Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Varga Mihály Dél-Koreában

A miniszter hétfőn gazdasági ügyekkel foglalkozó miniszterekkel és a dél-koreai jegybankelnökkel találkozott.
Varga Mihály dél-koreai látogatásának célja, hogy további magyarországi befektetésekre ösztönözze a dél-koreai cégek képviselőit a koreai partnereket. A miniszter hétfőn gazdasági ügyekkel foglalkozó miniszterekkel és a dél-koreai jegybankelnökkel találkozott.

A nemzetgazdasági miniszter a hétfői tárgyalásairól az MTI-nek elmondta: dél-koreai megbeszélései a "keleti nyitás" jegyében zajlottak. Magyarország számára a Dél-Koreával való együttműködés, kapcsolat kiemelten fontos. Magyarországon a dél-koreai cégek eddig több mint 2 milliárd dollárt fektettek be, és ennek eredményeként több mint 25 ezer embert foglakoztatnak a dél-koreai érdekeltségű vállalkozások Magyarországon, ezek a befektetések a magyar gazdaság fontos részét jelentik - tette hozzá a miniszter.

Elmondta: a hétfői tárgyalásain olyan további területek kerültek szóba, amelyek elmélyíthetik a két ország közötti eddigi együttműködést.

Közölte: Jun Szang Dzsig dél-koreai kereskedelmi, ipari és energiaügyi miniszterrel az energetikai együttműködés kiszélesítéséről is tárgyaltak, ez érinti az atomenergia területét is. Arról is szó esett a megbeszélésen, hogy Dél-Korea lehetőséget látna arra, hogy bekapcsolódjon különböző magyar haditechnikai beszerzésekbe.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az élelmiszeripar területén Dél-Korea megkötötte az Európai Unióval a szabadkereskedelmi megállapodást, ez lehetőséget nyit magyar élelmiszeripari vállalkozások számára is az együttműködésre.

Jon O Szog miniszterelnök-helyettessel, aki a pénzügyminiszteri posztot is betölti, Varga Mihály a két ország közötti pénzügyi együttműködés kiszélesítéséről tárgyalt.

Szóba került, hogy a magyar államadósság finanszírozásában milyen szerepet tudnának játszani a koreai partnerek - mondta Varga Mihály.

Aláírtak egy olyan dokumentumot, amely a kölcsönös tapasztalatátadási program kereteit fekteti le. Dél-Koreának van egy úgynevezett tudásmegosztási, tapasztalat-átadási programja, amelyben már több országgal működik együtt a távol-keleti állam, a megállapodással Magyarország is részesévé vált ennek - közölte a miniszter.

Varga Mihály elmondta: hétfőn Kim Csung Szu koreai jegybankelnökkel is találkozott. A megbeszélésen kitértek arra, milyen hasonlóságok vannak a két ország válságkezelési gyakorlatában. Arról is szó esett a megbeszélésen, hogy azok a jegybanki lépések, amelyeket a világban sok helyen megvalósítottak, hogyan tudják csökkenteni a válság elmélyülését, hogyan szolgálják a válságkezelést.

Varga Mihály elmondta: a koreai jegybankelnök elismeréssel szólt a magyar gazdaság folyamatairól, azokról az eddig megtett lépésekről, amelyek alapján a recesszióból való kilépés után Magyarországnak jó esélye van arra, hogy a nehezebb finanszírozással járó államadósság-kezelés időszakát is maga mögött hagyja.

Varga Mihály a keddi megbeszélésekről kiemelte: együtt reggelizik majd az ottani kormánypárt lépviselőivel, főtitkárával. Utána találkozik majd a koreai kereskedelmi és iparkamara vezetőivel. Ezt követően koreai üzletembereknek tart előadást a magyar gazdaság helyzetéről, kilátásairól, majd az ottani gyáriparosok szövetségének vezetőivel üzleti ebéden vesz részt.

A magyar nemzetgazdasági miniszter közölte: később látogatást tesz a Samsung Electronics-nál, kedd délután a kis- és középvállalkozások érdekvédelmi szervezetének, a Koimának a képviselőivel találkozik, este pedig a Hankook vezérkarával üzleti vacsorán vesz részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ hétfői nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a november 25-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom