Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Várhatóan több tízezer közalkalmazott demonstrál szombaton

A szervezők szerint várhatóan több tízezren vesznek részt a Közszolgálati Sztrájkbizottság szombatra meghirdetett fővárosi demonstrációján.
A közszféra 23 érdekképviseletét tömörítő testület elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a kormánnyal két éve kötött megállapodás betartását, a 13. havi illetmények kifizetését, illetve egy korábban beígért kétheti bérmennyiség egyszeri kifizetését követelik. Varga László hangsúlyozta: ha továbbra sem lesz megállapodás, a közalkalmazottak január 12-ére országos sztrájkot hirdetnek.

A szervezők hangsúlyozták: nem látnak szívesen a szombati demonstráción olyan szervezetet, amely a szabadtéri rendezvényt más célokra akarja felhasználni, ezért arra kérnek mindenkit, hogy más természetű célokkal ne a közszféra megmozdulásán lépjen fel. Kónya Péter, a demonstrációs bizottság elnöke elmondta: nagy létszámú szervezőgárda vigyázz majd a rendre, de ha kell, rendőri segítséget is kérnek majd.

A demonstráció négy különböző helyszínen kezdődik majd. A Hősök terén szombat délelőtt 10 órától gyülekezik a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) 9 tagszervezete, a Fővárosi Tűzoltók Szakszervezete, a Magyar Orvosok Szövetsége, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, valamint a Munkástanácsok Egészségügyi Ágazata. Az FRDÉSZ elnöke 11-től ismerteti a fegyveresek követeléseit, majd a tiltakozók elindulnak a Parlamenthez. Másik három csoport az Önkormányzati Minisztériumnál, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, illetve az egészségügyi tárca előtt gyülekezik majd, körülbelül 11 órától. Ők a Roosevelt térről, a Szalay utcából illetve az Arany János utcából szintén a Kossuth tér felé indulnak majd, 12 után. Az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének tagjai külön gyülekeznek majd az EDDSZ székház előtt, ők fél egykor indulnak a Parlamenthez.

A központi demonstráció a tervek szerint 13 órakor kezdődik a Kossuth téren. A Himnusz elhangzása után a résztvevők ismertetik a követeléseiket összefoglaló petíciót, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek szeretnének átadni. Ezt követően a szakszervezetek újra az ágazatukat képviselő minisztérium - így az igazságügyi és rendészeti tárca, az önkormányzati, a honvédelmi és az oktatási minisztérium - elé vonulnak, hogy újabb petíciót adjanak át az adott területet érintő megszorítások miatt.

A Közszolgálati Sztrájkbizottság 2006 őszén alakult a közszférát érintő megszorítások miatt. 2007. február 19-én kétoldalú megállapodást írtak alá a kormánnyal, amelyben a kabinet 4 százalékos béremelést helyezett kilátásba, a dolgozók pedig cserébe elálltak a munkabeszüntetéstől. Az érdekképviselet szerint azonban a kormány felrúgta az egyezséget, hisz a beígért pénzt azóta sem kapták meg. Hasonló a helyzet az idei évre ígért, két heti járandóságnak megfelelő összeggel, ráadásul a kormány és a parlament is úgy döntött, hogy a 2009-ben esedékes 13. havi illetményeket sem kapják meg a közalkalmazottak. Ez éves szinten összesen csaknem 18 százalékos elvonást jelent a reálbérekben - mondta Varga László, a sztrájkbizottság vezetője.

A közszféra képviselői elfogadhatatlannak tartják a bértábla befagyasztását, illetve a 13. havi bérek felfüggesztését, ezért október 31-e óta minden hétfőn tárgyalóasztalhoz ülnek a kormánnyal. Felmerült egy kompenzációs rendszer, amely a legalacsonyabb keresetűek helyzetén javítana valamicskét, de egyelőre nincs olyan ajánlat, amely megnyugtató illetve elfogadható lenne a szakszervezetek számára - fogalmazott Varga László. A közszférában egyébként összesen több mint 680 ezren dolgoznak, az átlagos nettó jövedelem a 130 ezer forintot sem éri el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc féle fogyasztó létezik a Tárki és a GFK szerint

Csoportosította a magyar fogyasztókat a Tárki és a GfK Hungária. Közös kutatásában 8 jellegzetes… Tovább olvasom