Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Varga: nincs hivatalos tárgyalás az IMF-fel

Egyeztetési szakaszban vagyunk az IMF-fel és az EU-val - mondta a tárca nélküli miniszter.
A magyar hatóságok, illetve az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között hivatalos tárgyalások jelenleg nincsenek, egyeztetések vannak, és ezeken a növekedés beindítása a legfontosabb kérdés - mondta Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön Budapesten.

A magyar tárgyalódelegáció vezetője a Joint Venture Szövetség (JVSZ) rendezvényén úgy fogalmazott, hogy az IMF szakértői elismerik a kormány hiánycsökkentés érdekében tett lépéseit, de szkeptikusak a növekedési kilátásokat illetően.

Közölte: az IMF a hangsúlyt arra teszi, hogy a pénzintézeti szektor terheit kell csökkenteni a beruházások és a növekedés beindítása érdekében.

A kormány ezzel szemben azt mondja, hogy erre korlátozottan tud törekedni, mert a másik tárgyalópartner, az EU olyan elvárásokat fogalmaz meg, hogy az államháztartási hiánycélt teljesíteni kell - tette hozzá.

Így a kieső bevételeknek csak kiadáscsökkentés lehet az ellentételezése, ami nehezebben járható út, és csak a társadalmi béke vagy a közmegegyezés megbomlásával tud megvalósulni - mutatott rá.

Varga Mihály tájékoztatása szerint az Országgyűlés a jövő héten dönt a költségvetés elfogadásáról, majd az EU és az IMF értékelni fogja a költségvetést. Ezt követően folytatódhatnak az egyeztetések, az IMF delegációja pedig januárban Magyarországra érkezhet, hiszen a 2008-as hitelprogram keretében országlátogatást tart.

A tárca nélküli miniszter, aki egyben a JVSZ társelnöke, az eseményen elmondta: úgy tűnik, 2,7-2,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt teljesít idén a kormány. Rámutatott: az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól úgy lehet kikerülni, ha három egymást követő évben is 3 százalék alatt van az államháztartási hiány.

A kormány ezért nem tehet mást, mint hogy jövőre is teljesíti a három százalék alatti hiánycélt - tette hozzá.

A magyar kormány hiánycélja - az októberben bejelentett intézkedéssorozat értelmében - az idén és 2013-ban is a bruttó hazai termék 2,7 százaléka.

A következő időszak gazdaságpolitikai feladatai a potenciális növekedési ütem növelése, az államadósság fenntarthatóságának és a költségvetés szigorának megőrzése, és olyan mikroszabályozás kialakítása, amely kedvező feltételeket teremt a növekedéshez.

A potenciális növekedési visszaeséséről szólva kiemelte: "a bajok sokkal korábban kezdődtek". Hozzátette, hogy a törés nem 2008-ban volt, hanem 2002-2003 táján, amikor olyan intézkedések történtek, amelyek csökkentették a potenciális növekedés ütemét. Emlékeztetett: ez a negatív trend 2009-ben tört meg.

Varga Mihály hangsúlyozta: sokat kell még tenni, hogy Magyarország potenciális növekedési üteme újra 3 százalék körül legyen.

Ez - az egyenlegjavító intézkedések miatt - nem történhet meg egyik napról a másikra - tette hozzá.

A miniszter szerint az önkormányzati adósság kormányzati átvállalása csökkenteni fogja az adósságfinanszírozás terheit. Kifejtette: több mint 1900 önkormányzat adósságát vállalja át a kormány, így már nem ennyi intézményen keresztül fog történni a finanszírozás, hanem az Államadósság Kezelő Központon (ÁKK) keresztül, amely "professzionálisabb intézmény".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázrobbanás Egerben: harminc lakást kiürítettek

Egy ember megsérült, amikor csütörtökön felrobbant egy első emeleti lakásban egy gázbojler Egerben… Tovább olvasom