Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Varga: jogi rendezettség nélkül nincs gazdasági megoldás

A kormány szerdán megbeszélést folytatott a devizahitelesek helyzetének rendezéséről, és arra jutott, hogy csak a jogi feltételek tisztázódása után lehet a kérdést gazdaságilag is rendezni - mondta a nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón, csütörtökön Budapesten.
Varga Mihály jelezte: a jogi bizonytalanság az utóbbi időben e témában született ellentétes bírói döntések miatt alakult ki.

Arra a kérdésre, hogy mikor születhet megoldás a devizahitelek ügyében, nem adott egyértelmű időpontot, megismételve, hogy előbb a jogszabályi bizonytalanságot kell rendezni.

A miniszter szerint sokféle gazdasági megoldás létezik arra, hogy hogyan lehet a devizában eladósodott és nehéz helyzetbe került ügyfeleken - magánszemélyeken és vállalkozásokon - segíteni. Hangsúlyozta: a jogi bizonytalanságot azonban a kormány egymagában nem tudja megoldani. A kormány törekvése változatlanul az, hogy mielőbb megoldás szülessen, de ezt csak akkor tudja elérni, ha biztosított, hogy a kormány által hozott gazdasági megoldás jogszabályi oldalról is megfelelő támaszt kap.

Hozzátette, további szakmai megbeszélésekre van szükség. Ezért a kormány konzultációt kezd - a nemzetgazdasági miniszter vezetésével - a gazdasági szereplőkkel és mindazokkal a partnerekkel, akiket a korábban felvett devizahitelek rossz következményei érintenek.

A miniszter rámutatott, a devizahitelek folyamatos bizonytalanságot jelentenek a gazdaságban, és mindenki abban érdekelt, hogy mielőbb megoldás szülessen. Olyan megoldásra van szükség, amely egyaránt biztonságot ad az ügyfeleknek, a bankoknak és az államnak is - szögezte le.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy a bankszövetség eddigi javaslatai nem alkalmasak arra, hogy a jogszabályi szintű módosítás hátterét képezzék, így véleménye szerint a bankoknak tovább kell dolgozniuk az álláspontjukon. Hozzátette: a kormány azt szerette volna elérni, hogy a bankok és az ügyfelek közötti szerződések újratárgyalása megtörténjen, de ez elmaradt.

Megerősítette a kormány már korábban is hangoztatott elvárásait a devizahitelesek megsegítésével kapcsolatban: egyrészt, hogy a devizahitel mint pénzpiaci termék szűnjön meg, másrészt a forinthitelesek ne járjanak rosszabbul, mint a devizaadósok.

Hozzátette azt is, a kormány a jegybank álláspontjának figyelembevételével nem számol a devizatartalék csökkentésével, és amennyiben szükséges, a jegybank piaci árfolyamon tud csak devizát adni a megoldáshoz.

Olvasóink írták

  • 1. pachakuti 2013. október 31. 17:27
    „Nagy mellénnyel bejelentik az "adósmentést" majd jönnek a "nehézségek", végül elkezdődik a szerecsenmosdatás. Akartuk mi, de hát a körülmények...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új delfinfajt fedeztek fel

Azt régóta gyanították tudósok, hogy az ausztrál partoktól északra gyakran felbukkanó delfinek külön… Tovább olvasom