Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Varga Mihály: két-három bank eltűnése nem lenne tragédia

Az államtitkár szerint a devizahitelesek problémájának megoldása a bankokra nézve kockázattal jár, de még elviselhető terhet jelent.
Ezzel együtt a kormány nem tart attól, hogy kivonulnának a bankok az országból, de ha két-három bank eltűnne a magyar piacról az még nem volna olyan nagy tragédia" - mondta Varga Mihály a miniszterelnökséget vezető államtitkár, a csütörtökön megjelent Heti Válasznak adott interjújában.

Varga Mihály szerint a pénzintézetek előbb-utóbb előállnak azokkal a termékekkel, amely a devizahitelek rendezését teszik lehetővé úgy, hogy közben ne veszítsenek ügyfeleket sem. Úgy fogalmazott: a bankok tisztában vannak azzal, hogy helytelenül jártak el, amikor rátukmálták ügyfeleikre a devizahiteleket". Mondjuk ki nyíltan: egyszerű profitérdekből becsapták a magyar embereket". Ugyanakkor hangsúlyozta: a devizahitelek elterjedését épp a kormány tette lehetővé. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy például Lengyelországban a pénzügyminisztérium az ottani felügyelettel és a monetáris hatósággal közösen fellépett a devizahitelek elterjedése ellen.

Ennek eredményeképp ott a teljes lakossági hitelállomány csupán hat százalékát teszik ki a devizaalapú hitelek, míg Magyarországon ugyanez az arány negyven százalék. Arról, hogy ki a felelős a devizahitelek tömeges elterjedésért kifejtette: a devizaalapú jelzáloghitelezés az első

Orbán kormány utáni évben 2003-ban indult, majd 2004-től futott fel igazán. Így véleménye szerint a 2004-2008 közötti időszakot lenne érdemes vizsgálni országgyűlési bizottsági szinten. Varga Mihály elmondta: korábban is sejtette, hogy az árfolyamkockázat kezelése nem lesz könnyű feladat, de számára is csak 2008-ban, a válság kirobbanásakor lett nyilvánvaló, hogy "ebből óriási baj lehet". Kormányra kerülésükkor pedig azzal szembesültek, hogy a devizaadósok egymás után vesztik el a fedelet a fejük fölül.

Ennek a helyzetnek a kezelésére elsőként bevezették a kilakoltatási moratóriumot, majd hónapokon át tartó tárgyalások eredményeként bevezették a 180 forintos árfolyamgátat, amely azoknak nyújt segítséget, akik még tudják törleszteni a hitelüket, de a többletterheket már nem tudták vállalni. Mellettük viszont több mint 100 ezer adósnak már 90 napon túli fizetési késedelme van, az ő ingatlanjaikat a Nemzeti Eszközkezelő vásárolja majd meg.

Ócsán pedig a fizetésképtelen devizahiteleseknek építenek szociális bérlakásokat sorolta az államtitkár. Mint hangsúlyozta: már látszik, hogy hiába csökkentik az államadósságot, az ország kockázat addig nem fog mérséklődni, amíg fennáll Magyarország óriási devizakitettsége. Ezért kell hozzányúlni a devizában felvett magánadósságok problémájához is - tette hozzá. Az egykori pénzügyminisztertől az interjúban megkérdezték azt is, vállalna-e jegybankelnökséget Simor András mandátumának lejárta után, de azt felelte sem ilyen jellegű felkérése, sem szándéka nincsen

Olvasóink írták

 • 11. bánki 2011. szeptember 23. 12:09
  „Ennyi okostojás ?

  Miért nem vagytok pénzügyminiszterek ?

  Mentek a tankok, jöttek a bankok !”
 • 10. zoolii 2011. szeptember 22. 13:19
  „Szerintem pedig Varga Mihály eltűnése nem lenne tragédia. Nagyon nem!”
 • 9. igazságkereső 2011. szeptember 22. 12:33
  „Ha a jelenlegi kormány meg tudja szüntetni - és miért ne tudná, ha akarná! - a magyarországi fiskális spekulációt, a multikulturális simlit és a magyarországi devizaüzérek tevékenységét, akkor mindjárt más lenne a helyzet Magyarországon! nagyon régóta látható, hogy nálunk Magyarországon már nem függ semmik semmitől,ez egy virtuálisan mozgatott és országot,országokat tönkretenni szándékozó pénzügyi oligarcha aktív tevékenysége! Ezeket kell megszüntetni és" mindjárt " helyre is állna, állhatna a pénzügyi helyzet!Banki indexálási trükkök befejezése, a devizát nem is látott önkormányzati és magánhitelesek problémájának rendbetétele, szóval fel kell hívni a Magyarországon tevékenykedő leánybankok figyelmét aljas trükkjeik befejezésére és mindjárt "emberszabásúvá" válnának pénzügyi kintlévőségek! Olyan bonyolult ennek a kérdésnek a rendezése? A bank amelyik menni akar, hadd menjen <moderálva> de vigye magával trükkjei eredményének puttonyát is!!”
 • 8. szegarazs 2011. szeptember 22. 11:43
  „A bankok távozása és passzivitása nem vezet jóra.
  Az önkormányzatok is vesznek fel hitelt. A cégek is.
  Majd a bankok fityiszt mutatnak (a fideszes önkormányzatoknak csakazértis), és sorban megy csődbe mindenki.

  Nem nagy tragédia? Majd meglátjuk.
  Varga Misi versenghetne dilettantizmusban Matolcsyval.”
 • 7. igazságkereső 2011. szeptember 22. 11:04
  „Mi az akadálya annak,hogy a magyarországi bankok -mondjuk ki, megvezették ügyfeleiket a banki indexálással és ebből adódott egyébként a mára kialakult helyzet, amelyet a bankok előre láthattak és tudhattak is!!- visszaállítsák az eredeti szerződés szerinti havi törlesztőrészletet ügyfeleiknek a hivatalosan elismert 3, illetve 4 % inflációt hozzászámolva,mely következtében azonnal fizethetővé is válnának a 2008 ősze előtt felvett "devizahitelek"! Olvassa valaki pénzügyi, banki szakember az itt megjelenő kommenteket,miért nem reagál senki az ilyen és hasonló véleményekre a bankok részéről? Nincs szó veszteségekről a bankok esetében, csupán nyereségeik csökkennek elviselhető mértékben! Jó lenne azonban az is, ha a kormány törvénnyel venné rá a magyarországi bankokat az eredeti szerződés szerinti havi törlesztőrészlet visszaállítására, hiszen épp maguk a bankok idézték elő ügyfeleik 95 %-ánál a havi törlesztőrészlet fizethetetlenségét! Jó lenne végre befejezni a "süketek párbeszédét",mert így egy jottányit sem fog előre haladni a megoldás lehetősége, hiszen azt a kormány is nagyon jól tudja,hogy a bankok maguktól - megérezvén a pénz édes ízét,ezért idézték elő a virtuális devizaválságot is!!- nem fognak egy lépést sem tenni Magyarországon a magyar polgárok érdekében a kormány hatékony és a bankokra ez ügyben érvényes törvényi intézkedés nélkül!!”
 • 6. Együgyű 2011. szeptember 22. 10:47
  „Varga Mihály: két-három bank eltűnése nem lenne tragédia

  Persze, hogy neki nem. Neki és elvbarátainak van és lesz is pénze nekünk köszönhetően.
  De a szabadságharcot folytató vállalkozóinknak hitel nemigen lesz.
  Talán országunk is rosszul jár majd?
  Az eladósodottaknak még nagyobb, jaj, lesz!
  Igaz nekem is áttételesen.
  Ugye megint más kárán gazdagodnának tovább.
  Sikeres és hasznos további munkát!
  Szakmaisága és papírjai megszerzésének időtartalma a beosztására is feljogosítja, sőt a jelenlegi
  pozíciójára. Az eredményes és hatékony munka meg le van tó..va.

  Éljen a Fidesz-KDMP pártszövetség!!!
  Előre tovább az Orbáni úton!
  OFF”
 • 5. tótkomlósi 2011. szeptember 22. 09:55
  „Szárnyal az euró, 295Ft fölött!

  Még egy két beszólás és redőny lehúz!”
 • 4. babar 2011. szeptember 22. 09:44
  „moderálva offtopic”
 • 3. babar 2011. szeptember 22. 09:30
  „moderálva offtopic”
 • 2. deszkás 2011. szeptember 22. 09:23
  „Varga úr! Az ön kijelentése nem lesz nyom nélküli a tőzsdén.Csak egy nem világos számomra:szándékos vagy hozzá nem értés? Ha a mostani diplomáciai táviratokat olvasná (olvashatnánk) :(((”
 • 1. tótkomlósi 2011. szeptember 22. 08:48
  „Valóban nem lenne tragédia.

  A tragédia az lesz, hogy az euró 400Ft körül lesz és éhendöglünk.

  De lesznek gazdag magyar bankárok. De az államadósság ezzel nem fog csökkenni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a Budapest-Pécs vasútvonalon

Gázolás miatt hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vasútvonalon… Tovább olvasom