Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Vargha: a doni áldozat tanulságul szolgál a nemzetnek

A második világháború idején a Don-kanyarban napok alatt szinte teljesen megsemmisült a kétszázezres 2. magyar hadsereg.
Vargha: a doni áldozat tanulságul szolgál a nemzetnek

A doni áttörésnél elszenvedett áldozat tanulságul szolgál a nemzetnek - hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, a doni áttörés 71. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Az államtitkár arról beszélt: az ország erős és idegen hatalmak szorításában élt évszázadokon keresztül.

"Ideje, hogy megtanuljunk kíméletlen őszinteséggel szembenézni önmagunkkal, hibáinkkal és mulasztásainkkal. Ideje, hogy nemzeti tragédiánkból tanulva kezünkbe vegyük népünk és nemzetünk sorsának alakítását, és ideje megvalósítanunk a nemzeti önrendelkezés princípiumát" - fogalmazott.

A doni áttörés 71. évfordulója alkalmából tartott szentmise a Mátyás-templomban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

A 71 évvel ezelőtt történt tragikus eseményre emlékezve újra és újra felmerül a kérdés: "miért?" - mondta az államtitkár, azzal folytatva: miért küldte a magyar kormány az egész honvéd haderő egyharmadát a harctérre? Kállay Miklós egykori miniszterelnök szavait idézve kiemelte: "az nem kétséges, hogy semmi keresnivalónk nem volt ebben a háborúban".

Kifejtette: Ausztria, Csehszlovákia és Lengyelország német lerohanása után száguldva követték egymást az események, s már egyértelműen német katonai fölénnyel zajlott a második világháború. Magyarországon is megkezdődött a korosztályok tömeges bevonása, a hivatásos tiszti állomány bővítése, ugyanakkor az akkori Honvéd Vezérkar kimondta: kerülni kell a háborúba lépést.

Magyarországnak még nem volt ütőképes, fegyelmezett véderőt jelentő hadserege, amikor az ország hadiállapotba lépett a Szovjetunióval. 1943-ban a Don folyó kanyarulatnál magyar férfiak, katonák haltak hősi halált, estek hadifogságba, fagytak meg a rettenetes orosz télben.

Az államtitkár arról beszélt, az előzmények magyarázzák a közvetlen okokat: alkalmatlan ruházatban, sokszor nem működő fegyverekkel, lőszerek és élelem hiányában sok tízezer magyar ember esett áldozatul a Donnál, de - mint kiemelte - nemcsak idegen érdekekért, hanem a hazájuk védelmében harcoltak és haltak hősi halált magyar katonák a távoli orosz harcmezőkön.

A doni áttörés 71. évfordulója alkalmából tartott szentmise a Mátyás-templomban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

A doni áttörés 71. évfordulója alkalmából délután a Mátyás-templomban szentmisét mutatott be Bíró László katolikus tábori püspök, majd a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarában folytatódott a megemlékezés. Koszorúzást tartottak a doni hősök emléktáblájánál, Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök pedig átadta a doni hősök emléktúrájának útba indításáról szóló díszparancsot.

A megemlékezésen többek között részt vett Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke, valamint a köztársasági elnök képviseletében Szegő László dandártábornok, főhadsegéd.

1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, és napok alatt szinte teljesen megsemmisült a kétszázezres 2. magyar hadsereg. Pontos adatok ma sem állnak rendelkezésre. A 2. magyar hadsereg 93 500, más források szerint 120 ezer, illetve 148 ezer embert vesztett el, az elesettek és a fogságba kerültek pontos számát nem lehet megállapítani.

Országszerte megemlékezéseket tartanak a doni áttörés évfordulója alkalmából

A doni áttörés 71. évfordulója alkalmából országszerte tartanak megemlékezéseket a következő napokban. A második világháború idején a Don-kanyarban napok alatt szinte teljesen megsemmisült a kétszázezres 2. magyar hadsereg.

Szombaton Budapesten a Honvédelmi Minisztérium (HM) a budai Várban rendez megemlékezést. A Mátyás-templomban szentmisét celebrál Bíró László, a HM Katolikus Tábori Püspökség püspöke, majd koszorúzást tartanak a doni hősök emléktáblájánál, ahol Vargha Tamás parlamenti államtitkár mond beszédet. A doni hősök emléktúrájának útba indításáról szóló díszparancsot Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök adja át.

Csongrád megyében, Hódmezővásárhelyen a Történelmi Vitézi Rend szervezésében a Belvárosi Katolikus Templomban gyertyagyújtással emlékeznek a Don-kanyarban elhunyt honvédekre.

Baranya megye több településén is megemlékezéseket szervez a helyi Jobbik alapszervezete. Szombaton Siklóson, vasárnap Szentlőrincen és Szigetváron is Vida Dezső, a párt országgyűlési képviselőjelöltje mond beszédet.

Vasárnap Fejér megyében, Pákozdon, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság tart megemlékezést a doni katasztrófa évfordulója alkalmából. Beszédet mond és koszorút helyez el Vargha Tamás államtitkár.

Heves megyében, Hatvanban szentmisét tartanak a Szent Adalbert plébániatemplomban, majd az Őrszem szobornál főhajtással és gyertyagyújtással emlékeznek.

Hétfőn Vas megyében, Szombathelyen a város önkormányzata, a Recski Szövetség nyugat-dunántúli szervezete és a Szombathelyi Egyházmegye tart megemlékezést. A Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán lévő pápai keresztnél Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja mond beszédet. Felidézi személyes emlékeit Kazári József doni harcos.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Szolnokon Hegmanné Nemes Sárának, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának részvételével a város önkormányzata és a Szolnok Helyőrség a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület közreműködésével tart megemlékezést a doni ütközetben elesett hősök emlékére.

1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, és napok alatt szinte teljesen megsemmisült a kétszázezres 2. magyar hadsereg. Pontos adatok ma sem állnak rendelkezésre. A 2. magyar hadsereg 93 500, más források szerint 120 ezer, illetve 148 ezer embert vesztett el, az elesettek és a fogságba kerültek pontos számát nem lehet megállapítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntes szövetkezeti rendszert javasolnak a kisgazdák

Olyan "vidéki népnemzeti erőt" képviselnek, amely a polgárság jelentős részét is meg kívánja… Tovább olvasom