Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Varga Mihály: nem úszható meg az IMF-hitel

A leheteőséget okosan kell használni, hogy a magyar gazdaság szerkezete javuljon - mondta Varga Mihály.
Nem úszható meg az IMF-hitel, a valutaalap-program, ettől a lehetőségtől pedig nem félni kell, hanem okosan használni, hogy a magyar gazdaság szerkezetét javítsuk - mondta Varga Mihály, egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) tanévnyitó ünnepi szenátusülésén szerdán.

Varga Mihály úgy fogalmazott: a tárgyalások megkezdéshez kapcsolódó pozitív piaci hangulat, az országkockázat csökkenése, az erősebb árfolyam mind azt jelzi, hogy a magyar gazdaságpolitika iránti bizalom fontos támpontja az újabb IMF-program lehetősége. A valutaalappal való tárgyalások folytatásának nem lesz akadálya - tette hozzá.

Rámutatott: ahhoz, hogy Magyarország a legmegfelelőbb választ adja az európai gazdasági válságra, "a gazdaságpolitikai gondolatok minél szélesebb ismeretére, szintézisre és kreativitásra van szükség".

A miniszter beszélt arról, hogy az európai adósságválság az egész világra kiterjedt, és "riasztó tényként" értékelte, hogy "Európa még a legjobb forgatókönyv megvalósulása esetén is leragadt az unió újjáépítésének feladatánál."

Beszámolt arról, hogy Magyarország közadósságának szintje csökkent, illetve az állami és magánadósságok is kisebbek lettek. Emlékeztetett arra, hogy a kormány a devizaalapú hitelek fékezéséről, a törlesztési terhek megosztásáról döntött, továbbá az adórendszer átalakításához fogott, s a 2010 óta bekövetkezett fiskális javulást az EU is elismerte.

Ha teljesül az idei hiánycél - amelyre minden esélyünk megvan -, jövőre kikerülhetünk a 2004 óta az országot sújtó túlzott deficiteljárás alól, és ezzel együtt nem fenyegeti majd az országot az EU-s támogatások elvesztésének veszélye - fogalmazott.

Varga Mihály kiemelte: a felsőoktatási képzés színvonalának emelése érdekében szükségszerűek voltak a strukturális változások, a kapacitás ésszerűsítése, továbbá a közösségi forrásból kiképzett diplomások képzési szerkezetének átláthatóvá tétele. A felsőoktatás szerkezete elavult volt, a színvonal több intézményben csökkent, a lemaradás pedig sok helyen most is komoly - hívta fel a figyelmet.

Kitért arra: a gazdaság és a társadalom tényleges igényeihez kellett igazítani a felsőoktatás struktúráját, hogy az a piaci igényeknek jobban megfeleljen, és így a piacképes tudással jobban érvényesülhetnek a frissen végzett diplomások.

A BCE-ről megjegyezte: semmi ok arra, hogy megszűnjön, mert a második legnépszerűbb a diákok között a felmérések alapján, tehát "a piac megmérte az egyetemet és jónak találta". Mivel az állam, valamint a diákhitel program minden hallgató után kifizeti a költségeket, így nemhogy csökkenő, hanem növekvő lesz az egyetem költségvetése, ráadásul a vállalati szféra bevonása újabb bevételeket jelenthet az egyetemnek - fűzte hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. tótkomlósi 2012. szeptember 05. 23:29
    „Azért, ha az ember összerakja a sok kis apró elszólásokat, akkor csak kijön az, hogy az azeriektől vártuk a nagy pénzt. Csak baki jött közbe. Pedig, ha összejött volna az üzlet, nagy mellénnyel elhajtották volna az IMF-et.

    Hát, nem jött be.”
  • 1. papsajt 2012. szeptember 05. 18:42
    „"Behoztuk a spájzba a pénzt, hogy kéznél legyen - közölte Gyurcsány Ferenc kormányfő azt magyarázva, miért hívta le Magyarország az IMF-hitel első (jelentősebb, 4,9 milliárd eurós) részletét"-2008. november 12.

    Nem kétlem hogy a Fidesz-KDNP kormány is elveri a pénz. Teljesen mindegy,hogy 20 évig fizetjük,vagy 40-ig. A béklyótól sose szabadulunk, azt már most borítékolhatjuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar dal napja - Szombathely kétnapos programmal készül

Szombathely, a magyar dal napjának idei fővárosa kétnapos porgrammal készül az eseményre. A… Tovább olvasom