Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Vármegyékről is szólhat az új alkotmány

A vármegyék újbóli szerepeltetését is tartalmazza az új alaptörvény tervezete, ez is a történelmi jogfolytonosságot szimbolizálja majd, mint a Szent Koronára és a kereszténységre való hivatkozás - írta a Magyar Hírlap szerdai számában.
Az újság információi szerint az új alkotmány 1944-től, vagy 1949-től 1990-ig közjogi érvénytelenséget mondana ki az elfogadott jogszabályokra.

A lap úgy tudja, a Fideszben felmerült az is, hogy az új alaptörvény "áprilisi alkotmányként" vonuljon be a történelembe.

Az alkotmányban közpénzügyi elemek is megjelenhetnek, így például várhatóan meghatározzák, hogy a bruttó nemzeti termékhez viszonyított államadósság mértéke mekkora lehet; a Magyar Hírlap szerint ezt 50 százalékban állapítanák meg.

Olvasóink írták

157 hozzászólás
 • 157. pistike27 2011. március 10. 17:32
  „deszkás ezt öntől nem vártam !! részemre nagy meglepetést okozott ! délelőtt nem értem rá és egyáltalán nem figyeltem mit húzgál alá a helyesirást ellenőrző, arra vártam a kritikákat, mivel a lényegről a komentelők nem akarnak de gondolom inkább nem tudnak okosat mondani sokan játszák az udvaribolondot, nemzavar ha kritizálnak de gondolom tudja ha valakivel mindenki egyetért akkor AZ nem mond semmit és az egyetértőkkel csak azt lehet elérni amit a hátramozditókkal - semmit. Azt gondolom látja, hogy az elvtársakkal nem értek egyet soha nem tartoztam pártjukhoz de attól függetlenűl az életemben többet elértem mint sok talpnyaló párttag - nem M-óban. Eltudom képzelni hogyan fognak reagálni mikor a parlament elfogadja az alkotményt, és az előkészitők nem fogják elfogadni az ostoba primitiv kifogásaikat, és amikor a kűlföldön élő magyarok a törvényben előlátott módon megkapják szavazatijogukat, - azt megadta külfőldi polgárainak Szerbia, Szlovénia, Hórvátórszág és ezért egy a hazában élő nemzettársuk nem reagált negativan, nemvolt ilyen megalázó téma a külföldön élőkkel szemben. ilyenre csak a KISZ nevelte a fiatalokat és a komcsik a felnőtteket. :üvözlettel”
 • 156. deszkás 2011. március 10. 15:01
  „PISTIKE27! Ha nem is mindenben (gondolom ez nem baj) de egyet értek veled. Üdv. deszkás”
 • 155. pistike27 2011. március 10. 11:54
  „Deszkás - de igen is érteni legalább annyira magyar és annyira ismerem a valóságot mint azok akik érzik és tudják, hogy örökre lebuktak, dicső KISZ titkárukkal együtt és most minden hüjeséget felhoznak az elvtársaik és sajátmaguk védelmére azokat is amiket külömböző regényekből fenhéjasan olvastak el. kigondólják az udvari bolondot kérem az elvtársakat - nem az én elvtársaim véletlenü nem ők voltak udvari bolondok az örökre elmult komcsi korszakban és szeretnék a dolognélküli munkájukat vissza álmodni, örökre elmult az volt elvtársak ma talán már úraknak tiszteltetik magukat és ostoba érvekkel támadják a szebb jövő felé vezető utat - no egy szó amibe elvtársak belelehet kapaszkodni, a helyesirásom kritizálása mellet de nelegyenek bedeszkázott látókörűek a lényeget és tartalmat nézzék, helyesirás hibákkal még lehetek annyira magyar mint az aki a szabályokon kivül semmi mást nem akar látni. Hozzonak fel komoly érveket és azzal tökéletesitsék az alkotmányt nem pedig kigondolt hüjeségekkel, mert azzal csak kimutatják milye mélyre sűlyedtek és lássák be , hogy azzal csak a primitivek előtt imponálnak - de nem sokáig, mert azoknak is kinyillik a szemük. - hogy mennyi valószinű fizetett hozzászólója van az elvitézlett komcsi knak és utodpártjuknak. Kár a gőzért az önök ideje lejárt. : üvözlettel, egy magyar állampolgár innen nem a világvégéről, akadémiai titulával !! nem M-on védtem meg diszertációmat.”
 • 154. macs 2011. március 10. 11:32
  „152. kiralybiro,
  ami az államadósságot illeti, csak néhány tétel:
  1. 2001-ben egyes köztisztviselők bérét 70 százalékkal emelték,
  2. 2001-2002 között, olyan lakástámogatási programot indítottak el, amely több mint 300 milliárd forint költségvetési támogatást igényelt,
  3. 1998-2002 között a költséges infrastrukturális beruházásokat nem a költségvetésben, hanem az államháztartáson kívül, a MFB-nél mutatták ki,
  4. a 13. havi nyugdíj, amely minden évben háromszázmilliárd forintba kerül
  5. a közalkalmazottak 2002-ben 50 százalékos béremelését kaptak,
  6. a családok plusz egy havi családi pótlékot kaptak,
  7. autópályák épültek,
  8. 2006-ban adócsökkentés volt,
  9. 2010-ben néhány képviselő ostoba szövegeikkel gyengítették a forintot így növelték az államadósságot,
  10. 2010-ben kezdeményezett adócsökkentő program évente 600 milliárd forint hiányt generált.
  Ja, és az államadósság %-ban kifejezett nagysága, fordítottan arányos a GDP növekedésével / csökkenésével, tehát önmagában a %-ban kifejezett szám, a GDP változása nélkül csak felületes információ.”
 • 153. kiralybiro 2011. március 10. 09:56
  „151. N.P. 2011.03.10. 09:40
  17% MASZOP”
 • 152. kiralybiro 2011. március 10. 09:55
  „kedves 147. realtime 2011.03.10. 07:19 !
  A sok elgondolkodtató dolog valóban szinte rémísztő, de az államadósságot megdupláró, és az országot ilyen gazdasági helyzetbe hozó elvtársak saját bevallásuk szeint is elkúrták, mert hazudta reggel délben, meg este...Nem tették hozzá, hogy apénzt pedig elsíbolták, és itt jön, az, hogy ne budaigyulázzunk, hanem kérjük számon a tolvajokat. Miként kérjük számon a durva luxust is a képviselőkön, bár a kétszeres költségtérítés kétszeres munka után járhat. Az akárhánymilliárdosa beruházásnak minden egyes forintja, ha arra megy és nem zsebbe, akkor az munkahely, jövedelem a melósnak, amiből kenyeret tud venni, így az építőipari beruházást is ki lehet hagyni.
  ALKOTMÁNYOZÁS ügyébe pedig egyik sem tartozik. Miuként egy homokra épített vályogháznak is a mai világban elég volt, és nem megfelelő a mai igényeknek, új alapokkal új épüületet kell éíteni, ahól a tisztaszobát már nappalinak hívják, és a gémeskutat fürdőszobának, miként remélhetőleg államunk nem Magyar Köztársaság, hanem MAGYARORSZÁG nevű lesz, és az ezer évig volt vármegye nem baj, ha továbbra is vármegye lesz, miként Magyarország is ezer év után is Magyarország legyen.
  A népszavazás alkotmány ügyben szépen hangzik, de akkor, amikor egy mai érettségizett nemhogy a magyarkirályokat nem tudja felsorolni, hanem az első világháboró idejét sem tudja, vagy hogy miért kell fizetni adót, akkor megkérdőjelezem, a népszavazás ésszerűségét, mert mindenki hiányolni fogja belőle az ingyen sört és az adófizetés eltörlését. Ráadásul a hozzászólók (nemcsak itt, hanem országosan) az utca emberei közül ilyenek!!!”
 • 151. N.P. 2011. március 10. 09:40
  „kiralybiro

  Ha ezt a 83%-ot bővebben kifejtenéd......”
 • 150. kiralybiro 2011. március 10. 09:34
  „Kedves 149. saturnus 2011.03.10. 08:17 !

  Olvastad talán, hogy így zsigerből gyűlölködsz, vagy csak egyszerűen az zavar, hogy Magyarország lakosságának 83 százaléka azt mondta rátok, kommunistákra, hogy tűnjetek, mert megelégelte a pofátlan hazudozást, és az egész ország szégyenteljes eladósítását úgy, hogy a pénzt zsebregyűrtétek?
  Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja! <moderálva>

  Aki azt mondja, hogy az alkozmány inkább : Infláció, nyugdíj kérdés, munkanélküliség...-ről szóljon, az nem tudja, hogy mi az alkotmány. Ha házat építesz, akkor az alapozás helyett a képszög színének meghatározása a fontos ugye??”
 • 149. saturnus 2011. március 10. 08:17
  „Na mostaztán visszafogjátok sírni kádár idelyét kaptok helyette diktátort mert ezt akartátok.Két ököllel fogjátok törölni a szemeteket,hogy őrájuk szavaztatok.”
 • 148. alexis55 2011. március 10. 08:14
  „Vármegye, kúria..........netán királyság, ez tényleg a legfontosabb most? A munkahelyek, az áremelések, az elvonások, a megszorítások talán kicsit lényegesebb dolgok. 147.realtime minden szava igaz és elgondolkodtató!
  Infláció, nyugdíj kérdés, munkanélküliség...lehetne sorolni hosszan. Mindig kell valami felhajtás, amivel próbálják elterelni a figyelmet a teljes kilátástalanságról.”
 • 147. realtime 2011. március 10. 07:19
  „Ez az egész alkotmányozás nem más mint porhintés. Természetesen fontos de ahogyan Kiraly75 irta akinek az eddig hatályos alkotmény nem tetszett az is együtt tudott élni vele, nekem egyébként ez a mostani tervezet nem tetszik de én is együtt fogok tudni élni vele. Ami engem sokkal jobban zavar az az, hogy az éves hiány 81%-a már megvan februárra, hogy a költségvetésből 250 milliárdod zároltak úgy hogy az istenadta nép fel sem fogja ez mit jelent (megszorítást bizony akármennyire nem tetszik ez kedves fidesznyikek). Az sem szívderítő, hogy a megyei és városi önkármányzatok sorra mennek csődbe, soha nem hittem volna hogy 2011-ben a szénszünet elrendelése általános lesz, vagy hogy menzákat kell bezárni mert nincs pénz a kajára. Az is bosszant hogy mindezek ellenére alkotmányozunk, budaigyulázunk, elszámoltatunk, úgy hogy Lázárnak S8-as Audit bérlunk, Zsigának 2-szer fizetjük ki a költségtérítést, Papcsákék 80 millioért "szakértenek" ja és debrecenben 12 milliárdért építünk stadiont... Nah nekem ezek jutnak eszembe az alkotmányozásról....”
 • 146. xene@freemail.hu 2011. március 10. 00:32
  „Remélem lesz róla népszavazás is :). A nép akaratát csak ki akarják majd kérni, hogy teljes egészében mit szólnak az új Alkotmányhoz!
  Úgy lett ugye megmagyarázva, hogy ezeket az alkotmányozós leveleket azért küldözgették ki, hogy annak a költségét megspórolják...nos igen, csak a baj az, hogy ott 13 kérdés volt kb. összesen feltéve..... :)
  Legalább jó gyorsan dolgoznak a fiúk a Párlámentben... :)”
 • 145. ferdzso 2011. március 09. 22:49
  „Na, és az nem merült még fel, hogy olcsóbb megélhetést, nagyobb jövedelmet , biztonságot és munkalehetőséget kéne már teremteni, a sok "felesleges" m.-haság helyett??! (Országcímerben, hány domb legyen, országnévben ne szerepeljen, a "köztársaság" szó, le kéne cserélni a szabadság szobrot...stb.) Most meg ez! Arccal a múlt felé! Tudatom a tisztelt kormánnyal, hogy a választó 2/3-ad nem erre, és nem ezért szavazott önökre!”
 • 144. Király75 2011. március 09. 22:03
  „Nem alkotmány módosításról van most szó, hanem új alkotmányról, amelyik az előzőt nem ismeri el. Államforma nem lesz váltva az biztos. ez csak az én észrevételem, véleményem volt.”
 • 143. Rozsdás 2011. március 09. 22:01
  „No csak az alkotmánymodósításal egy füst alatt államformát is váltunk?

  142. Király75 2011.03.09. 21:51

  "2. Az első pontot teljesen figyelmenkívülhagyva, egy katonailag megszállt országban diktatúrában készült a szovjet mintájú alkotmány, amit 1989 ben ideiglenesen hagytak meg.
  Mondjuk ebből kiindulva az államformánk sem a helyes forma."”
 • 142. Király75 2011. március 09. 21:51
  „1. Alkotmányt nemigen szoktak teljesen 0-ról írni, mindig a már meglévőt fejlesztik tovább, így tartva a jogfolytonosságot.
  2. Az első pontot teljesen figyelmenkívülhagyva, egy katonailag megszállt országban diktatúrában készült a szovjet mintájú alkotmány, amit 1989 ben ideiglenesen hagytak meg.
  Mondjuk ebből kiindulva az államformánk sem a helyes forma.”
 • 141. szatyi 2011. március 09. 21:37
  „138. Király75 2011.03.09. 21:26
  "vissza kell térni az utolsó alkotmányozási ponthoz amely még törvényes volt,"

  Mikortól nem törvényes, és miért?”
 • 140. jozko 2011. március 09. 21:35
  „133 frakk:

  Nem szégyellem a gyengeségemet:
  tavaly ilyenkor megpróbáltam!

  Legjobban magam lepődtem meg, hogy egészen jó eséllyel-
  de mégsem egészen jóval!

  A választók tömege nem racionálisan gondolkodó, a valóságot is kezelni tudó-de emmellett azért kreatív képviselőket keres- hanem Megváltókat!
  Ahogy mondani szokás: a lehetetlent már azoonal tudom teljesíteni-
  csodákra pár percet várni kell! Az emberek azonnal csodát várnak - így aztán feladtam.

  A pénzzel - sok pénzzel - szemben nincs esélye annak, aki független akar maradni és nem akar
  a szponzorok elkötelezettje lenni.
  A pénz egyébként valóban képes csodát tenni: azzal / csak azzal /, aki befekteti....
  az emberek kezdenek erre rájönni.

  így aztán én innen az eke szarva mögül szagolgathatom a lófingot - amit az agyongyötört iogavonók eregetnek!
  Nesze nektek megváltás...”
 • 139. Rozsdás 2011. március 09. 21:31
  „138. Király75 2011.03.09. 21:26
  Szerintem is jó,de sokan így vélekednek róla,hogy a h@lyék alkotmánya!

  "És most még ez az alkotmány is. Pártunk és kormányunk legnagyobb problémája, hogy kikerüljön a köztársaság szó az új alkotmányból, hogy vármegyének nevezzék vissza a megyéket, hogy alkotmányos hiánykorlátot állapítsanak meg, hogy nemzeti hitvallásnak nevezzék a preambulumot. Egyébként minden rendben, de ez még valahogy hiányzott.

  Az Orbán-kormány menthetetlenül belekerült egy kudarc-spirálba. Az Orbán Viktor személyes ízlését leképező személyzeti politika meghozta - férges - gyümölcsét. Hülyéket választott maga mellé, akik hülyeségeket mondanak és tesznek, kudarcot kudarcra halmoznak, ettől még jobban elvesztik az önkontrolljukat és frusztráltságukban még több hülyeséget mondanak és tesznek. És így tovább. Hónapok óta csak az Isten állatkertje rovatba tudunk bekerülni a nemzetközi sajtóban, ez biztos így jó.

  Rendben. Nézzünk szembe a ténnyel: Magyarország - hülyeország. Ezt írják bele az alkotmányba államformának.

  És ha már itt tartunk, az Alkotmány is kaphatna valami új nevet, ami jobban kifejezi a fülkeforradalom szellemiségét."”
 • 138. Király75 2011. március 09. 21:26
  „Olvastam az alkotmány tervezetet, szerintem elfogadható. Igaz hogy én ennél továbbmennék, de erre most nincs még társadalmi igény. Pártolom a vármegye megnevezés használatot, de a megye megnevezéssell sincs semmi bajom. Nem értem az előttem hozzászólók gyűlölködését, gúnyolódását, ez sehova nem vezet. Nekem sem tetszett speciel az 1949 es alkotmány, mégis túléltem. Egy azonban tény, az összes valamirevaló alkotmányjogász szerint vissza kell térni az utolsó alkotmányozási ponthoz amely még törvényes volt, és onnan kell újra kiindúlni, vagy legalábbis kapcsolatot kell vele létesíteni.
  Mert: Törvénysértés jogot nem alapít.”
157 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiatörvény: a kormány lesöpörte az EBESZ javaslatait

Módosításai ellenére a magyar médiatörvény még mindig sérti a nemzetközi normákat – szögezte… Tovább olvasom