Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Varga Mihály az RTL-re küldi a NAV-ot

Adóhatósági eljárás indul a Magyar RTL egyik tranzakciója miatt, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint ugyanis felmerül a gyanúja, hogy a társaság pusztán az adókedvezmény igénybevételének szándéka miatt hajtotta végre az ügyletet.
A tárcavezető minderről a szerdai kormányszóvivői sajtótájékoztatón számolt be, ahol indoklásul kifejtette: a Magyar RTL az elmúlt években egy olyan tranzakciót hajtott végre, amellyel összefüggésben - egy jelentős veszteségelhatárolással - mentesülnének a társasági adó és a reklámadó befizetése alól is.

MSZP: mától Magyarország nem jogállam

Mától Magyarország nem jogállam - jelentette ki a szocialista Burány Sándor arra a hírre reagálva, hogy a nemzetgazdasági miniszter felülvizsgálati eljárás megkezdésére utasítja az RTL Klub egyik tranzakciója miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV).

"Varga Mihály büszkén jelentette ki, hogy a kormány ráküldi az RTL Klubra a NAV-ot" - fogalmazott a Burány Sándor, aki szerint azért tette ezt a tárcavezető, mert a kormánynak nem tetszik a televízió híradója.

A csatorna egyetlen mondatában sem hazudott - szögezte le -, csupán, hiánypótlásként azokat az ügyeket tárta fel, amelyet a sajtó hónapok óta megírt.

Burány Sándor szerint a kormánynak nem az a dolga, hogy a NAV-ot bunkósbotként használja, hanem az, hogy a valódi adócsalókat küldje börtönbe. Kifogásolta, hogy a százmilliárd forintos áfacsalási vád ügyében egy éve nem történt előrelépés.

Az ellenzéki képviselő felszólította a kabinetet: "szálljon le" politikai ellenfeleiről és azokról a vállalkozásokról, amelyek nem tetszenek neki.

A Fidesz-frakció kérésére a miniszter megvizsgáltatta az ügyet, majd jelentést tett róla a kormány szerdai ülésén. E jelentés szerint fennáll a gyanúja, hogy az említett ügyletnél egy fiktív tranzakcióról volt szó, amely mögött nem tényleges gazdasági tevékenység, hanem pusztán az adókönnyítés, az adókedvezmény igénybevételének szándéka állt - közölte Varga Mihály, aki ezért - élve törvényi felhatalmazásával - arra utasítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy haladéktalanul kezdjen felülvizsgálati eljárást az ügyben.

A nemzetgazdasági miniszter szavai szerint a reklámadóról szóló törvényjavaslat parlamenti elfogadása után derült ki, hogy "vannak olyan szereplők, akik nem kívánják ebből a közteherviselésből kivenni a részüket".

A kormány álláspontja azonban változatlan: minden szereplőnek részt kell vállalnia a közös közteherviselésből - jelentette ki Varga Mihály, hangsúlyozva: a kabinet elutasítja azt a módszert is, amely nyomásgyakorlással próbálja elérni akár a kormánynál, akár kormánypárti képviselőknél a reklámadótörvény visszavonását, illetve azt, hogy tekintsenek el az adó befizetésétől.

A Fidesz országgyűlési frakciója múlt csütörtökön azt közölte: a több mint hatmilliárdos, adózás előtti nyereséggel rendelkező magyarországi RTL-csoport "számviteli trükkökkel elérte, hogy az elmúlt években a sokmilliárdos nyereség ellenére sem fizettek Magyarországon társasági nyereségadót". A kormánypárti képviselőcsoport ezért részletes vizsgálat lefolytatását kérte az ügyben az illetékes kormányzati szervektől.

Korábban írtuk:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) felülvizsgálati eljárást kell indítania az RTL ellen – erre szerdán délután tartott sajtótájékoztatóján utasította a hivatalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A szerdai kormánygyűlés közben tartott sajtótájékoztatón Varga az RTL-re utalva elmondta, hogy a nemrég elfogadott adó hatályba lépése után derült ki, hogy vannak olyan szereplők, akik nem kívánnak adót fizetni. A miniszter hangsúlyozta, mindenkinek ki kell vennie a részét a közteherviselésből, és a kormány elutasítja a nyomásgyakorlást is.

Múlt héten kiderült, hogy az RTL-nek nem kellene megfizetnie idén a reklámadót, ugyanis egy korábbi jelentős mértékű tranzakcióból eredő veszteségelhatárolás miatt leírhatná az idei közterhet - írja a hvg.hu.

Ugyanakkor Varga szerint egy fiktív tranzakcióról lehetett szó ebbben az esetben, így utasította az adóhatóságot, hogy indítson felülvizsgálati eljárást az RTL ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Okmányok nélkül gyerekek sem utazhatnak külföldre

Módosultak a határátlépéshez szükséges okmányokkal kapcsolatos előírások, de fontos tudnivaló, hogy útlevél vagy személyi igazolvány nélkül a gyerekek sem utazhatnak külföldre. Tovább olvasom