Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Varga Mihály: nincs szó jelentős elbocsátásról a kereskedelemben

Kifejtette: a kereskedelemben 330 ezer ember dolgozik, és nincs szó arról, hogy a szektor leépítené létszáma 20-30 százalékát.
Abba kellene hagyni a riogatásokat, nincs szó új adókról és jelentős elbocsátásról a kereskedelemben - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 Az Este című műsorában szerdán a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos népszavazást kezdeményező érdekképviseletek több tízezres létszámleépítésre, új adók bevezetésére vonatkozó kijelentéseire reagálva.

Kifejtette: a kereskedelemben 330 ezer ember dolgozik, és nincs szó arról, hogy a szektor leépítené létszáma 20-30 százalékát.

A miniszter szerint, ha Ausztriában és Németországban meg tudták oldani a vasárnapi pihenőnap szabályozását, akkor Magyarország is nagyobb gond nélkül, jelentős költségvetési kiesés nélkül meg tud birkózni ezzel a feladattal.

Varga Mihály megismételte, hogy több országból megkeresés érkezett a minisztériumhoz a frankhitelek megnövekedett törlesztőrészlete kapcsán alkalmazott magyar megoldással kapcsolatban.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarországon különböző típusú és fajta devizahiteles probléma került felszínre. A magyar kormány, az emberek közösen tudták megoldani a problémát, és szükség volt arra is, hogy a Kúria jogegységi döntést hozzon.

A magyar modell működik - jelentette ki Varga Mihály, de ehhez a Magyar Nemzeti Bank közreműködésére szintén szükség volt, hiszen a forintosításhoz jelentős devizaháttérra volt szükség, ennek az alapját a kormány és az MNB között tavaly létrejött megállapodás teremtette meg.

A benzinár csökkenésével kapcsolatban Varga Mihály szólt arról is, hogy Magyarországon piacgazdaság működik, nincs olyan árszabályozó hatóság, amely beavatkozna a piaci folyamatokba. De azt viszgálni kell, hogy ha egy olyan terméknek jelentősen esik az ára, amely több más termék árában is megjelenik, akkor ennek miért nem érezhető a hatása.

A devizahiteleseknél is gond volt az, hogy ha gyengült a forint árfolyama, akkor a bank egyből emelt a törlesztőrészleten, amikor erősödött a forint, jóval később tette meg a szükséges lépéseket - jegyezte meg.

A minisztérium az inflációs folyamatokat elemzi, figyeli, hogy mely szektorban követik az ármozgásokat, s hol nem, ezt jelzi, de konkrétan a piaci folyamatokba beavatkozni csak módjával lehet - mondta a miniszter.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Februárban tárgyalhat az EP Kovács Béla mentelmi jogáról

Az egy vagy két naposra tervezett zárt tárgyalás végén a 25 tagú bizottság dönt majd arról, hogy… Tovább olvasom