Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Városőrség lett a tiszavasvári ˝csendőrségből˝

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal törvényességi jelzése alapján a tiszavasvári önkormányzat közgyűlése megszüntette az általa létrehozott "csendőrség" elnevezését és azt "városőrségre" változtatta - közölte Fülöp Erik (Jobbik), a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város polgármestere csütörtökön.
Vinnai Győző, a nyírségi hivatalt vezető kormánymegbízott júliusban élt törvényességi jelzéssel az ügyben, kifogásolva a csendőrség elnevezést, a tagok által viselt formaruhát és az azon lévő címert, valamint az érintettek alkalmazási jogviszonyát, illetve hatás-és jogkörüket is - mondta az önkormányzati vezető.

Fülöp Erik hangsúlyozta: az észrevétel után egyeztetett a térségi kormányhivatal vezetőjével, és azt követően a jobbikos többségű tiszavasvári helyhatóság közgyűlése szeptemberi végi ülésén visszavonta korábbi, a csendőrségre vonatkozó rendeletének vitatott részeit.

Október elsejétől így városőrség működik a településen, és változott, illetve változik a módosított önkormányzati rendelet szerint hangsúlyozottan nem rendvédelmi szerveződés tagjainak ruházata, a rajta lévő jelzéssel együtt. A hatás-és jogkörök alkalmazása helyett "a lakosságot segítő", és "bűnmegelőző célú" tevékenységet folytatnak a városőrök, akik közül négyen közalkalmazotti jogviszonyban látják el feladatukat, míg öten önkéntesen jelentkeztek a munkára, közfoglalkoztatottként dolgoznak.

Vinnai Győző, szabolcsi kormánymegbízott az MTI megkeresésére elmondta: július 20-án tett törvényességi észrevételt a tiszavasvári rendelettel kapcsolatban és személyes egyeztetésen is felhívta a figyelmet az Alkotmányt és a hatályos törvényeket sértő részeire. A változtatásra - tekintettel a képviselő-testületi ülések szokásos nyári szünetére - szeptember 30-ig adott határidőt, aminek a település közgyűlése eleget is tett, helyreállítva a törvényességet. Megjegyezte: ellenkező esetben természetesen élt volna az ilyen esetek megoldására vonatkozó további lehetőségeivel, de szerencsére - fejezte ki örömét - erre nem volt szükség.

A tiszavasvári önkormányzat áprilisban hozta létre a csendőrséget a településen, s mint akkor az alapítók hangsúlyozták: "a cél a bűnmegelőzés, a város közbiztonságának helyreállítása, a lakosság közrendbe vetett bizalmának a visszaállítása" volt, illetve a rendőrség munkáját kiegészítő feladatokat is kaptak a szervezet tagjai. Az eredeti önkormányzati rendelet szerint igazoltathattak is embereket.

Fülöp Erik polgármester szerint mindezt el is érte a szerveződés, érezhetően javult a közbiztonság a városban.

Az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet április végén életbe lépett módosítása szerint százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki "közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy ilyen tevékenység látszatát kelti". Pintér Sándor belügyminiszter ezt megelőzően arról beszélt, hogy megfelelő jogi válasz készül a Jobbik által Tiszavasváriban megalapított, csendőrségnek elnevezett szervezet ügyében. Kormányrendelet vagy törvény szükséges ahhoz, hogy az ilyen jellegű törekvéseket, amelyek az állami főhatalom gyakorlását magán- vagy pártkézbe próbálják vonni, megakadályozzuk - mondta a belügyminiszter.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ügyészség visszautasítja Gyurcsány kijelentéseit

Az ügyészség szerint Gyurcsány Ferenc sem először kérdőjelezi meg a Magyar Köztársaság… Tovább olvasom