Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Vargáné Kiss Katalin

Vargáné Kiss Katalin, a Bolyai-iskola tanítónője nagyon meglepődött, amikor megtudta, hogy jelölték a katedra kedvencei közé.

Kategória: általános iskolai tanító

Név: Vargáné Kiss Katalin
Bolyai János Általános Iskola, Mosonmagyaróvár

Vargáné Kiss Katalin, a Bolyai-iskola tanítónője nagyon meglepődött, amikor megtudta, hogy jelölték a katedra kedvencei közé. Nagy öröm ez számára, hiszen elismerik munkáját. Köszöni a lehetőséget, és ígéri, hogy megtesz minden tőle telhetőt azért, hogy a szülők „jó kezekben" tudhassák gyermekeiket.
 
Vargáné Kiss Katalin, a mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskola tanítónője szülei tanácsára választotta a pedagóguspályát. Huszonhét évvel ezelőtt, képesítés nélküli nevelőként kezdett tanítani az újrónafői általános iskolában, ahol megerősítették abban, hogy jó pályát választott. Két év múlva szülőfalujába, Rajkára került tanítani, ahol 1–4. osztályos tanulók nevelését-oktatását végezte. 1996-ban családi okok miatt felmondta munkaviszonyát, de rövid idő múlva kiderült: nem tud gyermekzsivaj, krétapor nélkül élni.

– Éjszakánként álmomból felriadtam, és hallottam, hogy becsengettek a tanítási órára, s azon izgultam, el ne késsek, hiszen a gyerekek várják, hogy belépjek az osztályterem ajtaján. Szükség volt rám, visszakerültem a rajkai iskolába, ám sajnos csak szerződéssel tudtak alkalmazni hat éven át. A gyermeklétszám csökkenése miatt 2004-ben megszűnt a munkaviszonyom. Ekkor a családom a segítségemre sietett, hogy munkát találjak és taníthassak. Így kerültem tavaly szeptemberben a mosonmagyaróvári Bolyai-iskolába, ahol kedves, érdeklődő, szófogadó, könnyen alkalmazkodó, mindenre nyitott gyerekek napközis tanító nénije lettem. Ők az 1. a-sok, akiknek céltudatos, munkáját szerető, fáradhatatlan osztályfőnökük van, akivel öröm dolgozni.

A tanítás utáni időszakot, a délutáni órákat próbálom érdekessé tenni a gyermekek számára. Kirándulunk, könyvtárba, színházba járunk, táncokat tanulunk. Számítógépen játékos anyanyelvi és matematikai gyakorló feladatokat oldunk meg. Természetesen a legfontosabb feladat a tanulás, a felkészülés a másnapi órákra. A gyerekek csak az olvasókönyvüket viszik haza, hogy megmutassák szüleiknek, mit tanultak, mit tudnak. Szívesen vállalnak külön feladatokat is, gyakran rajzolnak, és gyűjtőmunkát végeznek. Munkámban segítségemre vannak a gyerekek szülei is.

 Jól érzem magam az új közösségben, érződik a kollégák munkájában a tenni akarás, a nyitottság, az összefogás és a hivatástudat. Tanulni lehet tőlük. 
 
Vargáné Kiss Katalin, a Bolyai-iskola tanítónője:
– Szeretek gyerekek között lenni, látni, ahogy felnőnek, és értelmileg-érzelmileg fejlődnek. Munkámban elsődleges célom tudatosítani bennük a tanulás fontosságát, hogy legyenek nyitottak minden új iránt, ismerjék meg azokat, hogy az életben megállják a helyüket, boldoguljanak. Mindezt úgy próbálom velük együtt megvalósítani, hogy az iskolában jól érezzék magukat, arcukon jókedv és boldogság, a szemükben ragyogás látszódjon. Jó érzés látni, hogyan boldogulnak tanítványaim az életben. Saját gyermekeim nevelésében is e dolgokra törekedtem. Úgy tűnik, ők is jó úton járnak. Büszke vagyok rájuk.
 

Ajánló: Az 1. a osztály tanulói és szüleik
– Mi már ajánlottunk egy kitűnő pedagógust, Winkler Károlynét. Most is szeretnénk ajánlani egy újabb kiváló tanítónőt. Winklerné Erzsike mellett a Bolyai-iskola 1. a osztályában fontos szerepet vállal a napközis pedagógus, Vargáné Kiss Katalin. Mindenben számíthatunk rá, és nagyon sok jóra megtanította gyermekeinket. Kati tanítónő a „szigorával", a következetességével és a gyerekek iránti szeretetével meghatározó szerepet tölt be gyermekeink életében. Hatalmas szeretettel és tudással halmozza el a rá bízott tanulókat. Mi, szülők is mindenben számíthatunk rá, és ezért nagyon hálásak vagyunk. 
 
Igazgató:
Patai Péter, a Bolyai-iskola igazgatója:
– Vargáné Kiss Katalin a tanév elején csatlakozott tantestületünkhöz, az 1. a osztályban napközis nevelői feladatokat lát el. Kolléganőjével, Winkler Károlynéval kiválóan kiegészítik egymást, jó párost alkotnak. Az első perctől kezdve látható, hogy a gyerekek szeretik Kati tanító nénit, ami éppolyan fontos, mint a szaktudás. 
 
Karácsony Kitti:

– Kati néni aranyos és jószívű. Sok játékot tanít nekünk, elvisz bennünket kirándulni. Szerdánként mindig gyümölcsnapot tartunk, amit én nagyon szeretek.
 
Oláh Soma Krisztián:
– Kati néni felkészít bennünket a felmérőkre, megengedi, hogy számítógépezzünk. Tanított nekünk egy táncot, és egyszer gulyáslevest is főzött nekünk.
 
Sáling Rebeka:
– Kati néni nagyon aranyos, soha nem ad fekete pontot és beírást. Sokat játszunk, és a számítógépen is gyakorolunk.

                                    

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mintha a szerelmét kínálná meg vele

Az egyik szegedi belvárosi cukrászda fagylaltspecialistája szerint a nők nagy kísérletezők a… Tovább olvasom