Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Várhatóan új szerencsejáték-törvény készül jövőre

Budapest - Jövőre várhatóan új szerencsejáték-törvényt fogad el a parlament, a korábbi törvény átfogó megváltoztatására van szükség, mivel a szerencsejátékok piacán az elmúlt évtizedben új tendenciák jelentkeztek - mondta Németh Gábor, a Szerencsejáték Zrt. kereskedelmi és játékszervezési igazgatója egy keddi tájékoztatón.
Molnár Krisztián, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szerencsejáték felügyeleti főosztályvezetője elmondta: a mostani szerencsejáték-törvény úgy szabályozza a szerencsejáték fogalmát, hogy definíció szerint abban három dolognak kell szerepet játszania: először is a játék indulásához valamilyen tét kell, a végén nyereménnyel kell, hogy záruljon, és a véletlennek túlnyomó, vagy kizárólagos szerepe kell, hogy legyen a szerencsejátékban.

Németh Gábor elmondta: az utóbbi időben az illegális online szerencsejátékok - különösen az illegális internetes pókerek - egyre nagyobb teret nyernek Magyarországon. Az illegális online szerencsejáték-piac mintegy 100 milliárd forintos forgalmat jelent a becslések szerint, mivel ennek hozzávetőleg 90 százalékát visszafizetik, a játékszervezőknél tízmilliárd forintnyi összeg maradhat, ennek 2 milliárd forint lenne az adóvonzata.

A Szerencsejáték Zrt. szerint minél előbb vissza kell szorítani Magyarországon az illegális online szerencsejátékokat, de ezt nem a játékokból származó adóbevétel miatt kell megtenni, hanem azért, mert ezek az online játékok főleg a fiatalokat célozzák meg, nem ritkán a 18 év alattiakat.

Németh Gábor aláhúzta: Magyarországon legális online szervező még nem jelentkezett a piacon a Szerencsejáték Zrt.-n kívül, azonban néhány, az Európai Unió területén működési engedéllyel rendelkező cég úgynevezett adóparadicsomból indítja el az illegális online játékát, elsősorban Gibraltárról, illetve Máltáról. Ha a résztvevők nyernek, nagyon gyakran előáll az a helyzet, hogy a nyerő játékos nem tudja, nyereménye után adófizetési kötelezettség terheli, szemben azzal, ha Magyarországon legális szerencsejátékból származna a nyereménye, mert annak nincs adóvonzata.

Arról is szólt, hogy jelenleg hiányzik Magyarországon az a jogszabályi háttér, amely alapján ezeket az online honlapokat blokkolhatná akár valamely állami hatóság, vagy esetleg a Szerencsejáték Zrt.

A tájékoztatón elhangzott: a Szerencsejáték Zrt. 2010-ben várhatóan 165-168 milliárd forint árbevételt ér el, szemben a tavalyi mintegy 154 milliárd forinttal. A jelentős bevétel-növekedésben szerepet játszott az, hogy a foci vb miatt jelentősen nőtt a tipp-mix forgalma, az ötös lottóé pedig a nyeremény halmozódása miatt.

A Szerencsejáték Zrt. árbevételnek döntő részét még mindig az ötös lottó adja, a második helyen szerepel a sportfogadás, harmadik pedig a skandináv lottó, amely főleg a fiatalok körében népszerű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A MÁV gondja az alulfinanszírozásból és a stratégia hiányából adódik

Budapest - A MÁV gondjai a vasúti személyszállítás és infrastruktúra alulfinanszírozásából, illetve… Tovább olvasom