Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Varga Mihály neve eggyé vált cégével

Varga Mihály, a KÉSZ Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója a cégalapítás 25. évfordulóján megtartott ünnepségen azt mondta: a „gyerek" felnőtt, és ő ugyan kissé szorongva, de – pályafutását szeretettel és megértéssel figyelve – útjára engedi. Ezzel arra utalt, hogy a KÉSZ Kft. operatív irányításából április 2-ától visszavonul.
Varga Mihály, a KÉSZ Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója a cégalapítás 25. évfordulóján megtartott ünnepségen azt mondta: a „gyerek" felnőtt, és ő ugyan kissé szorongva, de – pályafutását szeretettel és megértéssel figyelve – útjára engedi. Ezzel arra utalt, hogy a KÉSZ Kft. operatív irányításából április 2-ától visszavonul. Varga Mihály neve eggyé vált a KÉSZ-szel, az ő irányítása alatt a nulláról küzdötte fel magát Európa meghatározó építőipari vállalkozásai közé a 40 cégből álló holding.

„A KÉSZ Kft. saját teremtményem, aminek a jövője, a fejlődése örökös felelősségem" – fogalmazott Varga Mihály a társaság nemrégiben, az alapítás huszonötödik évfordulóján megtartott ünnepségén. Ekkor jelentette be, hogy a jövőben már nem a KÉSZ Kft. vezérigazgatójaként, hanem a vállalatcsoport újonnan létrehozott egységének, a KÉSZ Holdingnak az elnök-vezérigazgatójaként egyengeti majd tovább az európai hírű, szegedi székhelyű cégcsoport útját. Varga Mihály neve huszonöt éven át egyet jelentett az anyacéggel. Ez a jövőben is így lesz, de változnak a feladatok: a 40 cégből álló vállalatcsoport jövőjéért, a stratégiáért és a különböző befektetések kezeléséért lesz majd ezután felelős.

Komplextől a komplexig

A kiskunhalasi származású, 48 éves Varga Mihály édesapjával 1982-ben alapította a Komplex Gmk-t ötezer forinttal. Akkor Varga a
Bácsépszernél dolgozott, éjszaka „magántervezett", hétvégeken fizikai munkában csarnokokat szerelt, és egy Kispolskival közlekedett. 1987-ben nem fogadta el a felkínált termelési osztályvezetői széket, és a gmk-t kisszövetkezetté alakította át, majd ugyanabban az évben át is telepítette Szegedre. A kft.-vé alakulás esztendeje 1991, majd 2003-tól KÉSZ Közép-Európai Építő és Szerelő Kft. – tevékenysége már a teljes építőipart komplex módon fedi le –, 2007-től KÉSZ Holding Zrt. A 8,127 milliárd saját és 1,61 milliárd forint jegyzett tőkével rendelkező KÉSZ ma a 33 hazai építőipari cég toplistáján előkelő helyen áll, csak út- és mélyépítő vállalatok előzik meg a listán.

Varga Mihállyal, az ország egyik legnagyobb, 40 milliárdos árbevétellel bíró építőipari cégének alapítójával, többségi tulajdonosával a KÉSZ csoport szegedi központjában, a Szilágyi utcai panelház negyedik emeletén beszélgettünk, ugyanott, ahol a 90-es években először találkoztam vele. A különbség mindössze annyi, hogy azóta már egy helyett két emeletet bérelnek. Itt nem érezni a milliárdok szagát: egyszerű irodákat bérel a KÉSZ szeretett városában, miközben Kecskeméten, Budapesten, Miskolcon, Csornán, Székesfehérváron, valamint Romániában, Ukrajnában, Montenegróban is tekintélyt sugárzó irodákat, irodaházakat alakított ki magának. De ami késik, nem múlik: Szegeden, a volt Budalakk-telken az engedélyezési procedúrákat követően irodaház és kereskedelmi központ épül.

A KÉSZ hű maradt Szegedhez – bár a város és a vállalkozás között nem volt mindig felhőtlen a kapcsolat –, miközben a Szeged–Kecskemét–Budapest tengely mentén tevékenykedve „építette tele" az egész országot határátkelőkkel, kereskedelmi raktárakkal, bevásárlóközpon-
tokkal, gyártócsarnokokkal, stadionokkal, irodaházakkal – és újított fel színházakat. A margitszigeti sportuszodát is a KÉSZ építette a tavalyi Európa-bajnokságra. Külföldre tíz éve léptek ki, főleg Európa keleti térfelén építenek – Ukrajnában, Romániában, Szerbiában és Montenegróban –, de az egész világba exportál szerkezeteket: Szaúd-Arábiába, Dubaiba is.

Szegeden az Europa Nostra-díjas Kárász utca és Klauzál tér felújítása, a sportcsarnok, a Szeged Plaza, a Lombard irodaház megépítése fűződik a nevéhez. A KÉSZ bízik abban, hogy magát lokálpatriótának érző cégként a jövőben több feladatot kap a sajnos nem mindig szegedi vállalkozásokat előnyben részesítő szegedi városvezetéstől. Annál is inkább, mert Csongrád megye legnagyobb adófizetője: az utóbbi közel két évtized során 20 milliárd forint adót fizetett be az államnak és az önkormányzatnak együttvéve.

Mindent vagy semmit

Egy elemző a következő jellemzést írta Varga Mihályról: átlagon felüli képességekkel rendelkezik a pénzügyek és az üzleti élet területén. Belső vágya az, hogy az élen legyen, mindig, mindenben. Fontos számára a siker és az elismerés, de nem hajlandó kompromisszumra, megalkuvásra, középszerűségre, felületességre. Mindent, amit csinál, intenzíven és dinamikusan teszi. Mottója a mindent vagy semmit. Igyekszik életét még teljesebbé tenni, és a jövőben a családban is hasonló dinamizmussal jelen lenni.

A cég fejlődése fordított arányban állt a hazai építőipar sorsával – érzékeltette a csak látszólag abszurd helyzetet Varga Mihály: „minél inkább tönkrement az építőipar, mi annál jobban fejlődtünk". Ezt stratégiájuknak köszönhették, vagyis annak, hogy mindig mást csináltak, mint amit a többiek. Acélt és építésztermékeket, elemeket kezdtek el például gyártani a cég kecskeméti építéstechnikai-logisztikai központjában, az ipari parkban. Mindig azt kellett eldönteni, miben erős a cég. Mivel emberi erőforrásban a legerősebb, ahhoz rendelték hozzá a technikai erőforrásokat is.

A KÉSZ a jövőjét az ingatlanfejlesztésben, a bővülő termékexportban és a vállalkozásfejlesztésben látja. Emellett a mind erősebb délkelet-európai jelenlétre törekszik. Megérett a helyzet arra is, hogy a KÉSZ részvényeit esetleg bevezessék a tőzsdére. A cégvezető Varga Mihály pedig most a vállalkozásfejlesztő és vagyonkezelő zrt. felépítésére koncentrál, de elsősorban arra, hogy jó apa legyen – április vége felé születik meg ugyanis ötödik gyermeke, Vénusz Lili, a négy fiú, az első házasságából származó Misi és Bence, valamint mostani frigyének gyümölcsei, Vincente és Alexander után.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekeket gyógyítani

a legnagyobb kihívás

A győri Petz-kórház dr. Székely Ferenc-emlékéremmel kitüntetett két fiatal orvosa: dr. Báthori… Tovább olvasom