Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Várólistáról az intenzívre

A szegedi várólista-bizottság elnöke szerint, ha marad a jelenlegi támogatási rendszer, év végére egyes betegségtípusoknál már szinte csak a sürgős eseteket tudják ellátni,– írja a Népszabadság.   
 
Az egészségbiztosítási pénztár a kötelezően előírt költségtakarékosság - az úgynevezett teljesítmény-volumen-korlát - miatt nem tudja finanszírozni valamennyi biztosított beteg kezelését közvetlenül azután, amikor orvoshoz fordulnak. Várólisták alakulnak ki - ezek egy része országos, mint például a központi szervátültetési lista, illetve a nagy költségű beavatkozások listája, más részüket az egészségügyi intézmények helyben alakítják ki.

A leghosszabb várólisták a szív- és érrendszeri betegségek vizsgálataira és kezelésére alakulnak ki. A szívritmuszavarok szíven belüli kezelésére szolgáló költséges - katéteren át történő - eljárásnál Bodosi Mihály, a szegedi "várólista-bizottság" elnöke adatai szerint jelenleg 52 beteg neve szerepel a dél-alföldi várólistán. A koszorúerek elváltozásainak vizsgálatára és kezelésére, az érfestésre, és az eret tágító "stent" beültetésére a régióban több mint 600 beteg vár.

A szegedi orvosegyetemen naponta 10-12 ilyen beteg ellátására van pénz, de a kétszeresét is gyógyíthatnák, ha az OEP finanszírozná. Az azonnali beavatkozást igénylő új betegek száma állandónak tekinthető: napi 2-3 sürgős eset érkezik. Így a júliusi várólistára még napi 10 beteget tudtak felvenni, akik esetében halaszthatónak tűnik a beavatkozás.

Előre látható azonban, hogy az idő múlásával a várólistán lévők állapota súlyosbodik, az év végére szinte már csak a sürgősségi eseteket tudják ellátni. Hasonló a helyzet az agyi érbetegségek gyanújával jelentkezők esetében is - állítja Bodosi profeszszor. Ha egy értágulat „felrobban", a betegek körülbelül egyharmada meghal, egyharmada pedig maradandó károsodást szenved.
 
Forrás: Figyelőnet

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 15 perces Intercity-késésért is fizetni fog a MÁV

Július 1-jétől az eddigi 30 perc helyett már 15 perc késés után visszafizeti a MÁV az Intercity… Tovább olvasom