11:36
  „8. nemtudomka67 2012.06.03. 09:46

  Én ezt már rég megtettem!
  A múltkor, mikor bejelentették, hogy kezdődhetnek a tárgyalások, egyből javulni kezdett a forint.
  Én akkor azt mondtam, hogy még egyszer nem lehet falhoz állítani az IMF-et! Még egy kacsa és nekünk meszeltek!
  Na ez holnap meg is történik! Nincs több mellébeszélés! Jó ez a tologatás, de kinek? Ezek tényleg összekeverték az IMF-et a saját IQ- szavazóikkal! Pedig nem ! Ezek azt szerették volna, hogy kihúzzák a 4 évet megállapodás nélkül és lehessen feszíteni büszkén! Az mire jó, hogy brüsszelben meghasalnak a vezéreink és rá 2-3 nappal itthon előadják a hattyú halálát? Az országhatár nem betonfal, hogy ne lehessen átlátni rajta, hogy itt mi történik. A hangok is kihallatszanak! Miért kell bejelenteni, hogy kezdődhetnek a tárgyalások, utána meg olyan helyen kijelenteni, hogy nem kell a védőháló, ahol épp ezt akarják hallani? Ez felettább magas inteligenciára vall! Kb mint egy amőbának!”
 • 8. nemtudomka67 2012. június 03. 09:46
  „A pávatánc nem jött be.
  Szólni kellene már miniszter urunknak,hogy kezd a helyzet aggasztóvá válni!Abba kéne már hagyni ezt a fellengzős dumát!Egyre kevesebben vagyunk vevők rá!
  Döntse már el,hogy kell az IMF hitel vagy nem.Ha kell,próbáljon már kompromisszumot kötni.Ha nem kell,akkor meg szíveskedjen a "nemzettel" közölni,miből és mennyiért akarja finanszírozni a gazdaságot!
  Eddig próbáltam komolyan venni,de az elmúlt heti megnyilatkozásai alapján kezdem kétségbe vonni a szavahihetőségét!”
 • 7. tótkomlósi 2012. június 03. 09:46
  „5. csonakos 2012.06.03. 06:31
  Ő mondta? Neki mondták, hogy ezt mondja?
  Ezt sosem fogjuk megtudni!”
 • 6. X_Y 2012. június 03. 09:29
  „5. csonakos 2012.06.03. 06:31

  "Varga nemzetközileg is elismert "

  Ja, Záhonytól Szentgotthárdig...”
 • 5. csonakos 2012. június 03. 06:31
  „Báb ide báb oda, azt el kell ismerni Varga egy kiváló szakember! Ha ő azt mondja el kell halasztani, annak nyomós közgazdasági háttere van az egyszer biztos! Varga nemzetközileg is elismert és ezért is került a tárgyalások vezetésének élére. Neki még talán hisznek!:)”
 • 4. tótkomlósi 2012. június 02. 21:39
  „Egyébként ez a varga a 3. valaki, aki előkészíti a trágyalásokat!
  Az előző kettő azaz KETTŐ mit csinált sok sok millióért????
  Nem kéne számonkérni rajtuk a semmit? Nem kéne visszafizettetni a sok pénzt amit kaptak a semmittevésért?
  Úgyis az van, amit a viktátor diktál. Ez a varga is csak egy báb! Jó pénzért!”
 • 3. kil 2012. június 02. 19:57
  „Ez a cím teljesen rossz!!!!
  "Varga: ne halasszák el a jegybanktörvény végszavazását"
  Varga Mihály éppen azt kéri, hogy halasszák el a végszavazást!!! Ki adta ezt a címet?”
 • 2. Kazikázmér 2012. június 02. 19:41
  „Micsoda fogalmazás! A címet nem ártana pontosítani! Nincs igazam?”
 • 1. tótkomlósi 2012. június 02. 19:37
  „Pedig el fogják halasztani, vagy nem fognak változtatni semmin és meszeltek a forintnak!
  Bejön a várt 320Ft-os euró, amit a demján "úr" szeretne!
  És az mindennél fontosabb. Még az ország érdekénél is!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy Attila: vidéken is a nemzetért folyik a párbeszéd

Az MSZP Ajánlat Magyarországnak című vitairatáról vidéken is elindult a beszélgetéssorozat - mondta… Tovább olvasom