Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Varga: készül az újabb munkaerő-piaci akcióterv kidolgozása

A bérből és fizetésből élő támogatásáról a miniszterelnök évértékelőjében beszélt.
A miniszterelnök évértékelőjében bejelentett, a bérből és fizetésből élő támogatása érdekében bevezetendő akcióterv kidolgozása folyamatban van, de még korai ennek részleteit ismertetni - mondta Varga Mihály hétfőn a parlament foglalkoztatási bizottsági meghallgatását. A politikus nemzetgazdasági miniszterré való kinevezését 12 igen, 3 nem és 3 tartózkodó szavazat mellett támogatta a testület.

A miniszterjelölt elmondta, hogy a kormány nem készül a Munka törvénykönyve további módosítására, ám amennyiben az látszik, hogy erre szükség van, akkor lehet változtatni a törvényen. Semmi sincs kőbe vésve - fogalmazott.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy nemzetgazdasági miniszterként folytatni kívánja majd a kormány eddigi, a kis- és középvállalatok támogatását célzó törekvéseit, hiszen "ez stratégiai érdekünk", ugyanis a kkv-szektor adja a magyar munkahelyek kétharmadát.

Szavai szerint kiemelt feladat, hogy az Eximbankon keresztül megteremtsék annak lehetőségét, hogy a kkv-k minél nagyobb számban kapcsolódhassanak be a multinacionális vállalatok beszállítói láncaiba, illetve a magyarországi kivitelbe.

Arra a kérdésre, hogy mit tesz a kormány a külföldre vándorló munkavállalók hazacsábítására, leszögezte: tudomásul kell venni, hogy megváltozott a világ, és "nem az ördögtől való", ha egy fiatal belegondol abba, milyen lehetőségei vannak külföldön. Magyarország nem szigetként néz szembe a fiatalok, orvosok és ápolók elvándorlásával - tette hozzá.

Varga Mihály elmondta: ez a folyamat azért létezik, mert egyes országok között olyan jövedelemkülönbségek vannak, amelyek "csábítóan hatnak" minden olyan személyre, aki megfontolja, hogy máshol vállaljon állást. A kormánynak az a dolga, hogy megteremtse azokat a feltételeket, amelyek alapján reális alternatíva az elhelyezkedés Magyarországon.

A foglalkoztatási, szociális és oktatáspolitikában azt a kormány által elindított "filozófiai váltást" kell támogatni, amely azt mondja, hogy a munka érték - hangoztatta. Mint mondta, "kétségtelen tény, hogy a kormány nem tudja mindenkinek a munkaerő-piaci elhelyezkedését garantálni", de a közfoglalkoztatás keretében a korábbi szociális juttatásnál magasabb jövedelmet tud biztosítani.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2013. március 04. 15:28
    „Jóó lenne már beindítani ..az 1 millió új munkahely tervet !! MÁR elkéstek :3 évet így is !!
    2013.jan : 486 000 jegyzett munkanélküli ! +0,1 % több mint 1 hónapja. 10,3 % --ról 13,7 % nőőtttt !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedhet a Kossuth- és Széchenyi-díjak összege

Kiemelt cél "a nemzetgazdaság és a nemzeti kultúra fejlődéséhez jelentős és egyedi teljesítményt… Tovább olvasom