Délmagyar logó

2017. 07. 29. szombat - Márta, Flóra 19°C | 30°C Még több cikk.

Várólista helyett pácienst követő finanszírozás

A pácienst követő finanszírozás lehet a gyógyír a várólistákra.
A kórházi várólisták közötti különbségeket a jövőben a pácienst "követő" finanszírozás egyenlítheti ki az új rendszer szerint - írja a Magyar Hírlap.

A lap szerdai számában ismerteti: július 1-jétől a betegellátási rend változásával együtt mindenki számára hozzáférhetővé vált az országos várólista is az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján. Ennek alapján jól látható, hogy egy-egy beavatkozás esetén igen nagy az eltérés a várakozási időben, valamint a várakozók számában is.

A lap egyebek között a csípőprotézis-beültetést hozza fel példának a szélsőséges eltérések érzékeltetésére. A kecskeméti kórházban 153 ember van a listán, várakozási idő azonban nincs. Hatalmas türelemmel kell lennie viszont annak, akit nem sokkal arrébb, Szentesen vettek előjegyzésbe, az ottani intézmény ugyanis 2019 szeptemberére adna időpontot. Ha pedig valaki most kerülne a budapesti Szent János Kórház várólistájára, leghamarabb ugyancsak 2019 szeptemberében fekhetne a műtőasztalra - írja a lap.

Csípőprotézis-műtétről egyébként 34 kórház vezet listát, ami valószínűsíti, hogy ennyien foglalkoznak is vele. Közülük azonban kilenc intézményben a 600 napot is meghaladja a várakozási idő - teszi hozzá.

Az egészségügyi struktúra átalakításának az is célja, hogy minden beteg a leghamarabb kaphasson ellátást, így - ha beleegyezik - a saját térségén belül egy rövidebb listával rendelkező szolgáltatóhoz is irányíthatják. Korábbi közlések szerint a finanszírozás ilyenkor "követné" a beteget, tehát a kórház az után a páciens után is megkapná az ellátásért járó összeget, aki papíron nem hozzá tartozik.

Ám, mivel a finanszírozás összességében országosan kész helyzetet teremt - vagyis abból kell gazdálkodni, ami van -, szakértők szerint egyszerűbb lenne, ha csak a pénz "mozogna", a beteg nem. Vagyis a rendelkezésre álló összeget eleve az igények szerint csoportosítanák az intézmények között - írja a lap.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2012. július 11. 11:00
    „Ha most visszaraknának az egyébként felülről nyitott TB kasszába minden egyes forintot, akkor most több milliárd forint lehetne benne! De minden korábbi kormányzat ürítette ám, de rendesen, de hogy hová ment el a dolgozók általi befizetés is,azt a mai napig senki nem tudja! Lehetne ebben a témában is egy komoly és hatékony vizsgálatot tartani?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emmi: a novemberi nyugdíjemelés az inflációs mutatóktól függ

A novemberi nyugdíjemelés előkészítése a kormány második féléves munkatervében szerepel feladatként. Tovább olvasom