Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Varga Mihály: még nem dőlt el, hogyan indulnak az egyéni nyugdíjszámlák

A kormány olyan szisztémát szeretne kialakítani a nyugdíjrendszeren belül, amely képes az egyénileg felhalmozott járulékszintet követni.
Egyelőre még nem dőlt el, hogyan indulnak az egyéni nyugdíjszámlák, ugyanakkor a nyugdíjrendszerben olyan változások történtek, amik nem teszik indokolttá a korábbi magánnyugdíj-pénztári megtakarítások jóváírását - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap az ATV Szabad szemmel című műsorában.

Varga Mihály arra az értesülésre reagálva, amely szerint úgy hozzák létre az egyéni nyugdíjszámlákat, hogy a számlákra csak az idén januártól befizetett összegeket vezetik rá, kifejtette: a rendszer még fejlesztés alatt van, még nincs végleges döntés.

A kormány olyan szisztémát szeretne kialakítani a nyugdíjrendszeren belül, amely képes az egyénileg felhalmozott járulékszintet követni - fűzte hozzá, de úgy vélekedett, hogy nem indokolt a korábbi, magánnyugdíj-pénztári rendszerben szerzett jogosultságok átvezetése. A miniszter ugyanakkor kiemelte, hogy ez a szakmai vita még nincs lezárva, mindenki elmondhatja az álláspontját.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja Varga Mihály szerint jó alapot ad arra, hogy a magyar gazdaságpolitika hatékonyabbá tudjon válni. "Megszűnt az a helyzet, amikor a jegybank némi értetlenséggel szemlélte a kormány gazdaságpolitikai lépéseit, most egyeztetünk fontosabb kérdésekben, természetesen tiszteletben tartva a jegybank és a monetáris tanács függetlenségét" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy a piac pozitívan fogadta a növekedési hitelprogramot, és a jegybank olyan ésszerű és logikus döntést hozott, amely segíti az országkockázat csökkenését, valamint a kis- és közepes vállalkozásokat.

Ciprus kapcsán Varga Mihály azt mondta: "életveszélyes" és nagyon rossz üzenet a bankbetétek megadóztatása; a magyar kormány soha nem készült ilyenre, és nem is tervez ilyet.

A miniszter elmondta azt is, hogy a pénzintézetekkel való viszonyban is kiszámíthatóságot, folyamatos párbeszédet szeretne. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy hozhat olyan intézkedést a kormány, amelyet a bankszövetség nem tud elfogadni, de tudják, hogy a kabinet mire készül, és ha kell, módosít, egyeztet az adott kérdésben.

Arra kérdésre, hogy a kormány az első két hónap adatai által mutatott bevétel elmaradás alapján tervezi-e a tranzakciós illeték növelését, Varga Mihály kifejtette: 2013-ban több mint 300 milliárd forint bevételt vár ebből a kormány, de majd az első negyedév adatainak tükrében lehet megvizsgálni, mi történjen. Ha továbbra is eltérés látszik a tervezett és tényleges bevétel között, akkor a bankszövetséggel egyeztetést fog kezdeményezni - fűzte hozzá.

A pénzügyi tranzakciós illeték ügyfelekre való áthárításával kapcsolatban jelezte: a magyar pénzintézeti szektor versenyszektor, nagyon erős verseny van 40-50 bank között, az ügyfelek pedig könnyen át tudnak menni egyik banktól a másikhoz.

Varga Mihály kifejtette: nem lehet törvényileg megakadályozni az áthárítást, de van fogyasztóvédelem, és vannak olyan állami jogintézmények, amelyek ilyenkor közbeléphetnek, emellett felállították a pénzügyi ombudsman intézményét is. Összességében a kormány elég sok lépést tett annak érdekében, hogy az ügyfél ne maradjon magára - hangsúlyozta.

Szólt arról is: bízik abban, hogy Magyarország ellen megszűnik a 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárás. Az, hogy a 2012-es, uniós módszertan szerinti hiány 2,1 százalék lett, Varga Mihály szerint azt mutatja, a magyar kormánynak igaza volt Brüsszellel szemben 2011 után 2012-ben is abban, hogy nem kell újabb kiigazító intézkedéseket hozni, mert azok nélkül is teljesülni fog a 3 százalék alatti hiány. Ehhez képest Brüsszel tavaly ősszel újabb intézkedéseket "vasalt be" Magyarországon - fűzte hozzá.

Az államháztartás ugyanakkor kezd arra a konszolidált szintre beállni, ami egy "normális európai országban meg kell hogy történjen", a hiány alacsony - Magyarország immár két éve teljesíti a 3 százalék alatti hiányt -, és az államadósságot is sikerült csökkenő pályára állítani. Mindezek alapján ki kell hogy engedjék Magyarországot a túlzottdeficit-eljárás alól - vélekedett Varga Mihály, majd hangsúlyozta: bízik benne, hogy nem politikai, hanem gazdaságpolitikai, a gazdasági tényekre alapozott döntést hoz az Európai Bizottság.

Azzal kapcsolatban, hogy Simor András lesz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyik alelnöke, Varga Mihály elmondta: ő is arra kérte az EBRD-ben lévő képviselőket, hogy támogassák Simor kinevezését. Varga Mihály bízik abban, hogy Simor Andrással az EBRD-n keresztül Magyarország további forrásokhoz tud jutni.

A miniszter kifejtette: örül annak, hogy egy magyar állampolgár lesz az egyik alelnök, ezzel jól járt az ország. Hozzáfűzte ugyanakkor: nagy kérdés, hogy Simor András hogyan viszonyul majd a magyar kormányhoz.

"Itt azért vannak olyan példák, amelyek elgondolkoztatnak bennünket" - fogalmazott Varga Mihály, majd Andor Lászlóra utalva hozzátette: az Európai Bizottság egyik biztosa is magyar állampolgár, "de ettől függetlenül az elmúlt időszakban túl sok segítséget nem kaptunk tőle".

Varga Mihály kifejtette: minden európai biztos törekszik arra, hogy a küldő országnak segítséget nyújtson. Magyarország kapcsán gazdaságpolitikai szempontból sok olyan vitás kérdés van, amelyben Andor Lászlónak nagy szerepe lett volna, hogy az Európai Bizottság tagjaként a kollégáit informálja, a magyar kormánytól ugyanakkor nem kért információt.

Olvasóink írták

 • 20. spiler 2013. április 09. 10:59
  „ma már eldölt,,,,IGEN <moderálva>!!!”
 • 19. roxper 2013. április 08. 20:04
  „Minden egyéni számla egy nagy 0-val indul, ennyire futja a nagy 0 kúrmánytól! :P”
 • 18. zoolii 2013. április 08. 15:18
  „16. fenyő
  Te honnan veszed ezt a sok marhaságot, amit leírtál ide? Nem biztos hogy csak a magyar nemzetet kéne olvasnod...”
 • 17. X_Y 2013. április 08. 10:13
  „16. fenyő 2013.04.08. 09:59

  Nem zavar hogy önmagaddal is ellentmondásba keveredsz? Meg egy picit hazudsz is...

  " A nyugdíjakat mindig a következő generációk finanszírozták elődeiknek, azaz szüleiknek, ez az egyensúly bomlott fel a magánnyugdíj pénztár bevezetésével. Ehhez hozzávehetjük még a társadalom elöregedését, tehát több lett a nyugdíjas korú ember, a befizetők meg egyszerűen az átléptetéssel eltűntek a rendszerből. "

  Nem tűntek el, a járulék nagy (90%) része továbbra is az államiba ment...10% ment a manyup-ba. Ami éppen az elöregedő társadalom miatt lett volna szükséges (több nyugdíjas - kevesebb kereső aki a régi felosztó-kirovó rendszerben már nem tudja fedezni a nyugdíjakat - ezt tudja csökkenteni a manyup és az önkéntes pénztár, hogy maga a nyugdjjas aktív korában takarékoskodik)

  Az meg minő érdekesség, hogy miközben a "kivéreztetésre" ítélt manyup 10-15% hasznot hozott, közben az állami meg veszteséges továbbra is...”
 • 16. fenyő 2013. április 08. 09:59
  „Amikor bevezették a magánnyugdíj pénztárak intézményét, akkor csak - és csak is a fiataloknak volt kötelező átlépni, a nyugdíjasoknak és a pár évvel előtte állóknak nem. Az elmúlás nem válogat kor szerint, de azért feltételezhetően a fiatalok tovább fogják fizetni a nyugdíj járulékaikat és abból csodásan működhet (ett) egy új apparátus, a magánnyugdíj pénztár. Nyugdíjkifizetés ugyanis nem terhelte működését. A kifizetések maradtak az államnál. Ennek a kettősségnek lett, amúgy logikus következménye a rendszer fenntarthatatlansága. A nyugdíjakat mindig a következő generációk finanszírozták elődeiknek, azaz szüleiknek, ez az egyensúly bomlott fel a magánnyugdíj pénztár bevezetésével. Ehhez hozzávehetjük még a társadalom elöregedését, tehát több lett a nyugdíjas korú ember, a befizetők meg egyszerűen az átléptetéssel eltűntek a rendszerből.
  Szükségszerűvé vált a be- és kifizetések egy nyugdíjrendszerbe történő visszavezetése.
  Kedves nyuggerező hozzászólók, hogyan oldanák meg ezt a problémát ? A nyugdíjasok számát drasztikusan csökkentenék netán ?
  A nyugdíjas nagyszülők tartják össze a családot, segítenek a gyerekeiknek az unokáiknak, és erejükhöz mérten dolgoznak is. A lényeg pedig, hogy ők is befizették annak idején a nyugdíjjárulékaikat, amiből saját szüleik nyugdíját finanszírozta az állam. Az élet így működik, még ha egyeseknek ez érthetetlen is. Persze, a magánny.p. apparátusa számára ez kudarc. A rádióban hangzott el a napokban, hogy Amerikában is csődbe ment néhány m.ny.pénztár.
  Ez előre látható volt már a létrejöttükkor: ez így ebben a formában nem tartható fenn.
  Nem lesz egyszerű feladat normális kerékvágásba terelni ezt a helyzetet. Meg hát érdekek is sérülnek.”
 • 15. zoolii 2013. április 08. 09:24
  „4. florian72
  Légy erős: annak már régen nyoma veszett! Ahogy lenyúlták, el is tapsolták!
  Nincs az államkasszában egy árva fillér se a nyugdíjakra. Ráadásul, miután szépen fogy a Magyar, így egyre kevesebb befizetőnek kéne eltartani egyre tőbb nyugdíjast. Nade miből!? A magánnyugdíj pénztárakból eltartották volna magukat, de azt ugye lenyúlták. Mint azt a nemzeti tákolmányból tudjuk, a nyugdíj innentől kezdve nem jár, hanem adható. Nagy baj lesz itt nagyon rövid időn belül!”
 • 14. dondongó 2013. április 08. 09:12
  „Az a 3 ezer milliárd jól el lett tapsikolva. Ez a hazaárulás. Lesznek még ebből komoly problémák.”
 • 13. X_Y 2013. április 08. 09:10
  „"Ciprus kapcsán Varga Mihály azt mondta: "életveszélyes" és nagyon rossz üzenet a bankbetétek megadóztatása; a magyar kormány soha nem készült ilyenre, "

  Csak esetleg "megmentik" a zemberek pénzét a kapzsi imperialista karvalytőke karmai közül...Nagyobb biztonságban van az a kormány által tervezett egyéni bankszámlákon, amit a "megmentés" után azonnal, néhány éven vagy évtizeden belül bevezetnek :)”
 • 12. spiler 2013. április 08. 09:04
  „mert akkor nem biztos,hogy ellehet LOPNI A PÉNZT...BÁR EZEKTŐL MINDEN KITELIK”
 • 11. X_Y 2013. április 08. 08:43
  „". A magán-nyugdíjpénztári törvényből is kiveszik azt a kifejezést, amely szerint a megtakarítás ,,a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számláján történő jóváírásra" kerül..."

  "a 2012. december 31-ét követő időszakra bevallott nyugdíjjárulék összegére vonatkozó" adatokat kellene nyilvántartani "

  Nagy kaland, szükség esetén majd utólag módosítják, hogy mégsem 2013 jan. 1-től, majd csak 20013. január 1-től írják jóvá a számlákon a járulékokat. És akkor is csak azt ami valaki a kötelezően levont járulékon felül fizet be. Vagy annak is csak a 10 %-át. Ahol ceruzával írják az alkotmány-tákolmányt is, ott minden előfordulhat.”
 • 10. Együgyű 2013. április 08. 08:22
  „,,Varga Mihály: még nem dőlt el, hogyan indulnak az egyéni nyugdíjszámlák"
  Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jövedelméért, kiváltságaiért a nyilatkozata alapján még az egyéni nyugdíjszámlák bevezetéséről vélelmezhetően semmit nem tud. Lehet, hogy nem is lesz? Esetleg ezt is Selmeczi Gabriella megvédi? Talán a választások előtti újabb ígéret lesz a fiatalok megtévesztése céljából? ,,amik nem teszik indokolttá a korábbi magánnyugdíj-pénztári megtakarítások jóváírását" A nyilatkozatból kiderül, hogy, aki fizette és ,,Önként" visszaadta az állami magánnyugdíjpénztárnak a befizetett magánnyugdíj-pénztári pénzecskéjét az már annak a nemzeti egységes áldozatvállalás jegyében a forradalmi harc való tekintettel attól búcsút mondhat! De mindenki örüljön, mert ebből bizonyára részben a nemzeti adóság csökkentesre került sor, sőt részben MOL részvények vásárlására, és részben Stadionépítésekre, továbbá a kormányhivatalok bútorzatainak cseréjére és új Audi 6-osok megvételére, stb... A nemzetgazdasági miniszternek igaza is van, mert a mi érdekünkben ezt is ránk erőszakolta a csúnya MSZP! Mellesleg meg ez nem is szükséges, nem is kell annak, aki már eddig vitte valamire. Azonban a fülkeforradalmi harcot folytató kormányunk ,,olyan szisztémát szeretne kialakítani a nyugdíjrendszeren belül, amely képes az egyénileg felhalmozott járulékszintet követni - fűzte hozzá, de úgy vélekedett, hogy nem indokolt a korábbi, magánnyugdíj-pénztári rendszerben szerzett jogosultságok átvezetése. A miniszter ugyanakkor kiemelte, hogy ez a szakmai vita még nincs lezárva, mindenki elmondhatja az álláspontját." Az egész nyilatkozatból következtethető! Mindenért csak a jelenlegi kisnyugdíjasok a felelősök! Nem ám a kiemelt nyugdíjjal rendelkezők! Jöhet a megosztottság, gyűlöletkeltés a nemzeti egység jegyében nyuggerezés!!!”
 • 9. lukrecia 2013. április 08. 08:21
  „Mennel jobban huzzak az idot, halogatnak akar csak napokkal is, millios haszonra tehetnek szert. A magyarazkodas napi szinten noveli az allam megtakaritasat, tehat nem cel a korai bevezetes, a regi szamlak atvezetese meg vegkepp”
 • 8. roxper 2013. április 08. 08:18
  „Mint minden másról erről is HAZUDTAK, monggggyanak le!”
 • 7. tatam 2013. április 08. 07:59
  „6! Igen, ez azt jelenti, hogy aki átlépett "önként" a magánból az államiba, annak a pénzét lenyúlták!! Az 2012. dec. 31-el elveszett!!!!
  A többit nem kell kitalálniuk, mert a jelenleg is működő magán pénztárak is így működnek! Ha módosítanak, akkor azon módosítanak, hogyan lehet legálisan - biztosítva a jogi hátteret - még több pénzt lenyúlni!:-((((((((”
 • 6. szatyi 2013. április 08. 07:35
  „Érdekes! Ez is tegnap esti hír: (hvg.hu)
  "A kormány megkísérli fapados formában létrehozni az egyéni számlákat: a módosítás szerint az állampolgárok azonosító adatain kívül csak ,,a 2012. december 31-ét követő időszakra bevallott nyugdíjjárulék összegére vonatkozó" adatokat kellene nyilvántartani - írja a lap.

  Ez lényegében azt jelenti, hogy idén január 1-jétől nulláról indulnak az egyéni számlák, a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást nem kell rá átvezetni. A magán-nyugdíjpénztári törvényből is kiveszik azt a kifejezést, amely szerint a megtakarítás ,,a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számláján történő jóváírásra" kerül..."”
 • 5. Egyolvasó 2013. április 08. 07:04
  „No megint jön a jó öreg magánnyugdíj gyűjtögetés, 5-10 év múlva pedig egy törvénnyel elveszik az addig összegyűjtött pénzt, mint ahogy már erre volt egyszer példa a történelem során.”
 • 4. florian72 2013. április 08. 07:02
  „Tegnap Varga úr azt nyilatkozta a tv be hogy nem biztos hogy átvezetik a MnY pénztári vagyont a új számlákra.
  A 3000 ezer milliárdnak akkor nyoma vész?”
 • 3. X_Y 2013. április 08. 05:20
  „De majd lesznek egyéni nyugdíjszámlák. Egyszercsak. Valamikor. 1-2-5-25 év múlva. Esetleg. Talán.

  "de úgy vélekedett, hogy nem indokolt a korábbi, magánnyugdíj-pénztári rendszerben szerzett jogosultságok átvezetése"

  Sőt esetleg az azóta befizetett nyugdíjjárulékokat sem kellene átvezetni - ja bocs ez már meg is történt, mert nem "nyugdíjjárulék" van hanem "adó" -aminek befizetése után nem keletkezik semmi "jogosultság"....”
 • 2. NP1 2013. április 08. 04:21
  „Nyugi!
  Majd Gabika elmagyarázza és megvédi.....hogy pontosan mist azon még dolgoznak egy kicsit.”
 • 1. Pimpa42 2013. április 07. 21:15
  „"törvényjavaslata a harmadik eleme a "nyugdíjvédelmi programnak", az első két elem az a törvényjavaslat-csomag volt, amely lehetővé teszi, hogy november 1-jétől a nyugdíjpénztárba átutalt havi 30 milliárd forint az állami nyugdíjrendszer számlájára kerüljön. A mostani törvényjavaslat azzal lép tovább, hogy kimondja: a magánnyugdíjpénztár-tagok a vagyonukat átvihetik és kezeltethetik az állami pénztárban - tette hozzá a miniszterelnöki megbízott. Ennek technikájáról azt mondta: az érintett az egyéni számláját viszi magával az állami rendszerbe, a számlán lévő vagyont - amelynek egy része egy része állampapír, másik része pénzpiaci eszköz - nyilvántartják majd"
  http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=154503

  "2012. január 1-jével minden magyar állampolgárnak egyéni számlája és nyilvántartási rendszere lesz"
  http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=159711

  satöbbi”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább romlott a belvízi helyzet az Alsó-Tisza-vidékén, nem apad a Marcal

Éjszaka kétszázan védekeztek a folyó mellett, és vasárnap is folytatják a munkát Tovább olvasom