Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Varga Mihály az IMF képviselőivel találkozott

A Nemzetközi Valutaalap delegációja szokásos, éves gazdaságpolitikai konzultációt tartott Magyarországon.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja március 5-17 között szokásos, éves gazdaságpolitikai konzultációt tartott Magyarországon - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

Ez az első hivatalos tárgyalássorozat azóta, hogy Magyarország a lejárat előtt, 2013-ban visszafizette az IMF-nek a 2008-ban felvett 20 milliárd eurós hitelt, és az IMF budapesti irodája is bezárt.

A tárca közleménye szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta a Nemzetközi Valutaalap misszióvezetőjét, Costas Christou-t és Johann Pradert, az IMF igazgatóságában Magyarországot is képviselő igazgatót.

Magyarország már nem IMF program ország, mivel 2013-ban visszafizette a teljes tartozását, de továbbra is tagja a szervezetnek, ezért gazdasági konzultáció keretében folytatódik az együttműködés - írta az NGM.

A közlemény szerint a megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy az ukrán válság rontja a térség gazdasági megítélését, ezért a helyzet mielőbbi rendeződése közös érdekük.

A találkozón Varga Mihály ismertette azokat a kedvező eredményeket, amelyek hosszú távon is fenntartható, kiegyensúlyozott szerkezetű növekedést biztosítanak Magyarországnak - írja az NGM. A 2013-ban bekövetkezett gazdasági fordulatnak köszönhetően a 2014. évi növekedés a kormány által korábban prognosztizált 2 százalékos mértéknél is magasabb lehet. Pozitív folyamatok indultak el a beruházásoknál, jelentősen nőtt a vállalati szektor teljesítménye, javult a foglalkoztatás, több mint 4 millióan dolgoznak az országban - áll a közleményben.

A magyar export várhatóan 6 százalékkal bővül az idén, így az áruforgalom külkereskedelmi többlete ismételten meghaladhatja a 7 milliárd eurót.

Varga Mihály arról is beszámolt, hogy 2014-től az uniós pénzek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják, ezért a gazdaság további dinamikus fejlődésére számít. Az előző ciklusban erre a célra a források 16 százalékát költötték.

A találkozón elhangzott, hogy az IMF által kiemelt figyelemmel kísért területeken a külső egyensúlyi helyzet javításában, illetve a rövid, külső adósság kezelésében Magyarország érdemi javulást ért el. A kedvező gazdasági eredmények jó alapot adhatnak ahhoz, hogy a kormány a jövőben a gazdaság növekedésére koncentráljon.

Az IMF a konzultáció eredményéről zárónyilatkozatot ad ki, melyet az IMF igazgatótanácsa fogad el és hoz nyilvánosságra - olvasható a közleményben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

106 késszúrással végzett volt feleségével az állatorvos

L. Norbertet nem jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Törvényszék. Tovább olvasom